De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Nettie Blanken 364410.jpg


Foto: Wouter van Heusden Collectie TIN

NaamNettie Blanken
Geboren4 november 1946
Leiden
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Nettie Blanken is een Nederlandse toneelactrice.

Biografie

Nettie Blanken volgt haar toneelopleiding aan de Arnhemse Toneelschool, die ze in 1969 afrondt. Ze speelt in vele stukken bij onder meer Toneelgroep Theater, Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Ro Theater, Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, De Tijd, De Theatercompagnie en Het Nationale Toneel.

Ze vertolkt een goot aantal rollen in toneelstukken, waaronder: Hofscènes, De Drie Zusters, Candida, De Kleine Zielen, De Kersentuin, Aan het einde van de aspergetijd, Wilhemina, je maintiendrai en Espr;t.

Voor haar rol van Elizabeth de Valois in Hofscènes wordt zij in 1982 onderscheiden met de Colombina, de belangrijkste theaterprijs voor een vrouwelijke bijrol.

In 2002 is Blanken onder andere te zien in De Vagina Monologen, in 2003 in Peer Gynt en in 2004 in Mahler, van Het Nationale Toneel.

Naast haar toneelwerk speelt Nettie Blanken al sinds 1989 vele personages in Het Klokhuis (NPS) en acteert ze diverse gastrollen in series en films. In het seizoen 2004-2005 speelt ze in Max Havelaar.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Externe Links

Een overzicht van foto's en kostuums van Nettie Blanken in de TIN collectie

Bronnen