Kitty Courbois: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Kitty Courbois. Foto Centrafilm, Den Haag. Herkomst: Privécollectie.

Eenlevenlangtheater Kitty Courbois:


Vrijdag (fragmenten) 1969

Fragmenten uit Vrijdag, De Nederlandse Comedie 1969. Toneelregie: Hugo Claus; Beeldregie: Fred Mekenkamp

George Vermeersch (Fons Rademakers) komt na een gevangenisstraf wegens ontucht met zijn dochter terug in zijn woning waar hij een wieg aantreft. In de wieg ligt het kind dat één van zijn vrienden tijdens zijn afwezigheid bij zijn vrouw verwekte. Gedurende de vrijdagavond en -nacht komen hij, zijn vrouw (Elisabeth Andersen), vriend (Paul Cammermans) en dochter Christiane (Kitty Courbois) met elkaar in contact. In dit fragment zien we een scène tussen Kitty Courbois en Fons Rademakers.

Bron: Theater Klank & Beeld, 1969

Lengte Fragment:1 minuut en 5 seconden

Leedvermaak (1982)

Fragment uit Leedvermaak, Toneelgroep Baal 1982. Regie: Leonard Frank 
 Leedvermaak toont het lot van een groep heel verschillende mensen, aanwezig op hetzelfde bruiloftsfeest Allemaal zijn ze op één of andere manier betrokken bij het lot van de Joden, waar ze allen onder lijden. De bruid Lea trouwt voor de derde keer, deze keer met Nico, die eerder getrouwd was met Dory. Lea werd als vierjarig kind ondergebracht bij pleegmoeder Riet. Haar ouders Simon (Carol van Herwijnen) en Ada (Kitty Courbois) overleven de oorlog en halen ze Lea weer op. Ada lijdt aan een kampsyndroom en gaat zich laten opnemen in een inrichting voor behandeling.

In dit fragment komt een anekdote naar voren, waaruit blijkt dat Ada in de war is en een oorlogstrauma heeft; tijdens een rit met de tram raakt ze namelijk erg van streek door twee mannen die instappen. Volgens haar zijn het twee Duits sprekende mannen in uniform.

Bron: Toneelgroep Baal, 1982. Collectie TIN.

Lengte Fragment: 3 minuten en 4 seconden

King Lear (1990)

Fragment uit King Lear, Toneelgroep Amsterdam 1990. Regie: Sam Bogaerts

Koning Lear (Ton Lutz) is oud en wil zijn rijk wil verdelen onder zijn drie dochters: Gonoril (Kitty Courbois), Regan (Celia Nufaar) en Cordelia (Marjon Brandsma). De twee oudsten zijn getrouwd maar wanneer Lear zijn rijk wil verdelen en Cordelia het grootste deel wil schenken, mislukt zijn plan compleet. Cordelia weigert de vleierij van haar zussen te overtreffen, omdat ze vindt dat dit geen recht doet aan haar oprechte liefde voor haar vader. Lear, zeer ontdaan door haar reactie en plein public, verdeelt haar deel van het rijk tussen Gonoril and Regan. Cordelia wordt verbannen.

In deze scène zien we Gonoril die zich tegenover haar bediende Oswald (Hajo Bruins), bekllaagt over haar vader.

Bron: Toneelgroep Amsterdam, 1988. Collectie TIN.

Lengte Fragment: 1 minuut

Medea (1989)

Fragment uit Medea, Toneelgroep Amsterdam 1989. Regie: Gerardjan Rijnders.

Medea (Kitty Courbois) is met Jason gevlucht naar Iolkos in Griekenland, omdat Jason met de hulp van Medea in Colchis het gulden vlies had bemachtigd terwijl Medea daar prinses was. In hun vlucht vervloekt Medea haar thuisland en vermoordt ze haar broer Absyrtus, de kroonprins, om de achtervolgers af te schudden. Daardoor kan Medea maar één kant op, die van Jason. Ze trouwen en krijgen twee kinderen. Vele jaren later, wil Jason haar verstoten om te hertrouwen met Creüsa, een "betere partij", namelijk de dochter van de Korinthische vorst Creon. Jason zegt dat hij het doet voor de kinderen. Als hij namelijk trouwt met een Korinthische prinses kan hij later koning van Korinthe worden. Uit wraak over Jasons ontrouw doodt Medea met een vergiftigd geschenk Creüsa en haar vader zodat hij alles kwijt zal raken. Hierna doodt ze zelfs haar eigen kinderen die ze met Jason heeft. Daarna vlucht ze naar Athene.

