Gerard Mosterd
Naam | Gerard Mosterd |
---|---|
Geboortedatum | 21 april 1964 |
Geboorteplaats | Amersfoort |
Beroep | Danser, Choreograaf, Regisseur, Impresario, Producent, Curator |
Discipline | Dans |
Website | |
Externe databases: | |
VIAF | |
Wikidata |
Biografie
Gerard Mosterd (1964) groeit op in een Nederlands-Indische/Indonesische familie in Amersfoort. In 1985 studeert hij af in academische-, moderne- en volksdans en muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aansluitend volgt 11 jaar een internationale loopbaan als beroepsdanser bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Hwa Kang Dance Company Taipei, London Festival Ballet, English National Ballet, Concordanse in Parijs en het Basel Stad Theater.
Wereldwijd voert hij academische, historische en hedendaagse werken uit van bekende en minder bekende romantische 19e-eeuwse, moderne en post-moderne choreografen. In 1986 studeert hij aan Yan Ming Shan Chinese Culture University in Taipei. Zijn studie combineert hij met optredens bij de afdeling podiumkunsten. Hij danst in Makarova’s film "Swan Lake" uit 1988 (met het London Festival Ballet). In 1992 promoveert hij bij het English National Ballet tot junior soloist.
In 1994 wordt Gerard benoemd tot adjunct-directeur, balletmeester, eerste danser en assistent choreografie van Qu Ping, die door William Forsythe (Ballett Frankfurt) wordt aanbevolen. Qu Ping opereert vanuit een Chinese achtergrond als choreograaf en is directeur van het dans-ensemble aan het Theater Ulm. Het gezelschap traint dagelijks in Tai Chi.
In 1996 keert Mosterd terug naar Nederland en toert als solist met de Hoofdstad Operette uit Amsterdam. Vervolgens treedt hij op met het interculturele gezelschap Hardbeat van Yusuf Daniels en met het choreografenduo Voortman / De Jonge. Hij neemt ook deel aan commerciële projecten zoals het Grand Gala du Disque (AVRO). Incidenteel is hij werkzaam als editor en researcher voor film-en tv-producties (IDTV en Monsoon Pictures Singapore).
In 1996 start Gerard Mosterd met het choreograferen en produceren van onafhankelijke, alternatieve dansvoorstellingen in de Melkweg in Amsterdam. Met deze voorstellingen onderzoekt hij thematisch en fysiek Aziatisch-Europese concepten. Geïnspireerd door Levi-Strauss, Sellars, Schechner, Artaud, Brook, Mnouchkine en de eigen Aziatische oorsprong maakt hij intercultureel fysiek theater volgens een fenomenologische benadering die de folkloristische traditie niet als uitgangspunt neemt.
Tweemaal selecteert een internationale jury werk van hem om mee te dingen naar de prijs van het Internationale Concours voor Choreografie in Hannover, 1997 en 1999. "Ketuk Tilu", een trio op sensuele Jaipongan muziek uit West-Java, is een opvallende Indo-Europese moderne dansvoorstelling voor de 1999-editie van de Pasar Malam Besar, een jaarlijks Aziatisch festival in Den Haag, waar Mosterd moderne dans introduceert. Negen seizoenen lang ontwikkelt hij er een eigen publiek en lanceert hij termen als Euraziatische moderne dans.
In Nederland verwerft Mosterd naamsbekendheid in het Nederlands-Indische culturele circuit en beweegt hij zich van daaruit met zijn producties richting de Nederlandse podia. Als onafhankelijk opererend Nederlands theatermaker met een Indische achtergrond maakt hij uiteindelijk een bepalende stap naar de hedendaagse Indonesische podiumkunsten.
Vanaf 2002 reist Mosterd met zijn producties jaarlijks langs theaters en festivals in Zuidoost-Azië en in het bijzonder in Indonesië. Tot nu toe realiseerde hij 37 dansvoorstellingen waarvan er zeven uitgebreid door Azië en Nederland toerden. Een aantal daarvan zijn avondvullend. Regelmatig is er sprake van samenwerking met vooraanstaande Indonesische podiumkunstenaars. In 2007 toert en produceert hij een voorstelling met de legendarische West-Sumatraanse Silat groep, Gumarang Sakti, resulterend in 56 wereldwijde optredens, gecombineerd met workshops en lezingen over de matrilineaire Minangkabau. De voorstellingen en workshops vinden plaats in het theater- en festivalcircuit van Indonesië, Thailand, Maleisië, Singapore, Nederland en Duitsland.
