De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Beau van Erven Dorens (1970) is een Nederlandse televisie-presentator. Hij is vooral bekend van de RTL-programma's Deal or No Deal, RTL Boulevard en Het Zesde Zintuig. Sinds augustus 2009 is hij werkzaam voor de zender SBS.

Jeugd en opleiding

Zijn tweede voornaam dankt hij aan het feit dat hij op kerstavond geboren werd.

Van Erven Dorens woonde van zijn eerste tot en met zijn vierde jaar in Maleisië, omdat zijn vader daar werkte als topman van Shell . Daarna is het gezin Van Erven Dorens weer terug naar Nederland gegaan. Na zijn middelbare school (vwo) aan het Kennemer Lyceum begon Van Erven Dorens aan drie studies aan de Universiteit van Amsterdam: Nederlands, Geschiedenis en Politicologie. Geen van deze studies maakte hij af. In Amsterdam werd hij lid van het studentencorps AVSV en dispuut T.H.A.L.I.A.. Ook schreef hij in deze periode columns voor het studentenblad Propria Cures. Later werd hij columnist voor onder meer de Nieuwe Revu, het Haarlems Dagblad, de Groene Amsterdammer, Blvd. en het Algemeen Dagblad. Tegenwoordig heeft hij een column in het NRC Handelsblad. Ook had hij verschillende gastrollen in televisie-series als IC, Baantjer (1999), Onderweg naar morgen en Goede tijden, slechte tijden alsook de persiflage in Telekids hierop: Pittige tijden (1999).

Carrière

Radio

Van Erven Dorens startte als redacteur en presentator in 1996, naast Ron van Arnhem, bij Talkradio 1395 AM, om van 1 januari 1997 tot oktober 1998 het programma Oh Beau te presenteren. Dit programma haalde de bladen door zijn actie Evert ten Napel op de brandstapel; ook bracht hij een wc-pot met inhoud naar minister van Justitie Winnie Sorgdrager, gooide een ruit op het Binnenhof in en presenteerde een live-uitzending vanaf de poolcirke].

Vanaf september 2002 presenteerde hij een tijdlang elke werkdag op Yorin FM het middagprogramma Yorin Happy Hour om later enkel op vrijdag achter de microfoon te kruipen, en uiteindelijk helemaal met radio maken te stoppen.

Televisie

Op 5 september 1998 kreeg Van Erven Dorens bij RTL 4 zijn eerste televisieprogramma: het late night-programma Alles voor de kijkcijfers, waarin Beau op zoek ging naar de grenzen van de televisie-ethiek door het publiek banale, krankzinnige, spraakmakende of ontroerende beelden voor te schotelen. Daarvoor was hij 2 keer te zien geweest in het programma What the rel is RTL?! waarin hij zichzelf voorstelde door middel van in een soort radiostudio te zitten, en allemaal BN'ers vragen te stellen over hun bekende Nederlandschap en hoe het is om een bekende Nederlander te zijn. Dit programma What the rel is RTL?! is uitgezonden in de laatste twee weken van augustus 1998. Dit programma deed hij om zichzelf eerst voor te stellen aan het publiek alvorens aan Alles voor de kijkcijfers te beginnen.

Vanaf oktober in datzelfde jaar presenteerde hij samen met Minoesch Jorissen twee seizoenen lang RTL Live, de opvolger van het familiemiddagprogramma De 5-uurshow. Elke uitzending werd door Beau afgesloten met de begroeting "De rozen!".

In 2000 stapte Van Erven Dorens over naar Veronica Omroep Organisatie om daar samen met Esther Duller Big Brother 2 te verslaan. Vanaf 7 februari 2001 nam hij het programma Over de balk van Kas van Iersel over om daarna in maart en april het programma Beaulywood te gaan maken, waarin hij in 4 afleveringen verwoede pogingen deed in Hollywood "door te breken".

Vanaf 2001 presenteerde hij samen met Albert Verlinde het succesvolle RTL Boulevard. In deze periode had hij ook nog twee - niet zo succesvolle - talkshows bij Yorin: Beau Rivage (vanaf 4 september 2002) en Beau (vanaf 29 april 2003]. In 2003 maakte Van Erven Dorens de serie van Mannen voor vrouwen bij de RVU, samen met Erik van Muiswinkel, Jeroen van Merwijk, Bert Klunder, Joep van Deudekom, Diederik van Vleuten en Hans Dorrestijn. In dit programma proberen deze mannen een publiek vol vrouwen duidelijk te maken hoe de man in elkaar steekt. Tevens presenteerde hij vanaf 25 september 2004 Popstars - the Rivals.

