Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamFrans Muriloff
Volledige naamFranciscus Johannes Antonius Schmitz
Geboortedatum3 maart 1904
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum11 augustus 1999
Overlijdensplaats Heemstede
BeroepDanser, Choreograaf, Producent
DisciplineDans

Biografie

Frans Muriloff (1904 - 1999) was een Nederlandse danser, choreograaf, manager, balletmeester en radioproducer.

Na het volgen van danslessen en optredens in het amateurcabaret van Willy Walden debuteerde hij in 1926 in de Stapperrevue Hallo Parijs! Van 1929 tot 1933 maakte Muriloff als danser tournees door Europa en Egypte met Muriel Barnett (het duo Muriloff en Murilova) en met Alfred Stroganoff. Ook in Egypte trad hij op.

In 1933 opende Muriloff een eigen - op theater gerichte - dansschool, de Muriloff School of Stage Dancing in Amsterdam. Hij ging werken als choreograaf en balletmeester, onder meer voor de Snip en Snap-revues.

Na de Tweede Wereldoorlog richtte Frans Muriloff zich meer en meer op het produceren voor radio, televisie en theater. Zo was zijn naam onder meer verbonden aan De bonte dinsdagavondtrein en Een van de acht, beide AVRO-programma's. Frans Muriloff begon een eigen theateradviesbureau en was jarenlang de manager van Toon Hermans. Frans Muriloff werd 95 jaar.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan met een choreografie van hem, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Dat doet je weer goed - Nationale Revue Bob Peters - 1935-07-24
Kop op...! - Sleeswijk Revue - 1940-07-21
Dat 's wat voor u - Sleeswijk Revue - 1941-08-01
Tot uw dienst - Sleeswijk Revue - 1942-06-01
Zonnenschijn en Sterrenregen! - Sleeswijk Revue - 1945-03-10
Nieuwe oogst - Sleeswijk Revue - 1946-07-01

Trivia

Muriloff is na een huwelijk met Ria Kenbeek (Ria Schmitz) hertrouwd met Phyllis Edith Lawrence, beter bekend als Phyllis Lane.

Archief

Het archief van Frans Muriloff is te vinden in de Collectie TIN. Het archief bevat plakboeken waarin zijn danscarrière gedocumenteerd is, en vele archivalia die zijn werk als producent documenteren: correspondentie, recensies, agenda's, plakboeken met foto's, programma's en lijsten van voorstellingen met vermelding van door Muriloff uitbetaalde gages.

Bronnen