De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Freek de Jonge 2010-01.jpg


Freek de Jonge tijdens een voordracht, 2010.

NaamFreek de Jonge
Volledige naamFrederik Jan Georg (Freek) de Jonge
Geboren30 augustus 1944
Westernieland
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Freek de Jonge (1944) is een Nederlandse cabaretier. Hij kwam als student Nederlands in contact met Bram Vermeulen, met wie hij de basis legde voor een cabaretprogramma. Zij deden mee aan het Camerettenfestival in 1968, vielen weliswaar niet in de prijzen, maar kregen wel de bekendheid die hen ertoe aanzette beroepscabaretiers te worden. In een geheel nieuwe cabaretstijl gaven zij op 20 juni 1969 de première van hun programma "Neerlands Hoop in Bange dagen". Neerlands Hoop zijn zij zich ook blijven noemen, met Bram Vermeulen met name voor het muzikale gedeelte en Freek de Jonge als clown/conferencier. Beiden schreven teksten, niet alleen voor hun programma's, maar ook voor de musical "Een kannibaal als jij en ik", die een eerder geschreven studentenmusical ("De dag dat de onschuld doodging") als basis had.

De formatie Neerlands Hoop, waarvan later ook Jan de Hont deel uitmaakte, werd opgeheven in december 1979. Freek verscheen op de televisie als presentator en begon met solo-programma's ("De komiek", gevolgd door "De tragiek", "De mars", "De mythe" en "Stroman en trawanten"). Domineeszoon De Jonge is gehuwd met Hella Asser (een dochter van Eli Asser), die o.m. zijn theaterkleding ontwerpt.

Hij werd onderscheiden met de Albert van Dalsumprijs in 1979 en in 1983, een Edison in 1982, een Gouden Kalf in 1984 en de Groenman-taalprijs in 2005. Al deze prijzen werden principieel door hem geweigerd.

In 2008 kreeg de Jonge de VSCD-Oeuvreprijs en in 2016 kreeg in de Toon Hermans Award voor 'het in stand houden van de artistieke nalatenschap' van Toon Hermans

Zie ook wikipedia.

Tentoonstelling

Van 24 augustus 2004 t/m 9 januari 2005 was de tentoonstelling Hella voor Freek te zien in het Theatermuseum in Amsterdam.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Video

Freek de Jonge in Neerlands Hoop. Collectie TIN. (Fragment uit: 100 jaar Carré: Cabaret)

Bronnen