50 jaar Het Nationale Ballet - Reacties op de reünie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Dit is een pagina in de reeks: 50 jaar Het Nationale Ballet. Voor meer informatie, zie aldaar.

Inleiding

Een bundeling, gedateerd 17 maart 2012, van reacties na de reünie op 17 september 2011 in het Muziektheater te Amsterdam.

De cursief gedrukte gedeelten zijn letterlijke teksten zoals die op de Facebook HNB50 groepspagina zijn geplaatst door degenen wiens naam erbij staat vermeld. De teksten zijn hier en daar ingekort, wanneer deze minder relevant waren in relatie tot de reünie. De samenstelling en verbindende teksten zijn van Dhian Siang Lie.

NB1. De namen van de oud-medewerkers zijn die zoals ze in de tijd van hun dienstverband met Het Nationale Ballet (HNB) werden gebruikt. Een aantal van hen voert nu een andere naam.

NB2. Achter de namen van degenen die een bijdrage hebben geleverd staat één maal tussen haakjes vermeld in welke periode er sprake was van een dienstverband met HNB.

De Reacties op de reünie

Alweer een half jaar geleden: de reünie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van HNB. We zijn weer over gegaan tot de orde van de dag.

Het Nationale Ballet heeft inmiddels de programmering voor het 51ste seizoen bekend gemaakt en we horen niets meer naar aanleiding van de wens van de huidige directie om hun oud-medewerkers beleid een impuls te geven.

Een aantal van ons bezoekt nog wel de FB-HNB50 groepspagina, die speciaal in het leven was geroepen ter bevordering van de onderlinge contacten rond de reünie. De pagina bleek in een behoefte te voorzien, getuige de reacties; er werden veel gezamelijk herinneringen opgehaald. Alhoewel het merendeel van de reünisten niet mee deed, omdat ze geen toegang tot Facebook wilden of konden realiseren, voelde de groepspagina toch als bijzonder, als een manier om de reünie voort te laten bestaan. Het lijkt nu of dat bijzondere element wat naar de achtergrond is verdwenen en de groepspagina niet zo veel meer verschilt van andere Faceboek pagina’s en contacten.

Recent echter, rond het overlijden van Rudi, leek opnieuw dat er wel degelijk sprake is van een Gemeenschap van oud- medewerkers van HNB. En om dat saamhorigheidsgevoel toch een beetje vast te houden heb ik de meest reacties naar aanleiding van de reünie gebundeld.

Nog in de nacht van de 17e op de 18e September 2011 kwam de eerste van Liesbeth Vasbinder (1961/66): "Net terug van de reunie. Wat een feest al die mensen, die de moeite hebben genomen om vanuit de hele wereld naar het muziektheater te komen, te zien En complimenten voor de groep van Ted Brandsen te weten Het Nationale Ballet Wat een dansers Erg leuk ook het idee van Ted om de oud dansers te laten buigen voor de dansers van deze tijd en omgekeerd Je voelt je dan echt een radertje van het geheel. Al met al een Super avond. Het is nu te laat, dus later meer" En Jeanny van Bergen (1961/66), reageert ook nog in de nacht: "Hi Liesbeth, het was idd een geweldige avond en Ted heeft het helemaal goed gemaakt met zijn toegiften en de buigingen. Het was precies wat wij nodig hadden, ik heb hem daar ook voor bedankt." Evenals Nicolette Langestraat (1969/81): "Het was een TOP avond. Ik heb zo genoten!!!!!!!!! Inderdaad...Ted heeft het echt echt goed gedaan. De dansers ook! Top avond. Een avond om nooit te vergeten." En Yoko van Reysen (1989/2005): "Ik vond het ook erg leuk allemaal! Kon alleen niet lang blijven want een overvloed aan impulsen putten me uit, wat ik niet meer wil. Wil wel echt met iedereen contact op de 1 of andere manier! X" Evenals Dolf Smith (1987/2003): "Nooit gedanst en dus niet gebogen, maar evengoed een onvergetelijke dag.... "

Dolf had kennelijk de instructie van Ted heel letterlijk genomen en voelde zich niet aangesproken, toen Ted vroeg om de dansers op het toneel te laten buigen voor de verzamelde reünisten in het midden van de zaal en vice versa. Jammer, want ik weet zeker dat hij alle reünisten bedoelde, zoals ook in de volgende recatie van Leo van Emden (1988/91) duidelijk wordt: "Een hele mooie avond, met veel mooie dans en dansmensen. Ik heb ook veel mensen die zeker wel waren helaas niet gevonden in de drukte... Enne Ted het was Top! Wat mij persoonlijk betreft was die buiging voor alle mensen die altijd achter de schermen voor HNB werken en hebben gewerkt!" Hiermee begon in de ochtend van de volgende dag, 18 september 2011, de enorme stroom van reacties:

