Kitty Courbois: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Amsterdam

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Kitty Courbois. Foto: Jan Versweyveld. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Kitty Courbois:


Kitty Courbois bij Toneelgroep Amsterdam

"Ik voel me er op m'n plek. Er loopt daar verschrikkelijk veel talent rond, en ja, Gerardjan is natuurlijk een schat. We hadden eens een keer samen wat gedaan voor de VPRO en dat was hem blijkbaar wel bevallen. Hij belde me op en zei: 'Jij komt nu bij Toneelgroep Amsterdam'. Hij vroeg me niet, hij beval het me. Dat vond ik wel origineel en ik heb het gedaan. Rijnders is een beetje ondoorgrondelijke man. Mensen verslijten hem voor arrogant, maar in wezen is hij heel verlegen." (Het Parool 19 september 1992)

Toneelgroep Amsterdam 79673.jpg Toneelgroep Amsterdam 79674.jpg Toneelgroep Amsterdam 79675.jpg Toneelgroep Amsterdam Tableaux de la troupe 79676.jpg

Affiches van Toneelgroep Amsterdam uit het jaar van oprichting, 1987, met o.a. Kitty Courbois (geheel rechts). Ontwerp: Anthon Beeke. Collectie TIN


Bij Toneelgroep Amsterdam kreeg Kitty Courbois de kans om allerlei verschillende aspecten van het acteren te verkennen. Zo speelde ze in de montage stukken van Gerardjan Rijnders, als Titus, geen Shakespeare en Count your blessings, maar ook in diens ‘retorica’ onderzoeken als Andromache en Richard III. Ze stond daarnaast ook in bijzondere voorstellingen van Annie M.G. Schmidt, Henrik Ibsen en in Mooi weer vandaag met Sigrid Koetse, Joop Admiraal en Jacques Commandeur. Maar in welk stuk ze ook stond, het acteren bleef een zoektocht. Iets waar Kitty Courbois erg van houdt:

"Toneelspelen geeft mij een waanzinnige energie. Ziek zijn, vermoeidheid, een volle blaas, verdriet, alles vergeet je. Waarom speel ik, waarom doe ik alsof? Dat is de vraag. In de repetitiefase richt ik me ontzettend op de psyche van mijn personage. Ik worstel, ik probeer van alles, doe veel fout. Maar je moet alles gedaan hebben om de eenvoud te vinden.' Tijdens zo’n psychologische zoektocht leer je tevens jezelf beter kennen. (...) Er zijn acteurs die uit zichzelf putten, anderen beginnen aan de buitenkant, met veel pruiken en snorren. Ik ben van de binnenkant. ik maak altijd veel omwegen in het zoeken naar wat ik versimpeld wil hebben. De existentiële interpretatie van een personage in een stuk of van een filmrol houdt me zeer bezig. Terwijl ik ook het liefst samen kijk naar de poppenkast en alleen maar hard ja en nee wil roepen. Theater is uiteindelijk niet zo pretentieus. Je gaat toneelspelen om je te verkleden. En om niet alleen te zijn." (TM, april 2010)

Halina Reijn en Kitty Courbois met de Courbois-parel

Na alle jaren bij Toneelgroep Amsterdam krijgt Kitty Courbois in 2010 na een voorstelling van Zomertrilogie namens de gemeente Amsterdam het Ereteken van verdienste uitgereikt. Wethouder van cultuur Carolien Gehrels overhandigt de prijs aan Kitty Courbois. Ze ontvangt de prijs voor haar bijdrage aan het theater en voor haar film- en televisiewerk. Daarnaast ontvangt ze vanwege haar 50-jarig toneeljubileum de Courbois Parel, een initiatief van Toneelgroep Amsterdam en de Amsterdamse Stadsschouwburg. De doorgeefprijs is bedoeld om actrices te eren die succesvol zijn in het theater, maar ook in de film- en televisiewereld. Op 26 februari 2013 gaf Kitty Courbois de Courbois-parel door aan Halina Reijn.

