Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Verhaal

Uit een advertentie van de voorstelling: Dat betekent, dat u in ruim twee dozijn verschillende nummers ook ruim twee dozijn sterk uiteenlopende onderwerpen krijgt opgediend, die in een mengeling van spitse tekst, kleurig kostuum, pittige muziek, speelse dans en/of dartele zotternij, bij dit jonge, geestdriftige ensemble in een geheel nieuw, vaak verrassend licht verschijnen.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Vastlegging


      Reacties

      De voorstelling werd een nationaal cabaret genoemd, omdat het de (on)hebbelijkheden van de Nederlanders te kijk zet. Er kwamen verschillende personen en onderwerpen aan bod: Vader Vondel, aspecten van de Nederlandse monarchie, Het Militair. Het laatste onderwerp werd in een recensie uit Trouw gezien als één van de felste delen van de voorstelling. Dezelfde recensent schreef dat Van de Merwe een select publiek aanspreekt vanwege zijn onverwachte manier van onderwerpen benaderen en zijn politieke partijdigheid. In de voorstelling klaagde hij onder andere over de welvaart in Nederland. De recensent hoopt en gelooft dat het cabaret van Van de Merwe in de toekomst nog kritischer wordt. Hij schrijft: "De ontwikkeling van het cabaret van Jaap van de Merwe te volgen zal hopelijk en waarschijnlijk een interessante bezigheid zijn."

      In het Algemeen Handelsblad wordt echter gezegd dat Van de Merwe zich met de voorstelling juist richt op een breder publiek. Deze recensent ziet de voorstelling meer als pure amusement dan leerzame maatschappijkritiek.

      De recensies over En ik zei de gek zijn erg verdeeld. De meeste recensenten zeggen wel dat er in het cabaret enige vorm van maatschappijkritiek wordt gegeven. De manier waarop deze kritiek door Van de Merwe wordt geuit, wordt door veel recensenten afgekraakt.

      In een reactie op de recensies verklaarde Van de Merwe in De Telegraaf: Er zitten een paar politieke dreunen in, maar het is zeker geen politiek cabaret, de dans speelt een belangrijke rol. Het kritische aspect van het cabaret werd door Van de Marwe dus niet als het belangrijkste in de voorstelling gezien.

      Afbeeldingen


      Bronnen