De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Affiche-Finkers.jpg


Affiche de zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer op, 1990.

NaamHerman Finkers
Volledige naamHermenegildus Felix Victor Maria (Herman) Finkers
Geboren9 december 1954
Almelo
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel
 Website

Herman Finkers (1954) is een Nederlands cabaretier en zanger uit Twente die bekend staat om zijn droogkomische stijl. Hij was met name productief tussen 1979 en 1999. In 2000 trok hij zich uit het theater terug, om in 2007 weer terug te keren met zijn voorstelling Na de pauze.

Biografie

Herman Finkers doorliep in zijn geboorteplaats Almelo de hbs. Zijn cabaretcarrière startte op ongebruikelijke wijze toen hij zijn stotteren tot handelsmerk verhief. Zijn eerste programma heette Op Zwart Zangzaad, genoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging waarvan zijn broer Wilfried Finkers oprichter en voorzitter was.

In 1979 won hij de tweede prijs op het Delftse Cameretten alsmede de publieksprijs en persoonlijkheidsprijs. In weerwil van de destijds heersende cabaretmores, die vooral geëngageerd cabaret voorschreven, blonk Finkers uit met grappen en kwinkslagen. De selectiecommissie had zich blauw gelachen bij een optreden van Finkers, maar twijfelde aanvankelijk of de show nog wel cabaret was

Tot het einde van de jaren '90 volgde het ene programma na het andere met veel succes, eerst vooral in het noorden en oosten van het land, maar later in het hele land. Vanaf 1987 werd hij bijgestaan door zijn broer Wilfried die meehielp met het bedenken van materiaal en veel werkzaamheden achter de schermen deed. Ook had Wilfried zelf een kleine rol in de voorstellingen, steevast als een stuntelige schlemiel. Aan zijn laatste show Na de pauze neemt Wilfried geen deel meer, ook niet achter de schermen.

In 2000 stopte Herman voorlopig als cabaretier omdat, zoals hij zelf zei, "de pruimen op waren". De nieuwsgierigheid was weg en de inspiratie ontbrak. Even later werd hij ook ziek waardoor zijn terugkomst naar het theater voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Hij had een relatief milde vorm van chronische lymfatische leukemie (CLL) ontwikkeld.

In 2005 gaf hij aan dat hij weer bezig was met het schrijven van een tiende voorstelling, maar dat het van zijn herstel af zou hangen of hij deze voorstelling ook nog daadwerkelijk zou gaan opvoeren. In 2006 bevestigde Finkers in een uitzending van televisieprogramma Kruispunt dat hij inderdaad bezig is met zijn nieuwe programma

In 2011 ontving Finkers de Groenman Taal-prijs, een prijs die wordt toegekend door het Genootschap Onze Taal aan een mediapersoonlijkheid die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Op 31 december 2015 verzorgde hij de oudejaarsconference op de televisie. Het Amsterdams Kleinkunst Festival bracht op 7 juni 2016 een hommage aan hem met optredens van tal van collega's. Een programma die werd gepresenteerd door Brigitte Kaandorp.

In 2016 kreeg hij de Cultuurprijs Overijssel voor zijn hele oeuvre. Voor het eerst werd deze prijs door de provincie uitgereikt.

Finkers publiceerde o.a. kinderboeken, verhalen en gedichten.

André van Duin en Herman Finkers in The Sunshine Boys. Foto: Erwin Olaf.

Bovenstaande foto werd gemaakt door Erwin Olaf voor het DeLaMar Theater in opdracht van Janine van den Ende. Olaf maakte voor het herbouwde DeLaMar theater in Amsterdam in totaal acht levensgrote foto’s die geïnspireerd zijn op toneelklassiekers. Het stuk The Sunshine Boys werd door Neil Simon geschreven en in 1972 op Broadway opgevoerd. Later werd The Sunshine Boys ook verfilmd voor bioscoop (1975) en televisie (1997).

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Video

Na de pauze, voorstelling in Hengelo, 2009. Idee, concept, teksten: Herman Finkers.

Bronnen