John Kraaijkamp: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:


Biografie

"Ik sta nu al zo tussen een kwart eeuw en dertig jaar op de planken, maar vraag mij niet, wat ik heb overgehouden aan het vele werk, dat ik heb gedaan, en van het vele geld, dat ik heb verdiend. Want dan zou ik moeten antwoorden: Een goede relatie met de inspecteur van de belastingen en een hoop zenuwen! Ach, ik ben opgeruimd, dat scheelt. Vooral als het mooi weer is. Ik kan verschrikkelijk en onredelijk driftig worden, als ik op tegenstand stuit, maar ik ben alles in twee minuten weer vergeten. Ik ben erg impulsief en snel te beïnvloeden. Voor mijn vak ben ik te zachtmoedig; ik zou eigenlijk veel harder moeten zijn. Onplezierige dingen, die mij overkomen, kan ik bekijken als een buitenstaander, een toeschouwer, en er dan hartelijk om lachen. En voor de rest? Valt er niet veel over mij te vertellen.."

Aldus John Kraaijkamp in een artikel in Televizier van 26 maart 1966. Ondanks dat hij zelf denkt dat er niet veel over hem te vertellen is, is het toch gelukt hier een portret van hem te maken te maken waarop nog iets meer te lezen, zien en horen valt dan bovenstaande samenvatting van Kraaijkamp zelf.

De meeste nadruk ligt op zijn veelzijdige en omvangrijke carrière, maar hieronder vindt u ook enkele hoofdstukken die een licht werpen op zijn jeugd en persoonlijk leven.

Ouders en jeugd

Johnny Kraaijkamp, 14 of 15 jaar. Foto privécollectie.

Johnny Kraaykamp werd op 19 april 1925 geboren als Jan Hendrik Kraaijkamp in een gezin met twee oudere zussen en een broer. Zijn geboortehuis stond in Amsterdam, aan het Kadijksplein. Kort daarna verhuisde het gezin naar de Kinkerbuurt, waar Johnny het grootste gedeelte van zijn jeugd doorbracht. Vader Willem verdiende aanvankelijk de kost met een groente- en fruitzaak.


Lees meer: John Kraaijkamp: Biografie - Ouders en jeugd

Vrouwen en kinderen

De eerste vrouw van John Kraaijkamp: Rim, met de kinderen Johnneke en Ellissigne. Foto privécollectie.

Toen Johnny Kraaijkamp sr. begin jaren vijftig optrad in het Amsterdamse café Place Pigalle in de Reguliersdwarsstraat van accordeonist Ab Kok en daarmee langzamerhand steeds meer bekendheid verwierf in Amsterdam en omstreken, bevond zich op een avond in 1952 in het publiek een zekere Rim Panhuijsen. Zij hield niet van café's en was door haar toenmalige verloofde meegetroond om Johnny Kraaijkamp op te zien treden.

Lees meer: John Kraaijkamp: Biografie - Vrouwen en kinderen

Johnny & Rijk

Johnny & Rijk in één van hun televisieshows.

Midden jaren vijftig trad Rijk de Gooyer op als conferencier in café Saint-Germain-des-Prés in Amsterdam. Johnny Kraaykamp was als komiek te zien in café Pigalle in de Reguliersdwarsstraat. Rijk de Gooyer zag Johnny daar op het podium staan en was onder de indruk. Tegelijkertijd had Johnny Rijk al een keer gezien toen hij na het werk een kroketje ging trekken bij Van Dobben.

Lees meer: John Kraaijkamp: Biografie - Johnny & Rijk

Rust

Varen op de Vecht.

John Kraaijkamp sr. groeide op in de Amsterdamse Kinkerbuurt. Hij raakte er al jong verzeild in het Amsterdamse amusement-circuit, trad op in revue's, bioscopen en café's. Hij bleef in de stad wonen en als hij niet optrad was hij vaak in café's als Eylders bij het Leidseplein te vinden. Kraaijkamps imago van vrolijke Frans en gangmaker komt maar gedeeltelijk overeen met zijn karakter.

Lees meer: John Kraaijkamp: Biografie - Rust

Eerbetoon

Hans van Willigenburg en John Kraaijkamp bij de lancering van de website Levenlangtheater.nl, 5 september 2007. Foto Harriëtte van de Vaart (TIN).

Hier vindt u een overzicht van de prijzen en onderscheidingen die John Kraaijkamp ontving, en van andere vormen van eerbetoon aan hem.


Lees meer: John Kraaijkamp: Biografie - Eerbetoon