Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenJohan Leysen (Hasselt, 19 februari 1950) is een Vlaams acteur met een Europese film- en theatercarrière.

Johan Leysen studeerde in 1974 af aan de Studio Herman Teirlinck.

Zijn theatercarrière in Nederland speelde zich initieel af bij De Appel, het Publiekstheater, Baal en het RO Theater. De mogelijkheid in 1983 mee te spelen in Je vous Salue, Marie van Jean-Luc Godard deed hem naar Frankrijk verhuizen. Volgde een hele reeks Franse en andere Europese filmrollen (met zelfs rollen in het Spaans en het Japans). Recent speelde hij twee seizoenen mee als Hirohito op de planken in Wolfskers van Het Toneelhuis. Ook speelde hij mee als commentator in de theaterproductie End van Kris Verdonck.

In 1993 won hij de prijs als Beste Acteur op het Internationaal film festival van Montréal voor zijn rol in Trahir. In 1997 kreeg hij een nominatie voor een Gouden Kalf als Beste Acteur in Tralievader. In 1998 kreeg hij het Gouden Kalf als Beste acteur voor de hoofdrol in Felice... Felice....

Sinds 2000 woont hij in Parijs. Zijn vader was Bert Leysen, de eerste directeur van de BRT televisieomroep. Hij heeft acht broers en zussen.

Filmografie (selectie)

Sjabloon:Bronnen

de:Johan Leysen en:Johan Leysen

Biografie

Geboren: Leysen, Johan Gerard Maria

Johan Leysen kreeg zijn opleiding aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en werd na zijn eindexamen gecontracteerd door toneelgroep De Appel. Hij werkt sinds die tijd bij Nederlandse theatergezelschappen, verleende zijn medewerking aan enkele tv-uitzendingen en speelde een paar belangrijke filmrollen.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen