De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacques Klöters: An introduction to 'Scheldwoorden': current Dutch terms of abuse - Uit het programma: Dingen die je niet meer ziet, 2007. Tekst: Jacques Köters. Gezelschap: Don Quishocking, 2007. Bron: YouTube/AVRO

Biografie

Jacques Klöters (1946) is een cabaretier, presentator, en cabarethistoricus. Hij begon als student Nederlands in 1966 mee te werken aan een cabaretprogramma dat de basis vormde voor het in juni 1967 opgerichte Don Quishocking. Voor dit cabaret leverde hij vele teksten. Don Quishocking won op 7 november 1968 de eerste prijs op het Delftse Camerettenfestival en werd voorts onderscheiden met een Edison, een Zilveren Harp en de Louis Davidsprijs 1973/74 voor het liedje "De oude school".

Met Don Quishocking-collega's George Groot, Fred Florusse, Anke Groot en Willem Jan Gevers (de opvolger van Pieter van Empelen) verzorgde hij in het televisieseizoen 1979/80 enkele uitzendingen voor het Humanistisch Verbond (Akelige mensen, Kwetsende mensen, Picknickende mensen, etc.) en was hij te zien in losse televisieoptredens.

Naast zijn Don Quishocking-activiteiten was Jacques Klöters docent aan de Kleinkunstakademie, medewerker aan het Nederlands Theater Instituut, waar hij de afdeling Kleinkunst beheerde en exposities verzorgde, en werkte hij regelmatig mee aan radio-uitzendingen. Hij schreef met Hans Dorrestijn een jeugdboek, getiteld "De vijf van Odin" en met Gerben Hellinga de musical "De zoon van Louis Davids", die in 1983 in première ging, publiceerde vele artikelen op het gebied van variété en cabaret, werkte mee aan de totstandkoming van het boek "Van binnen moet je wezen..." (over tweehonderd jaar circus in Nederland), was als kenner van het Nederlandse lied verantwoordelijk voor de repertoirekeuze in de musical "De club", stelde in het kader van de manifestatie Berlijn-Amsterdam 1920-1940 met Hub Mathijsen de "Nelson Revue 1982" samen, etc.etc.

In 2010 verscheen de door hem geschreven biografie over Toon Hermans, waarvoor hij jaren research deed. Jacques Klöters is presentator van het radioprogramma De Sandwich.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Idem voor de begeleiding

Afscheidstournee I 178766.jpg

Afscheidstournee I van Don Quishocking, 29 september 1976. Foto: onbekend. V.l.n.r. Pieter van Empelen, Jacques Klöters, Anke Groot, George Groot, Fred Florusse.

Column Jacques Klöters

Jacques Klöters deelt regelmatig zijn herinneringen op Facebook en Hyves. Daaronder bevinden zich uiteenlopende verhalen en anekdotes over theaterpersoonlijkheden, voorstellingen of andere gebeurtenissen uit de Nederlandse theatergeschiedenis. Ook haalt hij soms herinneringen op aan zijn tijd als medewerker bij het Theater Instituut Nederland. Als geen ander weet Jacques de juiste toon te treffen en ons weer even terug te brengen in die andere tijd.

Zijn verhalen zijn nu ook op de Theaterencyclopedie te vinden, in de vorm van een column: zie Column Jacques Klöters

Bibliografie

  • Honderd jaar amusement in Nederland (1987)
  • Ik zou je in een doosje willen doen (samen met Kick van der Veer, 1989)
  • Omdat ik zoveel van je hou (1991)
  • In die grote stad Zaltbommel (1993)
  • My Bonnie is over the ocean (1997)
  • Bij ons in de Jordaan (2001)
  • Huilen is voor jou te laat (2002)
  • Zo de ouden zongen (2005)
  • Toon - de biografie (2010)

Trivia

Jacques Klöters is getrouwd met cabaretière Lenette van Dongen.

Externe Links

Bronnen