Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Larette. Grootmeester der tooverkunst 80716.jpg

NaamLarette
Volledige naamCornelis Hauer
Geboren18 april 1889
Wenen
Overleden14 mei 1943
Amsterdam
BeroepGoochelaar
VIAF-profiel


Larette (1889 - 1943), was Oostenrijks-Joodse goochelaar.

Biografie

Larette, die als Cornelis Hauer in de buurt van Wenen werd geboren, leerde goochelen tijdens zijn krijgsgevangenschap in Rusland tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Berlijn kwam hij in contact met Horster (Conradi) en sindsdien trad hij op in alle grote variété's in Europa en het Midden-Oosten. Eind jaren twintig kwam hij naar Nederland en werkte een tijd lang samen met de cabaretier Paul Ostra. Samen bezochten zijn Nederlands-Indië en maakte zeereizen, waarbij ze onderweg optraden op de cruise-schepen.

In 1930 vestigde hij zich aan de Amstel in Amsterdam, waar hij een goochelstudio begon. Hij maakte veel trucs, stond bekend om zijn vingervlugheid en behoorde tot de "Magic Twelve" (later Thirteen); d.w.z. de twaalf/dertien beste magiërs ter wereld.

Larette pleegde zelfmoord op 14 mei 1943 toen twee mensen van de Duitse politie voor zijn deur stonden en hem blijkbaar kwamen ophalen.

Theater/Dans

Trivia

Onder zijn artiestennaam publiceerde hij in 1939 het boek De Goochelkunst En Haar Geheimen Verbluffende Trucs Die Iedere Amateur Kan Leren, uitgegeven door uitgeverij Kosmos.

Externe Links

Bronnen