In 2011 toert Mosterd langs Indonesische theaters met een Javaanse versie van Stravinsky's L'Histoire du Soldat, uitgevoerd door de Dutch Chamber Music Company en prominente Javaanse performers als Martinus Miroto, Eko Supriyanto en Sri Qadariatin. Dezelfde productie opent in juni 2012 het 11e Indonesian Dance Festival. Een nieuwe versie krijgt een vervolg d.m.v een tournee i.s.m. dichter, journalist en activist Goenawan Mohamad. Mosterd treed op als acteur en danser in Garin Nugroho's Indonesische all star film "Tjokroaminoto, Guru Bangsa" welke uitkomt in 2015.
In 2010 start Gerard het agentschap, Kantorpos dat de uitwisseling van artiesten faciliteert tussen Azië en Europa. Hij publiceerde artikelen over dans en Aziatische podiumkunsten in Latitudes,Moesson en Danspubliek. Gerard is enkele jaren verbonden als ‘resident principal’, gastchoreograaf en docent bij EKI Dance Company in Jakarta. Hij wordt geraadpleegd als adviseur en was een paar seizoenen lid van de selectiecommissie van het CinemAsia Film Festival.
Mosterd werkt mee aan de internationale programmering van het evenement Indomania 2015 in de Melkweg, Amsterdam. Daarin presenteert hij controversiele onderwerpen en persoonlijkheden zoals mensenrechten activist Poncke Princen en het werk van cineast Joshua Oppenheimer. Frequent wordt hij uitgenodigd als dansleraar en choreograaf voor gezelschappen en onderwijsinstellingen door heel Zuidoost Azië.
Voorjaar 2017 toert Mosterd een Nederlandse versie van "Een Javaanse L'Histoire du Soldat" met succes langs 20 Nederlandse theaters. Met Wieteke van Dort als verteller, New European Ensemble, drie prominente Javaanse dansers met tekst van Goenawan Mohamad in een bewerking van Bo Tarenskeen.
Medio 2017 start Mosterd naast het al bestaande Kantorpos de BV MTSM waarmee hij grootschalige opera-, ballet -en moderne voorstellingen uit Oost Europa en Azië toert langs grote theaters in Vlaanderen en Nederland. Met deze constructie omzeilt hij als onafhankelijk theatermaker de afhankelijkheid van subsidies in het Nederlands kunsten-subsidie stelsel.
In februari 2020 regisseert en choreografeert Mosterd, vlak voor de Corona pandemie, een nieuwe, door pers en publiek enthousiast ontvangen Carmina Burana van Carl Orff voor 150 medewerkers van het Nationale Opera en Ballet van Odessa.
Theater CV
Gerard Mosterd heeft bijgedragen aan 53 productie(s).
Gerard Mosterd heeft gewerkt in de volgende functies:
- Co-producent - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Choreografie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Samenstelling - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Decor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Dramaturgie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Kostuums - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Licht - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Producent - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Fotografie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Gerard Mosterd heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Selectie Nederlandse, Indonesische, Maleisische, Singaporese, Oekraiense en Russische persreacties
Carmina Burana (2020)
Ongetwijfeld zal" Carmina Burana "een van de beste uitvoeringen van het repertoire van het theater worden. – Culturemeter.od.ua
Gerard Mosterd nam de productie en choreografie op zich en zelfs uit het fragment van de repetitie werd het duidelijk: eindelijk, op het podium in Odessa, zal de muziek van Orff adequaat worden weerspiegeld in moderne, nogal complexe en expressieve choreografie. – Usionline.com
