De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamMarc-Marie Huijbregts
Geboren21 december 1964
Tilburg
BeroepCabaretier
DisciplineKleinkunst
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Marc-Marie Huijbregts (1964) is een Nederlandse cabaretier. Hij werd geboren als zoon van Frans Huijbregts en Toos Huijbregts-Staps. Na de havo studeerde hij personeelswerk in Breda, maar al snel zocht hij zijn geluk in de musicalwereld. Hij solliciteerde bij de musical Company en werd aangenomen. Hierna volgden rollen bij andere musicals, het toneel, de opera en in televisieseries.

Ondanks vernietigende kritieken op zijn eerste soloprogramma, een liedjesprogramma in 1991 bleef Huijbregts acteren. Eind 1998 ontmoette hij Raoul Heertje bij een presentatiecursus, die hem uitnodigde om mee te doen aan een open podium-avond bij de Comedytrain. Huijbregts leerde daar om als zichzelf op het podium te staan en niet als een acteur die een rol speelt. Ruim een jaar later stond hij in de finale van Cameretten 1999 die hij met overmacht won. Naast de juryprijs won hij ook de persoonlijkheidprijs én de publieksprijs, wat eerder alleen Joke van Leeuwen (1978) en Mumtaz Jafri (1995) was gelukt. Huijbregts kreeg tijdens de halve finale al een staande ovatie, iets dat nog nooit was voorgekomen tijdens het Cameretten-festival. In datzelfde jaar begon hij tevens met het inspreken van tekenfilmkarakters Tommy en Bobby, in respectievelijk de populaire tekenfilmseries Princess Sissi en Bobby's Wereld, te zien op jeugdzender Fox Kids.

In 2000 ontving hij de Pall Mall Export Prijs, en vervolgens maakte hij in korte tijd carrière met zijn soloprogramma Marc-Marie H. en met zijn optreden in het satirische televisieprogramma Dit was het nieuws van de TROS. In 2001 tekende Huijbregts een contract met de KRO voor het maken van talkshow-achtige televisieprogramma's, waarna hij het live uitgezonden Marc-Marie Rechtstreeks maakte. Dat programma verdween al snel weer van het scherm, na vernietigende recensies in de media. Tevens speelt hij sinds 2003 de rol van Sorrypiet in Het Sinterklaasjournaal en een aantal malen bij de Intocht van Sinterklaas.

Op 22 september 2004 mocht Huijbregts de eerste Poelifinario in ontvangst nemen. Hij kreeg de prijs voor het 'meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen'.

In 2005 deed hij mee aan het televisieprogramma Wie is de Mol?. Hij ontmaskerde Yvon Jaspers als Mol, waardoor hij de winnaar werd van het programma. Iedere vrijdag is hij vaste tafelgast bij het VARA-programma De Wereld Draait Door. Tijdens de uitzending van 13 februari 2009 vertelde Huijbegts dat hij al tien jaar een pruik droeg, hij noemde het zijn 'cavia'.

In 2006 maakte de KRO een remake van de hitserie uit 1969 t Schaep met de 5 pooten, een komische Nederlandse televisieserie van regisseur Joes Odufré, die vanaf 5 december 1969 door de KRO werd uitgezonden. Marc-Marie Huijbregts speelde Lukas Blijdschap, de rol die in de oorspronkelijke serie door Leen Jongewaard werd gespeeld. Ook in de vervolgserie 't Vrije Schaep, die begin 2009 bij de KRO werd uitgezonden, speelde Huijbregts mee.

Eind 2007 presenteerde Huijbregts samen met Yvon Jaspers het KRO-programma Kerst met Marc-Marie en Yvon.

Vanaf september 2009 presenteerde Huijbregts voor de NCRV het nieuwe programma Marc-Marie in 't Wild. Hij ging daarin op zoek naar gevaarlijke dieren op de Afrikaanse savanne. In elke aflevering spoorde hij een wild dier op en kreeg hij de opdracht om dit zo dicht mogelijk te benaderen. Als bewijs dat het gelukt was, moest hij met het dier op de foto. In augustus 2010 werd bekend dat Marc-Marie Gerard Joling zal gaan vervangen bij de zaterdagavondshow op SBS 6.

Huijbregts valt op door zijn hoge, ietwat vrouwelijke stem. Hij heeft echter een geschoolde counter-tenor-zangstem, iets wat niet vaak voorkomt, zeker niet bij cabaretiers. Hij is in 2004 getrouwd met Karim Talbi.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent en idem de voorstellingen samen met Jochem van Dijk en Paulo van Vliet onder de naam Van Vliet & Huybregts Van Dijk.

TV

 • In de Vlaamsche Pot (1990) - Gastrol
 • We zijn weer Thuis (1990 - 1994) - Bijrol als patiënt
 • Baantjer - De Cock en de moord onder nul (1997) - Riod-medewerker
 • De Zanzibar (.... - 1999)
 • Dit was het nieuws (2000) - Zichzelf
 • Marc-Marie Opgenomen (2002) - Zichzelf, presentator
 • Marc-Marie Rechtstreeks (2003) - Zichzelf, presentator
 • Sinterklaasjournaal (2003 - heden) - Sorrypiet
 • Dolce Vita (2004)
 • Wie is de Mol? (2005) - Zichzelf, winnaar
 • 't Schaep met de 5 pooten (2006 - 2007) - Lukas Blijdtschap
 • De Wereld Draait Door (2006 - heden) - Zichzelf, tafelheer
 • De zomer draait door (2007) - Zichzelf, tafelheer
 • Kerst met Marc-Marie en Yvon (2007)
 • 't Vrije Schaep (2009) - Lukas Blijdtschap
 • Marc-Marie in 't Wild (2009) - Zichzelf, presentator
 • Popstars (2010) - Zichzelf, Jurylid
 • De Zaterdagavondshow met Marc-Marie & Beau]] (2010) - Zichzelf, presentator
 • 't Spaanse Schaep (2010 - 2011) - Lukas Blijdtschap

Bronnen