Aan stoppen denkt Kitty Courbois nog niet. Ze is na haar officiële pensioenleeftijd door Toneelgroep Amsterdam gevraagd te blijven. Gerardjan Rijnders zei ook altijd dat Kitty Courbois nooit iets aan plastische chirurgie mocht laten doen, anders had hij geen actrices meer om de oude dames te spelen.

Zoals ze zelf ooit zei: “als ik niet speel, gaat het niet goed met me.”

Overzicht rollen Kitty Courbois bij Toneelgroep Amsterdam

Mooi weer vandaag remake 179736.jpg Mooi weer vandaag remake 179731.jpg

Links: Kitty Courbois en Sigrid Koetse. Rechts: Jacques Commandeur en Joop Admiraal in Mooi weer vandaag (remake), Toneelgroep Amsterdam 1999. Foto's: Annaleen Louwes. Collectie TIN


Hieronder vindt u een overzicht van de stukken waarin Kitty Courbois bij Toneelgroep Amsterdam sinds 1987 tot heden speelde.

Koning Oidipous Oidipous in Kolonos Tam Tam 179126.jpg Koning Oidipous Oidipous in Kolonos Tam Tam 179125.jpg

Links: Pierre Bokma en Kitty Courbois en Rechts: Pierre Bokma, Jacqueline Boot en Kitty Courbois in Koning Oidipous, 2001. Foto: Jean Pierre Jans. Collectie: TIN.

Scènefoto's Kitty Courbois bij Toneelgroep Amsterdam

In de eenzaamheid van de katoenvelden 179144.jpg Medea 223953.jpg Medea 223952.jpg

Links: Kitty Courbois in In de eenzaamheid van de katoenvelden, 1988. Midden: Kitty Courbois, Ann Hasekamp, Catherine ten Bruggencate, Margo Dames en Rechts: Kitty Courbois als Medea in Medea, 1989. Foto's: Kees de Graaff. Collectie TIN.

Titus, geen Shakespeare 223951.jpg Bergtaal 179194.jpg

Links: Annet Nieuwenhuijzen,Celia Nufaar, Cas Enklaar, Kitty Courbois e.a. in Titus, geen Shakespeare, 1988. Foto: Kees de Graaff. Rechts: Sigrid Koetse, Ann Hasekamp, Rik van Uffelen, Catherine ten Bruggencate, Kitty Courbois, Margo Dames in Bergtaal, 1989. Foto: Kees de Graaff. Collectie. TIN

Los zand 179208.jpg Bekende gezichten, gemengde gevoelens 179824.jpg

Links: Kitty Courbois en Nettie Blanken in Los zand, 1989. Foto: Kees de Graaff. Rechts: Tania van der Sanden, Chris Nietveld, Kitty Courbois en Kees Hulst in Bekende gezichten, gemengde gevoelens, 1991. Foto: Ben van Duin. Collectie TIN.


Wanneer wij doden ontwaken 179306.jpg Wanneer wij doden ontwaken 179307.jpg

Peter Oosthoek en Kitty Courbois in Wanneer wij doden ontwaken, 1992. Foto's: Annaleen Louwes.


Boven het dal 179339.jpg Mooi weer vandaag 179350.jpg

Links: Saskia Rinsma, Han Kerckhoffs, Rosa Lieke Altink, Lieneke Le Roux, Kitty Courbois en Evert van der Meulen in Boven het dal, 1992. Foto: Ben van Duin. Rechts: Kitty Courbois en Sigrid Koetse in Mooi weer vandaag, 1993. Foto: Annaleen Louwes. Collectie TIN.

Maanlicht 179403.jpg Barmhartige Samaritanen 99225.jpg

Links: Jacques Commandeur en Kitty Courbois in Maanlicht. Foto: Annaleen Louwes. Rechts: Kitty Courbois en Cas Enklaar in Barmhartige Samaritanen. Foto: Chris van der Burght. Collectie TIN.