Let op: de website is momenteel geblokkeerd voor bewerkingen! Volgens plan kunnen vanaf donderdag 23 mei weer wijzigingen worden doorgevoerd. We werken aan een upgrade van de Theaterencyclopedie; even geduld a.u.b …
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Johan Buziau in een komische rol.jpg


Johan Buziau. Fotograaf onbekend.

NaamJohan Buziau
Volledige naamJohannes Franciscus Buziau
Geboren7 januari 1877
's-Gravenhage
Overleden3 februari 1958
Rijswijk
BeroepClown
TrefwoordenKomiek
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Johan Buziau (1877 - 1958) was een clown, komiek en revue-artiest. Hij kwam op zijn zesde jaar naar Amsterdam, waar hij werd opgevoed door zijn grootouders, omdat zijn vader (musicus) en moeder (zangeres) voor hun werk vaak op reis waren. Hij werd op zijn zeventiende geëngageerd door Charles de la Mar, bij wie hij enige tijd achter de schermen werkte en kwam via een baantje als ijsverkoper bij Circus Renz in de variété-wereld terecht. Hij zette een nummer in elkaar dat internationale belangstelling kreeg (zijn creatie professor Rikiri was in het buitenland een groot succes) en werd door Henri ter Hall gevraagd voor diens revues. Later werd Buziau één van de trekpleisters van de Bouwmeester Revue.

Toon Hermans zag Buziau in 1934 in Heerlen optreden, en was enorm van hem onder de indruk. De toen 17-jarige Toon besloot dat hij een artiest zoals Johan Buziau wilde worden. Bij zijn eerste optredens deed hij een Buziau-imitatie.

In Rotterdam en Hengelo is een straat naar Buziau genoemd en in Beverwijk een laan.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Jubileum-Revue 1928 - Eerste Nederlandsche Revue-Gezelschap Henri ter Hall - 1928-01-01
Wonder boven wonder - Bouwmeester Revue - 1929-01-01
Knal - Bouwmeester Revue - 1937-01-01
Feest - Bouwmeester Revue - 1938-01-01
Jolijt - Mevrouw L. Bouwmeester-Sandbergen - 1939-12-24
Sprookjesland - Mevrouw L. Bouwmeester-Sandbergen - 1941-08-01

Kleurenfoto's van Johan Buziau in de revue Jolijt

Johan Buziau als de miljonair Johan de Busy in de revue Jolijt. Foto: Evert Deddes. Collectie TIN

In de Collectie TIN bevinden zich kleuren-opnames van de Bouwmeester revue “Jolijt” onder leiding van Louise Bouwmeester-Sandbergen. Het zijn vroege kleinbeeld kleurendia’s uit de jaren 1939/1940, een tijd waarin zwart-wit fotografie nog de standaard was. De opnames zijn vermoedelijk gemaakt door amateur-fotograaf Evert Deddes (1914-1990) uit Rotterdam. Bijzonder is ook dat de foto’s tijdens de voorstelling of tijdens een generale repetitie vanuit de zaal gemaakt lijken te zijn. De foto’s zijn daarom soms wat onscherp maar wel heel levendig.

Deze revue ging op 24 december 1939 in première en tourde daarna door heel Nederland. Johan Buziau was zoals gebruikelijk bij de Bouwmeester revues de centrale figuur en vooral ook de publiekstrekker. Naast hem speelden onder ander Johan Kaart jr., Aaf Bouber en Henk Bood belangrijke rollen in de voorstelling.

Johan Kaart en Johan Buziau (rechts) in de sketch “Met de trapclipper naar de Riviera”, in de revue Jolijt. Foto: Evert Deddes. Collectie TIN

Champagne!!! 365049.jpg Wat doe je in de kou! 365052.jpg

Affiches voor de Bouwmeester Revue met Johan Buziau als ster, naar ontwerp van A.J.A. Niesten. Links: 1937, Rechts: 1932.

In de collectie van Theater Instituut Nederland bevinden zich drie kostuums, 13 pruiken en 5 kartonnen neuzen van Johan Buziau.

Neuzen gedragen door Johan Buziau in verschillende revues 74170.jpg Een paar schoenen gedragen door Johan Buziau 74314.jpg

Links: De rood geverfde kartonnen fopneuzen van Johan Buziau. Rechts: Fopschoen van Johan Buziau.

Foto's

Johan Buziau in een revue 107294.jpg Portret van Johan Buziau 246531.jpg

Johan Buziau in verschillende revues. Fotograaf onbekend.

Portret van Johan Buziau als clown 246528.jpg Portret van Johan Buziau in een onbekende rol 246529.jpg

Links: Johan Buziau als clown. Rechts: Johan Buziau (waarschijnlijk) als professor Rikiri. Fotograaf onbekend.

Overig

Hij wordt gerekend tot de grootste clowns die ons land gekend heeft en werd voor zijn inbreng in het theater in 1935 geridderd in de Orde van Oranje Nassau. Zijn 40 jarig jubileum vierde hij op 19-05-1935 in Theater Carré waarvoor een erecomité was opgericht met als voorzitter Willem Mengelberg. Hij was gehuwd met Greta Beekman en trouwde op 06-12-1916 met de revue-artieste Wilhelmina J.G.Hartemink.

Museum Rijswijk organiseerde in 2016 de tentoonstelling "Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest". Naast de tentoonstelling, met een publicatie, werd de speciale musical-revue BUZIAU opgevoerd, een theaterproductie over het leven van Johan Buziau met 125 medewerkers en exclusief opgevoerd van 18 t/m 23 oktober in de Rijswijkse Schouwburg.

Bronnen