Over Ritsko van Vliet
Ritsko van Vliet werd op 17 januari 1924 in Leeuwarden geboren als de zoon van streng gereformeerde ouders. Toen Van Vliet zestien jaar was, ging hij stiekem – zijn ouders zagen de variétéwereld als zondig vermaak – naar een goochelshow van Larette waarna hij zelf ook goochelaar wilde worden. In het begin van de Tweede Wereldoorlog bezocht Van Vliet de studio van Larette in Amsterdam meerdere keren. Daar kreeg hij lessen en advies van hem en kocht hij enkele goochelattributen en trucs. Ook kocht hij vaak op andere plekken goochelboekjes, zodat zowel zijn kennis als zijn collectie goochelattributen snel uitbreidde.
De goochelcarrière van Van Vliet
Gedurende de Tweede Wereldoorlog raakt Van Vliet steeds verder betrokken in de wereld van de variété. Hij geeft zijn eerste goochelshows en treedt op tijdens zijn Arbeitseinsatz in Hannover.
Als Van Vliet na de Tweede Wereldoorlog terugkeert naar Leeuwarden, trouwt hij met Saartje (Samira) Tumbelaka. Samen beginnen ze een illusieshow waarbij ze optreden onder de artiestennamen Riwanow en Sarina. In 1954 komt Saartje echter onverwacht om het leven door een aanrijding. Voor Van Vliet was goochelen hierna nooit meer hetzelfde.
Op 22 januari 2001 overleed Van Vliet onverwacht op 77 jarige leeftijd.
Het archief van Van Vliet
Van Vliet had niet alleen een interesse voor goochelen, maar ook voor het verzamelen van variétéarchief. Zijn goochelcollectie werd dan ook steeds verder uitgebreid met affiches, programma’s, artiestenfoto’s, verschillende artiestenvakbladen, correspondentie van en met artiesten en nog veel meer soorten attributen.
Toen van Vliet 45 jaar was, vertrok hij naar Duitsland waar hij veel (Duitse) artiesten uit de bloeitijd van het variété bezocht. Van deze artiesten heeft Van Vliet veel materiaal voor zijn archief gekregen. Aan het eind van de jaren ’60 werkte Van Vliet in het sjieke Rembrandthotel in Noordwijkerhout. Ook hier ontmoette Van Vliet veel artiesten, van wie hij historisch variété-materiaal kreeg. Met verschillende artiesten had Van Vliet daarnaast contact per brief.
Nadat Van Vliet zijn goochelcarrière in 1979 vanwege een hartaanval moest stoppen, besloot hij zich te richten op het in kaart brengen van zijn gehele variétéarchief.
Toen Theater Instituut Nederland de grote en unieke historische verzameling van Van Vliet met behulp van het Prins Bernhard Fonds en de Stichting VSB Fonds aankocht in 1993, omvatte de verzameling meer dan 20.000 variété-items die voornamelijk afkomstig zijn uit de jaren 1880-1950. Van Vliet meende dat de belangstelling voor het variétéleven na de Tweede Wereldoorlog in verval raakte door de opkomst van bioscopen en tv. Om deze reden stopt de informatie waarover zijn archief gaat rond deze tijd.
Personen in het archief van Ritsko van Vliet
In het archief van Ritsko van Vliet komen ook vele andere personen en families voor. Aan de hand van vondsten in het archief, zijn voor een stageproject in de zomer van 2022 de volgende pagina's aangemaakt en/of aangevuld:
- Familie Busnac
- Familie De Kaeth
- Helmut Schreiber
- Hulda Zollinger-Carré
- Jan Hagoort
- Jan Hannema
- Johan Smans
- Larette
- Levie van Collem
- Louis Lam
- Meijer Blitz
- Michel Velleman
- Niberco
- Paul Duval
- Ritsko van Vliet
- Ruth Wachsmann
- Siem Nieuwenhuyzen
- The Starley's
Plaatsingslijst
Om meer inzicht te krijgen in wat er zich in het archief van Ritsko van Vliet bevindt, is onderstaande plaatsingslijst te bekijken. Wilt u het archief zelf bezichtigen voor onderzoek? Neem dan contact op met de Theatercollectie.
Bestand:Plaatsingslijst Archief Ritsko van Vliet versie 30-09-2022.pdf
Bronnen
- Ritsko van Vliet Jr., “Hoe een droom een nachtmerrie werd” (2020), Ritsko van Vliet, geraadpleegd 11 augustus 2022, website.
- Frans de Groot, “De magy fan Ritsko van Vliet” (2017), Nederlandse Magische Unie, geraadpleegd 11 augustus 2022, website.
- Archief van Ritsko van Vliet. Nr. 1000 – Fotokopies van eigen tijdschriften-artikelen. Doos 53. Theatercollectie Allard Pierson.
De op deze pagina gebruikte afbeeldingen zijn bewerkingen van bestaande afbeeldingen in de TheaterEncyclopedie. Klik hieronder voor meer informatie.
Bronvermelding
Header afbeelding; Theatercollectie Allard Pierson, Foto: Milco Feijnenbuik