Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Affiche-Finkers.jpg


Affiche de zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer op, 1990.

Herman Finkers (1954) is een Nederlands cabaretier en zanger uit Twente die bekend staat om zijn droogkomische stijl. Hij was met name productief tussen 1979 en 1999. In 2000 trok hij zich uit het theater terug, om in 2007 weer terug te keren met zijn voorstelling Na de pauze.

Biografie

Herman Finkers doorliep in zijn geboorteplaats Almelo de hbs. Zijn cabaretcarrière startte op ongebruikelijke wijze toen hij zijn stotteren tot handelsmerk verhief. Zijn eerste programma heette Op Zwart Zangzaad, genoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging waarvan zijn broer Wilfried Finkers oprichter en voorzitter was.

In 1979 won hij de tweede prijs op het Delftse Cameretten alsmede de publieksprijs en persoonlijkheidsprijs. In weerwil van de destijds heersende cabaretmores, die vooral geëngageerd cabaret voorschreven, blonk Finkers uit met grappen en kwinkslagen. De selectiecommissie had zich blauw gelachen bij een optreden van Finkers, maar twijfelde aanvankelijk of de show nog wel cabaret was.

Tot het einde van de jaren '90 volgde het ene programma na het andere met veel succes; eerst vooral in het noorden en oosten van het land, maar later in het hele land. Vanaf 1987 werd hij bijgestaan door zijn broer Wilfried, die meehielp met het bedenken van materiaal en veel werkzaamheden achter de schermen deed. In veel van de voorstellingen had Wilfried zelf een kleine rol, steevast als een stuntelige schlemiel.

In 2000 stopte Herman voorlopig als cabaretier omdat, zoals hij zelf zei, "de pruimen op waren". De nieuwsgierigheid was weg en de inspiratie ontbrak. Toen even later een relatief milde vorm van chronische lymfatische leukemie (CLL) bij hem werd geconstateerd, werd zijn terugkomst naar het theater voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Na enkele jaren uit de schijnwerpers, gaf Finkers in 2005 aan dat hij weer bezig was met het schrijven van een tiende voorstelling, maar dat het van zijn herstel af zou hangen of hij deze voorstelling ook nog daadwerkelijk zou gaan opvoeren. In 2006 bevestigde Finkers in een uitzending van televisieprogramma Kruispunt dat hij inderdaad bezig is met zijn nieuwe programma: Na de pauze.

In 2011 ontving Finkers de Groenman Taal-prijs, een prijs die wordt toegekend door het Genootschap Onze Taal aan een mediapersoonlijkheid die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. In 2019 kreeg hij de Blijvend Applaus Prijs.

Op 31 december 2015 verzorgde hij de oudejaarsconference op de televisie. Finkers is de eerste cabaretier die ervoor koos om dit live op televisie uit te zenden. Tot dan toe werd de conference altijd van te voren opgenomen. De uitzending kwam vanuit de Leidse Schouwburg.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival bracht op 7 juni 2016 een hommage aan hem met optredens van tal van collega's. Een programma die werd gepresenteerd door Brigitte Kaandorp.

Finkers werd in 2016 onderscheiden met de Cultuurprijs Overijssel voor zijn hele oeuvre. Voor het eerst werd deze prijs door de provincie uitgereikt.

Finkers publiceerde o.a. kinderboeken, verhalen en gedichten.

André van Duin en Herman Finkers in The Sunshine Boys. Foto: Erwin Olaf.

Bovenstaande foto werd gemaakt door Erwin Olaf voor het DeLaMar Theater in opdracht van Janine van den Ende. Olaf maakte voor het herbouwde DeLaMar theater in Amsterdam in totaal acht levensgrote foto’s die geïnspireerd zijn op toneelklassiekers. Het stuk The Sunshine Boys werd door Neil Simon geschreven en in 1972 op Broadway opgevoerd. Later werd The Sunshine Boys ook verfilmd voor bioscoop (1975) en televisie (1997).

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Op zwart zangzaad - Cabaretfestival Cameretten - 1979-10-27
Op zwart zangzaad - Herman Finkers - 1980-09-05
E.H.B.O. is mijn lust en mijn leven - Herman Finkers - 1985-10-25
Het meisje van de slijterij - Herman Finkers - 1987-11-21
De zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer op - Herman Finkers - 1990-03-30
Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig - Herman Finkers - 1992-12-16
Geen spatader veranderd - Herman Finkers - 1995-03-14
Kalm aan en rap een beetje - Herman Finkers - 1998-02-06
Na de pauze - Herman Finkers - 2007-10-25
Hier is Prins Zonneschijn! - Een avond Willem Wilmink - De Kleine Komedie - 2008-10-06
Hommage aan zeventigjarige Freek de Jonge - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2014-04-07
Hommage aan zeventigjarige Freek de Jonge - - 2014-04-07

Video

Na de pauze, voorstelling in Hengelo, 2009. Idee, concept, teksten: Herman Finkers.

Bronnen