John Kraaijkamp: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:


Audio

Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de Collectie TIN waarin de veelzijdigheid van John Kraaijkamp te horen is.

N.B. Hier zijn binnenkort audiofragmenten te beluisteren.

Ik ben zo blij...(1957)

"Ik ben zo blij ..." is in maart 1957 de eerste hit van Rijk de Gooyer en Johnny Kraaykamp. De plaat heeft drie maanden in de hitparade gestaan en bereikte als hoogste positie de achtste plaats. Het nummer werd geschreven door Van Deursen, Kraft en De Vos. De achterkant van de plaat is het inmiddels net zo beroemde "Wij zijn twee eenzame cowboys".

Bron: Ik ben zo blij... (originele 78 toerenplaat: Telefunken AH 190), Collectie TIN.

Droomschip (1959)

Wanneer een jeugdige André Hazes op Bevrijdingsdag 1959 op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam staat te zingen, is het Johnny Kraaykamp die zijn talent ontdekt. Niet veel later maakt de achtjarige André zijn tv-debuut in De Weekendshow van Johnny & Rijk.

Hier kunt u het duet beluisteren van Johnny Kraaykamp met de achtjarige André Hazes uit 1959: Droomschip (H. de Groot, Koster)

Johnny Kraaijkmap om in te bijten! (ca.1965)

Op de e.p. "Johnny Kraaykamp om in te bijten! – zijn leven, zijn liedjes, zijn sketches" staat het verhaal "Dit is mijn leven; met de liedjes: Wie doe ik pijn, De glimlach van u, De sprookjes van weleer, Durf te leven met een lach, De glimlach van u (rep)" dat u hier kunt beluisteren.

De teksten zijn van Johnny Kraaykamp, de muziek van Jan Mol. De plaat is nooit in de handel geweest en werd vermoedelijk gratis geleverd bij het tijdschrift Romance.

Bron: Romance Discotheek RO.102-EP, Collectie TIN.

D'r is een Amsterdammer doodgegaan (1975)

In 1975 werd het 700-jarig bestaan van de stad Amsterdam uitgebreid gevierd. Er werd onder andere een lp uitgebracht getiteld "Ik zing van Amsterdam" met "twaalf nieuwe liedjes gewijd aan de mooiste stad van de wereld". Johnny Kraaykamp zingt het lied 'D'r is een Amsterdammer doodgegaan", met tekst en muziek van Wim Kersten. Het liedje werd ook apart op een single uitgebracht.

Andere artiesten op de langspeelplaat zijn o.a.: Tante Leen en Johnny Jordaan, Henk Elsink, The Blue Diamonds, Willy Alberti en Lenny Kuhr.

Bron: Philips single 6012 532, Collectie TIN.

Koning Lear (1980)

Op 27 oktober 1979 ging het stuk Koning Lear van het RO Theater in première. John Kraaykamp speelde de titelrol. Het Theater Instituut maakte op 23 juni 1980 een registratie van het stuk toen dat in het Zuidplein Theater in Rotterdam gespeeld werd.

U kunt twee fragmenten beluisteren. In het eerste fragment uit de 2e acte, 4e toneel krijgt de gewezen koning van zijn tweede dochter Regan te horen, dat zij haar oudere zuster Goneril steunt, om de koning zijn gevolg en macht af te nemen…

In het tweede fragment uit de 4e acte, 6e toneel horen we hoe Lear, intussen de krankzinnigheid nabij, een ontmoeting heeft met zijn oude onderdaan Gloucester, wiens ogen zijn uitgestoken door de hertog van Cornwall, de echtgenoot van Regan…

We horen Johnny Kraaykamp als Koning Lear, Greta van Langendonck als Regan, Canci Geraedts als Goneril en Lou Landré als Gloucester.

Huwelijksbootje (1989)

In 1989 speelden John Kraaykamp en Sylvia de Leur het echtpaar Jacques en Beppie van den Broek in de twaalfdelige AVRO muzikale televisieserie Beppie. Van de serie werd een plaat met liedjes uitgebracht.

Hier kunt u het lied "Huwelijksbootje", een duet van Kraaykamp met Sylvia de Leur, beluisteren. De tekst is van Annie M.G. Schmidt, de muziek van Harry Bannink.

Bron: cd Beppie: muzikale hoogtepunten uit de TV-serie, Disky DCD 5078.