In november 2004 kondigde Van Erven Dorens aan in maart 2005 met RTL Boulevard te stoppen, om "mijn kinderen eens in bed te kunnen stoppen".

Vanaf 12 augustus 2005 tot en met 7 april 2006 heeft Van Erven Dorens echter zijn carrière als televisiepresentator weer voortgezet bij John de Mols nieuwe televisiezender Talpa. Hij presenteerde hier onder andere NSE Nieuws, een programma dat door Van Erven Dorens' eigen productiemaatschappij Beauworks (een samenwerkingsverband met Eyeworks van Reinout Oerlemans) wordt gemaakt. NSE werd wegens tegenvallende kijkcijfers van de buis gehaald. In september 2006 keerde hij terug bij de zender Talpa met het wekelijkse programma M/V dat hij samen met Linda de Mol presenteerde. Beau had met haar al eerder een programma gepresenteerd, en dat programma had de naam Linda & Beau op Zondag. Dit werd tussen september en november van 2005 uitgezonden op Talpa.

In september 2006 begon Van Erven Dorens met het maken van digitale televisie: Campus TV. Hij startte dit productiebedrijf op samen met zijn oud-collega's Mark Koster en Wouter Laumans. Er gingen geruchten dat er in 2006 ook een humoristisch programma met Beau op Talpa zal verschijnen, vergelijkbaar met het TROS-programma Dit was het nieuws, dit is er echter nooit gekomen. Ook doet Van Erven Dorens de stem van een donkere bewoner uit Shuggazoom in de Jetix-animatieserie Super Robot Monkey Team Hyperforce Go! Begin augustus 2006 werd bekend dat Van Erven Dorens vanaf zondag 27 augustus elke werkdag om 20:00 op Talpa de quiz Deal or No Deal zal presenteren. Sinds november van dat jaar presenteerde hij samen met Linda de Mol het programma M/V op Talpa, naast Deal or No deal. Beide programma's waren ook te zien op hernoemde kanaal, dat sinds 16 december 2006 Tien is gaan heten. Ook speelde hij de hoofdrol en de comedyserie Man & Paard, wat in 2006 op Tien werd uitgezonden.

Van Erven Dorens is mede-directeur van het tv productiebedrijf Park Lane dat nauw samenwerkt met reclamebureau New Message, en ook in het zelfde pand gevestigd is. Met dit bedrijf scoorde hij onlangs een hit, het programma werd vrijwel direct op de tv-beurs in Cannes aan Freemantle, dat onder andere de rechten van Idols en de X-Factor bezit, verkocht. Het programma The Phone genaamd, was vanaf 6 juli 2007 te zien zijn bij de AVRO. Door de overname/samenwerking van Tien met RTL Nederland, is Beau vanaf september 2007 te zien op RTL 5, met Deal or No Deal. Vanaf eind oktober 2007 maakte hij deel uit van het team van RTL Travel Adrenaline, waarin avontuurlijke reizen centraal staan. Hiervoor moest hij 5x per seizoen 6 à 7 dagen op reis naar het buitenland. Vanaf 8 maart 2008 was Beau samen met Jeroen van Koningsbrugge en Linda de Mol in de RTL4-show Ik hou van Holland. Ook presenteerde hij 3 seizoenen van Het Zesde Zintuig en vanaf 15 mei 2009 was hij samen met Lieke van Lexmond het presentatieduo van het vernieuwde Dancing with the Stars. In oktober 2008 zou Beau zijn theaterdebuut maken in Romeo over Julia. Uit onvrede over zijn rol stapte hij na de eerste repetitiedag echter weer op. Teun Kuilboer werd benoemd tot zijn opvolger.

In juni 2009 is bekend geworden dat Beau overstapt van RTL naar SBS Broadcasting.[1] Bij SBS heeft hij een contract voor twee jaar getekend. Beau gaat onder andere de nieuwsshow CQC voor Veronica maken. Daarnaast gaat Beau een reportageprogramma en een amusementsshow voor SBS 6 presenteren. Dit programma De Wereld van Beau is verschoven naar het najaar van 2010. In het voorjaar zal Beau verder de Nieuwe Uri Geller gaan presenteren. Beau doet tijdens de show het locatie gedeelte. Maar als Tooske met zwangerschapsverlof gaat, dan zal Beau van haar de live shows overnemen om te presenteren. Ook is Beau regelmatig tafelheer in De Wereld draait door, hier zit hij ongeveer eens in de 3 weken.