In het fragment zien we hoe Medea afscheid neemt van haar kinderen.

Bron: Toneelgroep Amsterdam, 1989. Collectie TIN.

Lengte Fragment: 2 minuten en 37 seconden

Lady Windermere’s Fan (1992)

Fragment uit lady Windermere's Fan, Toneelgroep Amsterdam 1992. Regie: Gerardjan Rijnders.

Lady Windermere (Chris Nietveld), is druk bezig met de voorbereidingen van haar verjaardagsfeest dat die avond zal plaatsvinden. Zij krijgt bezoek van Lord Darlington (Hajo Bruins), met wie zij in gesprek raakt en aan wie zij de fraai bewerkte waaier (de 'fan' uit de titel) laat zien die zij als verjaardagscadeau van haar echtgenoot heeft gekregen. Lord Darlington is zeer complimenteus in haar richting, blijft met haar flirten en biedt haar zijn vriendschap en troost aan als zij het nodig mocht hebben. Darlington legt haar de 'hypothetische' kwestie voor van een sinds twee jaar getrouwd stel van wie de man kennelijk ontrouw is en vraagt haar of zij niet vindt dat de vrouw dan het recht heeft om zichzelf te 'troosten'. Niet vermoedend waarop Darlington doelt, wijst zij het idee af. Dan wordt nieuw bezoek aangekondigd: de hertogin van Berwick (Kitty Courbois) komt langs met haar dochter (Hein van der Heijden), waarna Lord Darlington vertrekt. De hertogin vertrouwt Lady Windermere toe dat Lord Windermere haar waarschijnlijk bedriegt, aangezien hij veel contact heeft met een zekere Mrs. Erlynne, aan wie hij naar het schijnt grote geldbedragen toespeelt. Vanaf dat moment stapelen de misverstanden en verrassende ontdekkingen zich op.

Bron: Toneelgroep Amsterdam, 1992. Collectie TIN.

Lengte Fragment: 1 minuut en 24 seconden

Mooi weer vandaag (1993)

Fragment uit Mooi weer vandaag, Toneelgroep Amsterdam 1993. Regie: Titus Muizelaar.

Mooi weer vandaag begint als een simpel gesprek in het park tussen Max (Jacques Commandeur) en Arnold (Joop Admiraal). Ze lijken alledaagse zaken te bespreken, maar hun gesprek stokt voortdurend. Gaandeweg wordt duidelijk dat ze beiden opgenomen zijn in een psychiatrische kliniek. Pas als Max en Arnold de vrouwelijke patiënten Greta (Kitty Courbois) en Cathrien (Sigrid Koetse) ontmoeten, komt er iets van de waarheid boven tafel. Blijkbaar zit niemand hier vrijwillig, er is de suggestie dat Max veroordeeld is vanwege het misbruik van minderjarigen, maar helemaal duidelijk wordt dat niet.

In dit fragment ontmoeten Max en Arnold Greta en Cathrien in de tuin.

Bron: Toneelgroep Amsterdam, 1993

Lengte Fragment: 1 minuut en 49 seconden

Opium special: Kitty Courbois

20 oktober 2012

Opium Special: Kitty Courbois; Omroep: AVRO

In deze speciale Opium uitzending portretteert presentator Cornald Maas het turbulente leven en de imposante carrière van actrice Kitty Courbois. Na ruim vijftig jaar schittert de actrice nog steeds in talrijke tv series en films en staat zij binnenkort met haar solovoorstelling 'Courbois, Parels van Poëzie' op de planken.

Cornald Maas schetst in interviews met Kitty en haar broer Pierre (de bekende jazzmuzikant) hun jeugd, de eerste schreden op de toneelacademie en het traumatisch verlies van hun vader op jonge leeftijd. Verlies blijkt een terugkerend thema in het leven van Kitty Courbois, die al eens eerder gekscherend tegen Cornald Maas opmerkte dat zij 'haar begrafenisjas altijd heeft klaarliggen'.

Diverse collega's gaan in op het grote vakmanschap en de bijzondere talenten van de 74-jarige actrice, die in talloze films (Leedvermaak, Op Hoop Van Zegen), televisieseries (Spijkerhoek) en toneelstukken (Medea, Hedda Gabler) glorieerde. Klik op de link hieronder om de uitzending via Uitzending Gemist te bekijken.

Zie: Opium Kitty Courbois op Uitzending gemist