"What can I say? The evening was something to be remembered for a lifetime.....Amsterdam, all the wonderful people....friends.....and feelings...What a pleasure and heartfelt treasure" Voor een lifetime, zegt Wade,

"Het was een geweldige reunie Zoveel indrukken elkaar terug zien en de toekomst op het toneel. Ted en al je medewerkers mijn complimenten voor de organisatie en uitvoering van dit onvergetelijk 50 jarig jubileum. We hebben genoten, het voelde of je een grote familie was." Ans, brengt als eerste het familie-gevoel ter sprake, zoals even later ook nog eens extra onderstreept door Esther Protzman.

"Wat geweldig om iedereen weer te zien en wat een mooie goed georgaiseerde avond was het. We hoorden er even weer allemaal bij. Dank Nationale Ballet en dank ook Siang voor al de voorpret en hopelijk napret!!!" Jan verwijst volgens mij naar al die herinneringen die eerder al gezamelijk op de Faceboek groepspagina gedeeld werden en die wellicht nu nog gaan komen.

"Veel gezichten herkend en wat heerlijk om te zien hoe het met de aanwezigen gaat! Van een mooie avond genoten :-) ! Iedereen Bedankt!" Ja, dat was voor sommigen toch even een punt, hoe ziet je collega danser van weleer er na 30, 40 jaar uit?

"Still don't have my voice back but it was really an amazing evening. I was so very happy to see so many people again after so many years. Unforgettable!!! Thank you all"

"Snik snik ,emoties zooooo veel ,mijn hoofd barst nu nog, morgen terug naar huis: Italie, maar ik wil hier blijven..........vrienden DANK, maar het is geen afscheid toch .......love"

"I am still shaking! Overwhelmed with emotions, and I realize that I am often working with the company, still see many people...how torn must be the folks that came from abroad after all those years!!!! It was a pity that every minute a new, old face showed up, so no time to get deeper with the people..."

"IT WAS SUCH A WONDERFUL, INCREDIBLE AND UNFORGETTABLE WEEKEND!!!!! IT REALLY FEELS LIKE WE ARE ONE HUGE FAMILY !!!!!!! It was so good to FEEL eachother and sense the positive energy!!!! LOVED EVERY BIT OF THE REUNION-week. THANK YOU ALL !!!!!! LOVE ESTHER :)"


Nog meer reacties: een fantastische avond

De positieve energie, die Esther aanhaalt, is ook iets waar Daniëlle Valk op wijst even later. Met het begrip Reunion- week verwijst Esther ongetwijfeld ook naar officiële viering van het 50 jarige jubileum van HNB met een gala-voostelling op 13 september, waarvoor helaas, maar wel begrijpelijk de oud-medewerkers niet waren uitgenodigd. Esther had voor die gala zelf een kaart gekocht en reageert op 16 september 2011 als volgt daarop: "Het kostte me een rib uit mijn lijf....heb ook dochterlief van 11 meegenomen....ik wilde dat ze zo'n evenement mee zou maken...ik denk niet dat ze gelooft dat ik bijna 20 jaar bij Het Nationale Ballet heb gedanst, uit het corps de ballet ben geplukt om Aurora te dansen...en daarvoor een prijs uit handen van Alexandra Radius en Han Ebbelaar kreeg...ik denk dat ik droom, nergens een spoor...maar dat is dan maar zo...ik ben er zelf niet bitter over...(ik heb zo waanzinnig genoten van werkelijk ALLES wat ik heb mogen dansen!) maar de ECHTE hele GROTEN....ja Rudi.... TWINTIG jaar zo'n gezelschap leiden...en hoe... TOER de rasechte, all round Kunstenaar met een hoofdletter K !!!! Respect...ook Hans van Manen, natuurlijk, maar hij is nog actief en genoeg aandacht in de pers... Ja ...het was een prachtige geste geweest uitgenodigd te zijn geworden als ex-danser en medewerker...ELKE ex- danser en ELKE medewerker !!!!!!!"

Toen in de weken voor de reünie duidelijk werd dat de officiële viering van het 50 jarige bestaan van Het Nationale Ballet en de reünie voor oud-medewerkers op de 17e september 2011 twee verschillende evenementen waren, kwamen er diverse reacties van verontwaardiging, onbegrip en ongeloof dat oud-medewerkers of in ieder geval een flink aantal gezichtsbepalende dansers en de pioniers van de eerste jaren niet waren uitgenodigd voor de gala-voorstelling. Maar de reünie van de 17e september 2011 maakte alles goed.

In veel of weining woorden:

zegt: "A supurb reunion evening! A fantastic sense of belonging, and pride of being part of something so special. I loved seeing everyone again. Everyone looked spectacular! Big hug..."

