De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSjaak Bral
Volledige naamMarcel van der Heijden
Geboren11 november 1965
's-Gravenhage
BeroepCabaretier, Schrijver
DisciplineKleinkunst
TrefwoordenKomiek
 Website

Biografie

Sjaak Bral (1963) is een Nederlands cabaretier, televisiepresentator en schrijver. Hij kreeg bekendheid nadat hij in 1992 spraakmakende interviews gaf in het televisieprogramma RUR, en in het radioprogramma van Frits Spits. Een paar maanden later kon hij aan de slag bij Radio West als columnist.

Zijn talent en humor bleken perfect voor in het theater, waarna hij midden jaren '90 een succesvol stand-upcomedian werd. Na verscheidene boeken geschreven te hebben, en allerlei columns in kranten en tijdschriften, begon hij in 2003 als columnist bij Noordzee FM in de ochtendshow van Gordon. Dit bleek hij zo leuk te vinden, dat hij in 2004 een eigen radioprogramma tijdens de lunch op Noordzee FM kreeg, waar hij tot 1 juli 2005 te horen te was. Ook was hij tot 2001 enkele jaren panellid in het consumentenprogramma Ook dat nog.

Tegenwoordig maakt hij diverse theatertours door heel Nederland.

Aan het einde van ieder jaar, inmiddels dertien keer, maakt Bral een oudejaarsconference onder de naam Vaarwel plus het jaartal. Deze wordt uitgezonden via RTV West].

In 2010] toert hij samen met Fred Delfgaauw met de theaterproductie De Nachtclub in Vlaanderen rond.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent en idem de voorstellingen, samen met Wilko Terwijn en Martijn Oosterhuis onder de naam Terwijn & Bral Oosterhuis.

Externe Links

Bronnen