De tweede productie, gewijd aan het 125-jarig bestaan van de componist, is geen vernieuwde, maar een geheel nieuwe versie. En toegegeven, dit is succesvoller dan de vorige. Uiteraard niet in de laatste plaats omdat de regisseur (choreograaf en regisseur) Gerard Mosterd niet probeerde een soort van zijn eigen verhaal te verzinnen, maar het plan van de auteur, de muziek, volgde en een hymne creëerde voor het steeds veranderende Lot. Moderne choreografie, ongelooflijke plasticiteit blijft de kijker fascineren. De regisseur wist uit de voorstelling praktisch juwelen te maken van de solisten en het corps de ballet. – Viknaodessa
Een Javaanse L'Histoire du Soldat (2017)
Een draai die bijzonder goed uitpakt met drie Indonesische dansers en Wieteke van Dort als een innemende, smeuïge vertelster. Plus het New European Ensemble met zeven jonge, uitermate gedreven musici – Leeuwarder Courant
Een stuk uit de eerste wereldoorlog bewerken voor een andere tijd en cultuur. Een hele opgave die Gerard Mosterd met verve heeft opgepikt. Versmelting van twee culturen. Een overtuigende voorstelling – De Telegraaf
De Javaanse versie van Stravinsky’s Soldat is een eindafrekening met de koloniale cultuurpolitiek. Over ‘hoge’ cultuur die zogenaamd gecompromitteerd wordt door ‘het lagere’. Combinatie met de explosieve, individualistische maar minutieuze bewegingstaal die hoort bij Stravinsky’s muziek (is) een schot in de roos voor uitvoerenden én publiek – De Groene Amsterdammer
Fascinerend om te zien hoe Gerard Mosterd de Javaanse traditionele dans koppelt aan de strakke en complexe ritmes van Stravinsky en speelt met het contrast daartussen, door te versnellen en te vertragen, dansscènes in slow-motion af te wisselen met een moordend tempo dat Stravinsky voorbijstreeft – Theaterkrant
L’Histoire du Soldat is een bijzondere belevenis.Topproductie – Cultuurpodium
Vernuftige, fantasierijke choreografie van regisseur Gerard Mosterd. – NRC Handelsblad
Wieteke ‘Tante Lien’ van Dort als verteller en duivel is een gouden vondst. De soms bruuske, hoekige bewegingen en sterke mimiek (van de Javaanse dansers) lenen zich wonderwel voor Stravinsky’s expressieve, bij vlagen absurdistische muziek. Pakkend vooral – en prachtig mimisch gedanst – is een slapstickscène waarin een danseres met zwarte snor een in tutu gehulde mannelijke danser verleidt. Mosterd speelt in zijn stukken graag met vaststaande conventies en rollen: man/vrouw, hetero/homo, traditie/modern, oost/west – Dans Magazine
Ketuk Tilu (2015)
Dazzling. Ketuk Tilu was a mindblowingly sexy piece; Very satisfying piece of work, and audiences reacted strongly – Daily Seni (Maleisië)
Woke visceral emotions. Intoxicating. Exciting. - The New Straits Times (Maleisië)
A Javanese/Indonesian L'Histoire du Soldat (2014)
Classic Tale of Greed, Corruption Takes Center Stage – Jakarta Globe (Indonesië)
A Javanese/Indonesian L'Histoire du Soldat (2012)
Humoristisch, ontroerend en vrolijk theater – Tempo Magazine (Indonesië)
De beroemde L'Histoire du Soldat van Stravinsky heeft een Indonesische variant gekregen - Telegraaf
Dan Ada Sebuah Kotak.. (2012)
Bevrijding van het lichaam van de balletdanser – Kompas (Indonesië)
Bewegingen die de tragiek van het leven beschrijven – Sindoweekly (Indonesië)
Mau ketemu Iblis?/L'Histoire du Soldat (2011)
Een staande ovatie van het publiek als afsluiting – Koran Merapi Pembaruan (Indonesië)
Corruptie: de ziel aan de duivel verkocht – Kompas (Indonesië)
Vol absurde indrukken en kolderiek gedrag – Koran Merapi Pembaruan (Indonesië)
Unfolding (2010)
Mosterd’s work is renowned for exploring European and Asian bodies as well as movement, searching for contrasts and similarities - Jakarta Post (Indonesië)
Unfolding en Ketuk Tilu (2010)
Dansen op de gespleten moraal van Indonesië - Trouw
Ibu Bhumi (2009)
Katachtige dans - Dans Magazine
Bundo Kanduang-Paradise...a Woman? (2007)
Hommage aan de niet-westerse cultuur - Dagblad van het Noorden
Integere en intieme dansvoorstelling - De Stentor
Fragmentarisch maar mooie dansvoorstelling - Fries Dagblad
A joy to watch how the supple and light dancers created a meditative atmosphere with their movement - Flying Inkpot (Singapore)