"Incredible evening! I feel so happy to have met you all. Sad that is was over at 02:30 in the morning, way too short! Thank you all for being there, for your kind words. Thanks to Ted, dancers of HNB..."

"Wat moet ik nog schrijven na al jullie reacties? Kan me erbij aansluiten en Ted en de organisatie vanuit HNB enorm bedanken. Heb nog pijn in mijn kaken van het lachen en pijn in mijn voeten van de hoge hakken. Maar heb een superdag gehad!! Een om nooit meer te vergeten!!!!!!! Wat een bijzondere mensen bij elkaar met allemaal dezelfde passie, die verbindt. En aan de reacties te zien, hebben we ook allemaal een zeer positieve lading door deze reunie meegekregen..... Houd die een hele tijd bij je..."

De moeder van Daniëlle was ook aanwezig, zij heeft ook toegang tot onze FB-groepspagina en doet ons in haar reactie eraan herinneren dat elke (oud-) medewerker ook altijd een 'achterban' heeft, in een of andere vorm, die ongetwijfeld een belangrijk deel van onze gevoelens ten aanzien van het werk voor HNB heeft bepaald. En zo zegt Anna Valk:

"Het was een fantastische middag en avond, ik heb er van genoten. Altijd naar de voorstellingen wezen kijken waar Daniëlle aan meedeed, als trotse moeder! De reünie en de voorstelling vond ik schitterend! Al die dansers en veel herkenning (ging al kijken voordat Daniëlle meedeed). Bedankt voor alles, en nog veel succes Ted met de company."

"Bedankt aan iedereen voor deze geweldige avond!!! Heb er zo van genoten zo veel mensen terug te zien, van de geweldige voorstelling en films en de fantastische manier waarop Ted het presenteerde!!" Even later voegt hij nog toe: "Wat was dit geweldig!!! Iedereen zo lief en mooi en warm!! En allemaal zo dankbaar voor zo'n prachtig verleden en zo'n schitterende groep die er nu staat!!! Dank je well aan iedereen!!"

"Wat was het een fantastische avond! We hebben van A tot Z genoten! En het was geweldig om al die prachtige mensen weer te zien!"

"...I haven't been able to find the right words yet, but overwhelming is was!! Today I have been emotional for the whole day, knowing that it may have been the first and last time that we came together again. It also made me realize, how very special my years with the company have been and how much the people mean to me. Funny, that one needs a reunion to realize that... After all those years, I still got a lot of compliments for the work I did and what it meant to people; I was deeply moved by it. Too many well-known faces indeed to have a proper conversation. Kerrie Szuch said, she had the feeling that she had a quarter of a conversation with everyone she spoke to and I think she was right. It was a wonderful evening and I really would like to say thank you to the people who organised it all for the good work they have done, not in the least to Siang who made it an event that lasted for weeks!"

Nog meer reacties: weer een reünie?

Het is inmiddels 20 september 2011 en Leo van Emden heeft verder zijn gedachten laten gaan over de reünie en de reacties op de Faceboek groepspagina; hij komt met een een voorstel:

 • "Uit alle reacties op deze site ... maak ik op dat het een onvergetelijke avond geweest, een reunie die misschien wel eerder en vaker had en zou moeten plaatsvinden. Mensen hebben elkaar ook gemist, niet herkend of te kort kunnen spreken. Dat is jammer. Ik heb zelf maar 3 jaar bij HNB gezeten en toch ook veel mensen gemist en of niet gezien. Deze site is een geweldig middel, maar ook voor veel mensen een platform waar ze niets mee hebben. Toch hoop ik dat deze pagina nog lang blijft bestaan.

Maar om to the pointshoe te komen, waarom richten we niet gewoon een stichting of vereniging oud medewerkers HNB of Reunisten HNB op, zodat er vaker een reunie plaats kan vinden. Elke 5 jaar of misschien om de paar jaar? Het voordeel van zo'n initiatief is groot. Je ziet elkaar vaker, bij een groot jubileum (60 jaar HNB) hoeft HNB niet een heel archief aan adressen etc. met een enorme speurtocht te ondernemen. Dansers die nu misschien net niet in de gelegenheid waren te komen, of misschien de middelen niet hebben om helemaal vanaf de andere kant van de wereld naar Amsterdam te komen, hebben dan meer gelegenheid om er wel bij te zijn en of kunnen wellicht geholpen worden, zodat zij er dan toch bij kunnen zijn. Ik ben beschikbaar mee te helpen en hier verder over na te denken als er genoeg draagvlak is."

