Kitty Courbois: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Kitty Courbois, ca. 1970. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Kitty Courbois:


Biografie

Kitty Courbois werd op 13 juli 1937 geboren in Nijmegen. Ze werkt bij een reclamebureau en speelt in een cabaretgroep van Ted de Braak. Hier krijgt ze het advies om naar de toneelschool te gaan. In Arnhem studeert ze en meteen na haar eindexamen begint haar carrière bij de Nederlandse Comedie. In haar loopbaan speelt ze talloze rollen op het toneel, maar ook in films en op televisie. In 2010 krijgt ze als kroon op haar 50-jarig jubileum als actrice de Courbois-parel, een initiatief van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg Amsterdam. Deze ‘doorgeefprijs’ is een eerbetoon aan Kitty Courbois, die gedurende haar carrière een constante hoge kwaliteit levert en hierdoor een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten bij een breed publiek.

In deze biografie leest u meer over het leven van Kitty Courbois. Een meisje dat in eerste instantie een carrière in de muziek beoogde, maar uiteindelijk één van de beste studenten op de toneelschool werd. Over haar pittige jeugd, haar bijzondere band met broer Pierre en uiteraard over haar eerste toneeljaren bij De Nederlandse Comedie en haar passie voor film.

Jeugd

Kitty, 6 jaar oud. Herkomst: Privécollectie.

Kitty Courbois werd op 13 juli 1937 in Nijmegen geboren. Haar ouders noemden haar Catharina Anna Petronella Antonia Courbois. Het gezin bestond naast Kitty uit nog een zus en drie broers.

Met haar jongere broertje Pierre ontstaat een hechte band en ze bleken later ook de artistiekelingen van de familie te zijn. Die band is ook altijd gebleven: “Pierre is altijd mijn lievelingsbroer geweest. Op mijn dertiende moest ik aan mijn been worden geopereerd en ik was echt doodsbang. Toen ik uit narcose kwam was Pierre de enige van de familie die me was komen opzoeken...". Lees verder: Kitty Courbois: Biografie - Jeugd


Jeugd Fotoalbum

Kitty, 3 weken oud. Herkomst: Privécollectie Kitty 1 ½ jaar. Herkomst: Privécollectie. Kitty (ruim 2 jaar oud) met haar moeder. Herkomst: Privécollectie Kitty en haar broertje Pierre. Herkomst: Privécollectie.

Een verzameling jeugdfoto's van Kitty Courbois: van haar ouders, en haar broers en zussen.

Zie Kitty Courbois: Fotoalbum jeugd.

De eerste toneeljaren

Toneelschool Arnhem, 1957. Boven tweede van links: Kitty Courbois. Herkomst: Privécollectie.

Kitty Courbois gaat na haar opleiding aan de middelbare school werken bij een reclamebureau en ze komt terecht in een cabaretgroepje met Ted de Braak. Ze wilde eigenlijk meteen naar de Toneelschool, maar haar moeder vond dat ze eerst moest kennis maken met de moeilijkheid van het komedie spelen.

Van een collega krijgt ze later het advies om naar de toneelschool te gaan. Kitty Courbois doet in 1956 in Arnhem auditie met een scène van Blanche uit de voorstelling A streetcar named desire van Tennessee Williams. "Ik zie me nog binnen komen, daar op de toneelschool. Zenuwachtig en tegelijkertijd ook weer niet."

Op de toneelschool heeft Kitty Courbois het gevoel dat ze volwassen is geworden. Ze leert er veel mensen kennen, onder wie haar eerste echtgenoot Rik van Bentum.

Lees meer: Kitty Courbois: Biografie - De eerste toneeljaren

Theater, maar ook film en televisie

GangsterMeisjeBoek1966 gr.jpg

"Na mijn eindexamen aan de Arnhemse toneelschool lukte het mij bij de Nederlandse Comedie te komen. Ik had aanbiedingen genoeg, maar ik wilde per se naar Amsterdam. In de eerste helft van de jaren zestig had ik meer werk dan ik aan kon...". Kitty Courbois debuteert bij de Nederlandse Comedie op 27 augustus 1960 als kelnerin in het stuk Rhinoceros.

Naast haar debuut op het toneel, debuteert Kitty Courbois ook als filmactrice in Helden in een schommelstoel van Frans Weisz in 1963; ze wordt ontdekt als actrice op het witte doek. Weisz beloofde haar al op de toneelschool dat hij haar voor een rol zou vragen als hij een film ging maken, hij hield zijn woord. In 1965 speelt ze een rol in Aah…Tamara en in 1966 in de eerste lange speelfilm van regisseur Frans Weisz: Het gangstermeisje.

Lees meer: Kitty Courbois: Biografie - Theater, maar ook film en televisie

Vernieuwing en experiment

Kitty Courbois. Fotograaf onbekend. Herkomst: Privécollectie.

In het voorjaar van 1969 werkte Kitty Courbois met toestemming van de Nederlandse Comedie mee aan een experiment: Werktheater Nederlandse Comedie. Deze groep onder leiding van regisseur Leonard Frank (overigens niet te verwarren met het latere Werkteater) speelde het toneelgedicht Gezang van de Lusitaanse bullebak van Peter Weiss, over de imperialistische repressie van Portugal in zijn Afrikaanse kolonie Angola, met muziek van Willem Breuker. Het werd vanaf 1l juni 1969 zeventien avonden gespeeld in Felix Meritis. Kitty Courbois speelde samen met onder anderen Karin Meerman en Hidde Maas.

Lees meer: Kitty Courbois: Biografie - Vernieuwing en experiment

Toneelgroep Amsterdam

Logo TGA

"Ik voel me er op m'n plek. Er loopt daar verschrikkelijk veel talent rond, en ja, Gerardjan is natuurlijk een schat. We hadden eens een keer samen wat gedaan voor de VPRO en dat was hem blijkbaar wel bevallen. Hij belde me op en zei: 'Jij komt nu bij Toneelgroep Amsterdam'. Hij vroeg me niet, hij beval het me. Dat vond ik wel origineel en ik heb het gedaan. Rijnders is een beetje ondoorgrondelijke man. Mensen verslijten hem voor arrogant, maar in wezen is hij heel verlegen." (Het Parool 19 september 1992). Lees meer: Kitty Courbois: Biografie - Toneelgroep Amsterdam

Eerbetoon

De Courbois-parel. Bron: TGA

Kitty Courbois is gedurende haar acteercarrière verschillende malen gelauwerd voor zowel haar theater- als filmwerk.

Als kroon op haar carrière werd Kitty Courbois op zondag 28 maart 2010 onderscheiden met de naar haar genoemde nieuwe theaterprijs: de Courbois-parel. In een 19de-eeuws Frans kistje van glas, ligt de broche met de parel op een bedje van lapjes stof van kostuums die Courbois zelf ooit gedragen heeft: van een stukje plissé jurk uit Andromache en Richard III, een reepje uit het korset van The massacre at Paris, een lapje uit het overhemd van Naar Damascus tot een stukje uit de jurk die ze tijdens Zomertrilogie droeg. Lees meer: Kitty Courbois: Biografie - Eerbetoon