De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamRichard Groenendijk
Geboren24 september 1972
Dirksland
BeroepCabaretier
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenCabaret
 Website

Biografie

Richard Groenendijk (1972) is een Nederlands cabaretier, presentator en tekstschrijver. Hij presenteerde onder andere het radioprogramma Spijkers met koppen en was panellid in het televisieprogramma Ook dat nog!.

Richard Groenendijk wist al heel jong hij het toneel op wilde. Helaas werd hij voor zowel de toneelscholen in Maastricht als Amsterdam afgewezen. Richard merkte dat het bloed kroop waar het niet gaan kon en volgde acteer- en cabaretlessen. In 1995 meldde hij zich na een afwijzing in 1994 opnieuw aan voor Cameretten. Hij maakte een programma van een half uurtje. Met dit programma behaalde hij in de finale een gedeelde tweede plaats. Karin Bloemen bood spontaan aan om zijn coach te worden als hij ooit een eigen avondvullend programma zou maken. In het voorjaar van 1998 stond Richard in de finale van het concours om de Wim Sonneveldprijs waar hij tot verbazing van zowel publiek als pers op de vierde plaats belandde. In het najaar van datzelfde jaar ging zijn eerste programma in Den-Haag in première.

Richard Groenendijk is de winnaar van De Poelifinario van 2012 voor zijn voorstelling Alle dagen.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

  • Liedjes van Toon (hommagetour) 2006/2007, solist
  • Les Miserables (musical) 2008/2009, alternate Thenardier
  • Hairspray (musical) 2009/2010, alternate Edna Turnblad
  • Rocky over the Rainbow (musical) 2010/2011, verteller
  • Herinnert u zich deze nog? (musical) 2010/2010, hoofdrol

Groenendijk heeft meegewerkt aan onder andere La Bloemen's Licht-In-Donkere-Dagen Kerst-Bal (met Karin Bloemen, Berget Lewis en anderen). In 2006 is hij begonnen met het theaterprogramma Liedjes van Toon, een muzikale ode aan Toon Hermans, samen met Lone van Roosendaal en Ellen Evers.

TV

Ook heeft hij televisiewerk gedaan, waaronder het programma Terrazzo, dat hij presenteerde samen met [ylène d'Anjou. Hij was panellid van Ook dat nog! en deed in 2006 mee aan het televisieprogramma Wie is de Mol?. In 2007 deed hij met tal van artiesten (Simone Kleinsma, Willeke Alberti, Lenette van Dongen, Dieter Troubleyn, Joke Bruijs en Carlo Boszhard) mee aan de hommage aan Robert Long in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Hier zong hij twee liedjes: Vader Op Een Fiets en .

In 2008 speelde hij een kleine rol in de bioscoopfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn.

Bronnen