Ramses Shaffy: Repertoire - Toneel - De Nederlandse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:


Ramses Shaffy bij De Nederlands Comedie

De Nederlandse Comedie ontstaat in 1950 vanuit het Haagse Comedia, onder leiding van Han Bentz van den Berg, Johan de Meester en Guus Oster. Het gezelschap beleeft zijn première met "Nina", vertolkt door Mary Dresselhuys, en wordt in 1953 het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Amsterdam. Het repertoire bestaat voornamelijk uit klassieke stukken, zoals de Gijsbrecht van Aemstel van Vondel die jaarlijks wordt opgevoerd op Nieuwjaarsdag.

Nadat Ramses Shaffy in 1955 zonder diploma de Toneelacademie verliet, kreeg hij direct een engagement bij de Nederlandse Comedie aangeboden. Zijn aantrekkelijke, jongensachtige uiterlijk maakt hem geschikt voor het spelen van lyrische, jonge rollen. Volgens Guus Oster had hij de rol van minnaar 'aan zich hangen'. Tussen 1955 en 1963 speelt Ramses in een kleine dertig stukken bij het Amsterdamse gezelschap. Hij herinnert zich: "Ik heb in die tijd razend veel plezier gehad en er zijn een paar rollen die ik écht goed gespeeld heb, en dat is vaak Vondel geweest, misschien in eerste instantie omdat ik op de Toneelschool altijd gedoodverfd werd als 'hij die alleen maar goed is in Franse blijspelen', alsof dat overigens het makkelijkste van de wereld is... Die goede rollen zullen niet in de annalen bijgetekend worden, maar dat geeft niks, want ik weet zelf dat het goed was.' (uit: We zullen doorgaan. Ramses Shaffy, een leven in liedteksten van Kick van der Veer en Hilde Scholten)

De acht jaar bij de Nederlandse Comedie komen met een ontslag ten einde. Over de toedracht bestaan verschillende versies. De mooiste is dat een optreden in een theater in de provincie de druppel was die de emmer deed overlopen. Ramses presteerde het vaker om met de nodige alcohol in zijn bloed op het toneel te staan, en op jolige wijze zijn collega's en het hele stuk van de wijs te brengen. Op die avond in 1963 zou hij in een café aan de overkant van het theater het nodige hebben gedronken, en daar vriendschap hebben gesloten met een aap. Toen hij ten tonele verscheen, zat de aap op zijn schouder en scheurde zijn kostuum aan flarden. De voorstelling ontaardt in grote wanorde en Guus Oster neemt het besluit om hem te ontslaan. Niet tot Ramses' spijt overigens.


Foto's

Engel kijk terug 97357.jpg Engel kijk terug 97358.jpg

Links: Ko van Dijk, Elisabeth Hoytink, Ank van der Moer, Joop Admiraal, Ramses Shaffy, Mimi Boesnach, Manon Alving en Rechts: Ramses Shaffy en Joop Admiraal in Engel kijk terug, De Nederlandse Comedie 1959. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

De grote liefde 97407.jpg Een midzomernachtsdroom 98227.jpg

Links: Kitty Janssen, Ramses Shaffy en Ank van der Moer in De grote liefde, De Nederlandse Comedie 1956. Foto Lemaire en Wennink. Rechts: boven: Henk van Ulsen, onder: Kitty Courbois, Ramses Shaffy in Een midzomernachtsdroom, De Nederlandse Comedie 1961. Foto: resp. Lemaire en Wennink/MAI en Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Gijsbreght van Aemstel 97438.jpg Gijsbreght van Aemstel 97453.jpg

Links: Ellen Vogel en Ramses Shaffy in Gijsbreght van Aemstel, De Nederlandse Comedie 1960. Rechts: Han Bentz van den Berg, Ramses Shaffy, Eli Blom en Philippe la Chapelle in Gijsbreght van Aemstel, De Nederlandse Comedie 1962. Foto's : Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Zachtjes met de deuren!! 97948.jpg Zachtjes met de deuren!! 97949.jpg

Links: Rita Marechal, Femke Boersma en Ramses Shaffy, en Rechts: Shireen Strooker, Ramses Shaffy, Mimi Boesnach, Rita Marechal in Zachtjes met de deuren!!, De Nederlandse Comedie 1959. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Zoete vogel van de jeugd 97956.jpg Zoete vogel van de jeugd 97957.jpg

Ramses Shaffy en Ank van der Moer in Zoete vogel van de jeugd, De Nederlandse Comedie 1962. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Joseph in Dothan 97539.jpg Van de brug af gezien 97883.jpg

Links: Joop Admiraal, Paul Huf sr. en Ramses Shaffy in Joseph in Dothan, De Nederlandse Comedie 1960. Rechts: Sigrid Koetse en Ramses Shaffy in Van de brug af gezien. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Warm en koud 97920.jpg Warm en koud 97923.jpg

Links: Rudolf Lucieer, Ramses Shaffy, Cor van Rijn en Fons Rademakers en Rechts: Kitty Courbois, Ellen Vogel en Ramses Shaffy in Warm en koud, Nederlandse Comedie 1971. Foto's : Jutka Rona. Collectie TIN.

Overzicht rollen Ramses Shaffy bij de Nederlandse Comedie