In het voorjaar van 2010 is bekend geworden dat Gerard Joling en Beau van Erven Dorens ook in het najaar van 2010 een duo zullen vormen. Dat bleek de Zaterdagavondshow te zijn. Uiteindelijk presenteerde Van Erven Dorens het niet samen met Joling, maar samen met Marc-Marie Huijbrechts. De Zaterdagavondshow met Marc-Marie & Beau is na 4 afleveringen gestopt ivm. tegenvallende kijkcijfers. Er stonden aanvankelijk 8 afleveringen gepland, afleveringen 5 en 6 zijn nog opgenomen maar niet meer uitgezonden. De opnames van show 7 en 8 zijn een dag voor aanvang afgeblazen.

Persoonlijk

Van Erven Dorens woont - met zijn vrouw Selly Vermeijden (1971) en hun kinderen - in Amsterdam. Samen hebben ze vier zoons: de tweeling Bram en Tijn (geb. 20 juni 2001), Bobbie (geb. 21 mei 2003] en Jan Arie (geb. 11 oktober 2005).

Zijn vrouw Selly heeft volgens Beau 'niets' met de tv-wereld. "Zij is geen typische BN'er –vrouw", zegt Beau. "Ze is lerares Frans en maakt veel spannender dingen mee dan ik."[2]

Hij is liefhebber van onder meer schrijver Gerard Reve, kunstschilder Chris Berens en zanger Ramses Shaffy.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Filmografie

Sjabloon:Tabel filmografie/TitelSjabloon:Tabel filmografieSjabloon:Tabel filmografie/Titel
1999 Pittige Tijden Adriaan
1999 Baantjer Coen Simons
2002-2006 IC Dr. Eddie Bannenberg terugkerende gastrol
2005 My Dad the Rockstar Bobby "Buzz" Zaagprak nasynchronisatie
2005 Trollz Flint nasynchronisatie
2005 Super Robot Monkey Team Hyperforce Go! de donkere bewoner van Shuggazoom nasynchronisatie
2005-2006 Gooische Vrouwen Rechercheur Debussy
2006 Man & Paard overtrokken versie van zichzelf
1998 What the rel is RTL?!
1998 Alles voor de kijkcijfers
1998-2000 RTL Live met Minoesch Jorissen
2000 Big Brother 2 met Esther Duller
2001 Over de balk
2001 Beaulywood
2001-2005 RTL Boulevard sinds 2007 als invaller
2002 Beau Rivage
2003 Beau
2003 Mannen voor vrouwen
2004 Popstars - the Rivals
2005-2006 NSE
2005 Linda & Beau op Zondag met Linda de Mol
2006-2009 Deal or No Deal
2006 M/V met Linda de Mol
2007 Just The Two Of Us als deelnemer
2007-2008 RTL Travel Adrenaline
2008-2009 Het Zesde Zintuig
2008-2009 Ik hou van Holland vaste teamcaptain
2009 Dancing with the Stars met Lieke van Lexmond
2009-2010 CQC bij Veronica
2009-heden Hole in the Wall bij SBS6; met Gerard Joling
2010-heden De Nieuwe Uri Geller bij SBS6; met Tooske Ragas
2010 De Zaterdagavondshow met Marc-Marie & Beau bij SBS6
2010 Shownieuws bij SBS6
2011 De wereld van Beau bij SBS6
2001 Ik ook van jou Fraser
2003 Sloophamer televisiereporter
2004 Feestje! Ben
2004 Garfield Garfield nasynchronisatie
2004 Ellis in Glamourland zichzelf
2006 Garfield: A Tail of Two Kitties Garfield nasynchronisatie
2010 Gangster Boys -
2010 Out of Sync minnaar

Boeken

  • 2003 - Beau's handboek voor studenten
  • 2003 - Het boze oog
  • 2004 - Ik had Robben al veel eerder gewisseld
  • 2005 - De wereld volgens Beau
  • 2006 - Het beste van Beau
  • 2008 - Pijn, roman

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. Beau stapt over naar SBS6, Algemeen Dagblad, 8 jun 2009
  2. Beau van Erven Dorens gaat vreemd, Novum, 10 aug 2005

Bronnen