John Kraaijkamp: Video

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:


Video

Uit de Collectie TIN vindt u hieronder enkele videofragmenten die de veelzijdigheid van Johnny Kraaijkamps talent laten zien.

Johnny en Rijk zingen 'Goudgele strand (van Ameland)'(1958)

Over dit fragment: In 1958 staan Rijk de Gooyer en John Kraaijkamp (Johnny & Rijk)in de zolderstudio van Pi Vèriss in de Amsterdamse Wijtenbachstraat om hun legendarische "Goudgele strand (van Ameland)" op te nemen. Zowel tekst en muziek waren geschreven door Pi Vèriss en Ad van der Gein (Cocktail Trio), maar ook Rijk en Johnny leverde hun bijdrage en staan dus als medecomponisten vermeld.

Duur fragment: 1 minuut en 39 seconden.

Herkomst: Het betreft een unieke 8mm filmopname van Pi Vèriss, door hem geschonken aan MokumTV Amsterdam.

Johnny & Rijk met Frans Halsema (ca. 1965)

Over dit fragment: Kraaijkamp en De Gooyer traden voor het eerst in 1964 als Johnny & Rijk op voor de AVRO-televisie. Zij zouden dat gedurende de jaren zestig regelmatig doen en vertrokken in 1970, in navolging van Rudi Carell, zelfs naar Duitsland om daar als Johnny & Rijk voor de ZDF op te treden. Samen met de KRO werden enkele shows gecoproduceerd. Na twee seizoenen komt het duo weer terug naar Nederland. In het winterseizoen van 1971-72 nemen ze voor de KRO een aantal nieuwe Johnny & Rijk shows op, getiteld Een paar apart. In één van de Johnny & Rijk televisieshows uit de jaren zestig is Frans Halsema te gast. Gedrieën zingen ze een zeemanslied.

Duur fragment: 3 minuten 59 seconden

Omroep: KRO

John Kraaijkamp in De verlegen versierder (1978)

Over dit fragment: Het toneelstuk De verlegen versierder ging op 3 oktober 1977 bij het gezelschap Plezier Theater in première. De TROS maakte een televisieregistratie die een jaar later werd uitgezonden. Inhoud: Menno Dekker (John Kraaijkamp jr. ) is een beroemde televisiepresentator. Hij lijkt alles mee te hebben, alleen is het hem nog nooit gelukt het bed te delen met een dame. Steeds als het zo ver lijkt te zijn, komt er weer iets tussen... Genoeg reden voor veel consternatie. Zeker als zijn oom Adriaan (Kraaijkamp sr.) na een aantal jaren uit Parijs terugkeert. In dit fragment praten Menno en Adriaan bij, bij Menno thuis, onder het genot van een drankje. Detail: Menno heeft net zijn afspraakje (zijn pr medewerkster) “naar huis gestuurd”, omdat hij bij thuiskomst Adriaan aantrof in zijn bed...

Duur fragment: 3 minuten en 3 seconden

Omroep: TROS

John Kraaijkamp in drie toneelrollen (1983, 1985, 1979)

Over dit fragment: John Kraaijkamp sr. in drie toneelrollen: als Aankondiger/Mahagonny in De weerstaanbare opkomst van Arturo Ui (Bertolt Brecht), Publiekstheater 1983; als Robert in Schijn bedriegt (Thomas Bernhard), Publiekstheater 1985; en als Lear in Koning Lear (W. Shakespeare), RO Theater 1979.

Herkomst: Collectie TIN.

Duur fragment: 4 minuten 48 seconden

John Kraaijkamp in Hoog Tijd (1993)

Over dit fragment: John Kraaijkamp is ‘hij’ en Mary Dresselhuys is ‘zij’ in Hoog Tijd. In de voorstelling is te zien hoe dit getrouwde stel de oude dag met elkaar doorbrengt. Zowel de positieve als de negatieve kanten van het ouder worden komen voorbij. Uiteraard gepaard met alle komische en tragische situaties die dit met zich meebrengt. Alleen al de krant lezen, het eten klaarmaken en een kopje koffie zetten blijken discussiepunten.

Duur fragment: 6 minuten en 19 seconden

Omroep: NOS; Productie: Joop van den Ende Toneelproducties