Meesterlijke expressie, duidelijk gevormd door oosterse danstradities - Leeuwarder Courant
Kamu/Jij (2005)
Het beste van twee werelden - Haagsche Courant
Intrigerend dansstuk - Leeuwarder Courant
Kamu/Jij van Gerard Mosterd is trefzeker en vol subtiliteiten - Utrechts Nieuwsblad
Glorieuze dansvoorstelling - Eindhovens Dagblad
Mooie, tedere duetten kan Mosterd maken, waarin de dansers elegant of juist heel zinnelijk verstrengeld zijn of in sierlijke bochten om elkaar heen draaien - Leeuwarder Courant
Delicate choreografie - The Malay Mail (Maleisië)
Rijk aan fysieke exploraties en onverwachte interacties - Kazanah (Indonesië)
Satire op de dubbele moraal omtrent het tonen van affectie in Indonesië - Sinar Harapan (Indonesië)
Kebon (2004)
Meester choreografie uit Nederland - Koran Tempo (Indonesië)
Stretching Time/Jam Karet (2004)
Komische, theatrale scene's - Sinar Harapan (Indonesië)
Een van de hoogtepunten van het Indonesian Dance Festival 2004 - Koran Tempo (Indonesië)
Lichtende Schemering (Luminescent Twilight) (2002)
Zelden werd een vraag zo helder in beeld en beweging vertaald - Rotterdams Dagblad
Emoties komend uit rijst met aardappelen werden sterk gevoeld - Kompas (Indonesië)
Gewaagd duet - Java Post/Surabaya Post (Indonesië)
Vermetele en donkere dialoog - Tempo (Indonesië)
Hij heeft goed begrepen dat Aziatische dans meer gaat over betekenis en filosofie in plaats van techniek - Sinar Harapan (Indonesië)
(Klik hieronder per productie voor afzonderlijke voorstellingsinfo, foto's, recensies en video.)
Chronologische lijst van de producties
47. 2020: Carmina Burana (Nationale Theater Odessa)
46. 2019: Unfolding (Emerson College European Center, Well versie)
45. 2018: Ketuk Tilu (Banjarmasin en Padang versie)
44. 2017: Unfolding (Padang, Pekanbaru, Balikpapan versie)
43. 2017: Een Javaanse L'Histoire du Soldat (Den Haag)
42. 2016: Alice (Surabaya)
41. 2016: Unfolding (Kuala Lumpur, Yogyakarta versie)
40. 2015: Tepak Tari (Ketuk Tilu/Kuala Lumpur versie)
39. 2015: Unfolding (Joke Zijlstra versie) (Amsterdam)
38. 2014: L'Histoire du Soldat (Jakarta)
37. 2013: Unseen (Singapore)
36. 2012: A Javanese/Indonesian L'Histoire du Soldat (Yogyakarta/Amsterdam)
35. 2012: Dan Ada Sebuah Kotak... (Jakarta)
34. 2012: A Javanese L'Histoire du Soldat (Jakarta)
33. 2011: Di Belakang (Jakarta/Amsterdam/Antwerpen)
32. 2011: Mau ketemu Iblis...? L'Histoire du Soldat (Yogyakarta)
31. 2010: First Gesture (Amersfoort)
30. 2010: Unfolding (Jakarta)
29. 2010: Gamelan & Jazz (Den Haag)
28. 2010: Unfolding & Ketuk Tilu ( Amsterdam)
27. 2009: Roejak Cingur (Surabaya)
26. 2009: Unfolding (Julia Mitomi versie) (Amersfoort/Utrecht/Rotterdam/Leiden)
25. 2009: Ibu Bhumi (Amsterdam)
24. 2008: Mozart Ballet Variations & Soup of the Day V.O.2 (Jakarta)
23. 2008: Ketuk Tilu Revised (Den Haag)
22. 2008: Unfolding (video versie) (Den Bosch)
21. 2007: Paradise...a Woman?/Bundo Kanduang (Jakarta/Bangkok/Kuala Lumpur/Singapore/Amersfoort/Dusseldorf)
20. 2006: Unfolding (2e versie) (Amsterdam/Dartmouth/Lombok/Yogyakarta/Singapadu)
19. 2005: Kamu-Jij (Amersfoort/Kuala Lumpur/Jakarta)
18. 2005: Game (Singapore)
17. 2005: Angin (Singapore)
16. 2004: Kebon (Jakarta)
15. 2004: Tuin II (Tilburg)
14. 2004: Unfolding (first version) (Amsterdam)
13. 2004: Stretching Time/Jam Karet (Den Haag/Jakarta)
12. 2004: Long Tales, Tall Shadows (Amersfoort)
11. 2003: Please Let Me See Your Face (Amersfoort/Jakarta)
10. 2002: Tuin (Amersfoort)
9. 2002: Lichtende Schemering (Amersfoort/Jakarta)
8. 2001: Soup of the Day (Tilburg)
7. 2001: Demam (Den Haag)
6. 2000: Angin (Maastricht/Den Haag)
5. 1999: Game (Tilburg)
4. 1999: Ketuk Tilu (Amsterdam/Den Haag/Hannover)
3. 1998: Mara (Amsterdam)
2. 1998: I Really Love You (Amsterdam)
1. 1996: Mental Mechanics into Dripping Sense (Amsterdam/Antwerpen/Hannover)
Video
Gerard Mosterd, vrije improvisatie, EKI studio, Manggarai, Jakarta. 2008.
Overig
Mosterd's dansrollen bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Hwa Kang Dance Company Taipei, London Festival Ballet/ENB, Concordanse Paris, Basel Ballet, Ulmer Stadt Theater, Hardbeat en Voortman & de Jonge:
Romeo & Juliet - Sir Frederick Ashton
Swan Lake - Natalia Makarova/Sir Frederick Ashton/Petipa
Symphony in C - George Balanchine
Tombeau de Couperin - George Balanchine
Bolero - Maurice Bejart
Prince Igor - Nicholas Beriozoff/Mikhail Fokine
Scheherazade - Nicholas Beriozoff/ Mikhail Fokine
Cruel Garden - Christopher Bruce/Lindsay Kemp
Symphony in Three Movements - Christopher Bruce
White Nights - Kim Brandstrup
Grafin Maritza - Dimas Casinha
Quartet I - Nils Christe
Rite of Spring, punk rock versie - Michael Clark (in opdracht van London Festival Ballet: uiteindelijk nooit uitgevoerd)
Onegin - John Cranko
The Taming of the Shrew - John Cranko
Hardbeat - Yusuf Daniels
Romeo & Julia - Rudi Van Dantzig
Shaker Loops - Siobhan Davies
Carmen - Mats Ek
Petrouchka - Mikhail Fokine
Polowetser dansen uit Prins Igor - Mikhail Fokine
Les Sylphides - Mikhail Fokine
Le Spectre de la Rose - Mikhail Fokine
Coppelia - Ronald Hynd
The Sanguine Fan - Ronald Hynd
Children Games - Jiri Kylian
Etudes - Harald Lander
Petrouchka - Niels Bjorn Larsen/Mikhail Fokine
Easy Tango’s - Luc De Layresse
Iberia - Andre Leclair
Faust - Andre Leclair
Graduation Ball - David Lichine
The Moor’s Pavane - Jose Limon
Anastasia - Sir Kenneth MacMillan
Ajakaboembie - Hans Van Manen
Septet Extra - Hans Van Manen
Unisono - Hans Van Manen
Our Waltzes - Vicente Nebrada
Petrouchka Variations - John Neumeier
Death and the Maiden - Robert North
Romeo & Juliet - Rudolf Nureyev
Paquita - Marius Petipa
Romeo & Juliet - Valery Panov
Rite of Spring - Valery Panov/Vaslav Nijinsky
The Idiot - Valery Panov
Moves - Valery Panov
Cinderella - Valery Panov
Blue Bird - Marius Petipa/Lev Ivanov
Nutcracker - Marius Petipa/Lev Ivanov
L’Arlesienne - Roland Petit
Dance Style - Qu Ping
Othello - Qu Ping
Nutcracker - Peter Schaufuss
Napoli - Peter Schaufuss/August Bournonville
La Sylphide - Peter Schaufuss/ August Bournonville
Grand Gala du Disque (AVRO) - Barry Stevens
Cinderella - Ben Stevenson
The Nutcracker - Ben Stevenson
“L”- Ben Stevenson
Aureole - Paul Taylor
Great Galloping Gottschalk - Lynne Taylor Corbett
Le Corsaire Pas de deux - Vakhtang Tchaboukiani
Echoing of Trumpets - Anthony Tudor
Anastasia/Sleeping Beauty - Youri Vamos
The Miraculous Mandarin/Wooden Prince - Youri Vamos
Nutcracker - Youri Vamos
Heartgrenade - Voortman & De Jonge
Anne Frank - Maurizio Wainrot
Tango’s - Maurizio Wainrot
Trivia
Door een beargumenteerde brief te schrijven aan Koningin Beatrix verkrijgt Gerard Mosterd zelfstandig vrijstelling van gewone dienstplicht in 1987. Dit precedent wordt ondermeer door Carel Birnie, Anton Gerritsen en Paul Bronkhorst in datzelfde jaar via een gerechtelijke procedure verder ontwikkeld met een algemene vrijstelling van militaire dienstplicht tot resultaat voor alle mannelijke, Nederlandse beroepsdansers vanaf dat moment.