Tien collega’s melden dat zij dit een leuk bericht vinden. Er worden diverse acties ondernomen om dit idee te realiseren, maar het draagvlak blijkt toch te klein. De oud-medewerkers van 50 jaren, waarvan de oudsten boven de 70 en 80 zijn en de jongsten een een drukke en vaak bijzondere andere werkkring hebben gevonden al of niet in de danswereld en bovendien verspreid wonen over de wereld, bevinden zich in veel te diverse omstandigheden om eenvoudig tot gezamenlijke vorm van organisatie te komen.

 • Niets aan te doen, maar de magie van de reünie blijft zijn werk doen en op 22 september zegt Leslie Hoek (1961/62): "...De reunie doet wat met ons toch, ik ga weer helemaal terug naar die tijd met mijn gedachten. Wat hebben we hard gewerkt, maar we wilden niets anders."
 • Connie Burgemeestre (1961/967) plaatst op 27 september 2011 een boodschap van Betty Stuart en geeft daarop de volgende reactie: "Hier een reactie van Betty Stuart, die ze aan mij heeft verzonden. Ik ben het volkomen met haar eens."
 • In haar boodschap komt Elizabeth Stuart (1961/64) bijna adem te kort van emotie, zo lijkt het wel: "Lieve mensen!!!!!!!!!! nu ik weer terug ben in Frankrijk, kijk ik steeds terug naar die fantastische avond, die voor ons allen is georganiseerd, geweldige herinnering, er waren zoveel mensen, waarvan ik zag dat ze het ook geweldig vonden elkaar na zo’n lange tijd weer te zien! Iedereen was een met elkaar…..een superstemming heerste er, vond ik, en zovelen...zijn van verre gekomen om dit allemaal mee te maken...ik logeerde bij Ansje en Fred Hendriks, ze hebben alles gedaan om me te verwennen, supermensen zijn het!!!!!!!!!!!!! Overigens de excursie door het muziektheater deed hij ook zo goed...zeer indrukwekkend om te zien en te horen...wat is er veel veranderd ikzelf vond het super!...overigens ALLE LOF voor alle mensen, die dit evenement zo fantastisch hebben georganiseerd...alles was perfekt...de presentatie...de keuze van de films...niet vergeten de "sushies" de drankjes....enfin, ik vertel niets nieuws natuurlijk, iedereen vond het heerlijk.... voor mijzelf was het kort maar krachtig...en nu teer ik nog steeds op deze fijne dagen terug!!!!!!!!!!!!!!. Ik heb mijn hond weer terug uit het pension, en ook dat was perfekt verlopen, mischien komt er eens een kans jullie weer eens te zien...enfin voor mij was het een feest om jullie allemaal te zien, ik wens jullie allemaal veel geluk en een goede gezondheid toe, mischien tot gauw kontakt...Nou, ik heb nog vele dingen om blij over te zijn...mensen...het ga jullie goed!!!!!!!!!!!..."
 • Kathleen Smith (1961/67) reageert op de boodschap van Betty en de instemming daarmee van Connie: "Yes, I feel the same way. And I understand that you, Connie, did an enormous amount of work for this event. Thank you SO MUCH!”

Kathleen refereert daarmee aan de eneorme hoeveelheid werk die Connie Burgemeestre al vanaf bijna een jaar tevoren heeft verzet om adressen van oud-medewerkers te achterhalen, waarvoor Connie inderdaad veel dank verdient.

 • Dhian Siang Lie (1966/91) reageert op enthousiaste reactie van Betty nog als volgt: “Welkom thuis, Betty. We kenden elkaar niet maar hebben persoonlijk kennis gemaakt tijdens de rondleiding in het MT. Wat fijn dat je er was met zoveel andere geweldige mensen van de eerste generaties!”

In Myriame’s drieluik beschrijft ze haar wisselende gevoelens over de reünie, maar uiteindelijk vooral de inspiratie en nieuwe energie die voor haar voortvloeide uit die geweldige ervaring die de reünie was.

Nog meer reacties: verrassende ontmoetingen

Natuurlijk kwamen er ook reacties over de diverse en soms verrassende ontmoetingen. Zo vertelt Hein Hazenberg van zijn gesprek met Véronique Kruijswijk: "My favourite lady of yesterday night is... is Veronique Kruijswijk, she became a devote nun and yesterday she told us that she could not live anymore in a nun's convent, so she moved to a mixed convent. She needs men around her!! She is probably the most amazing woman in the history of HNB."

 • Pascale Eyk (1988/92) reageert daarop: "Helaas gemist in de drukte...maar je hebt zeker gelijk" en Esther Protzman:"Hoe heb je haar kunnen missen, Pascale. DE GROOTSTE verrassing van de dag/avond!!!! Hein...werkelijk waar: helemaal top: de grote favoriet!!! wat een ongelooflijk gek wijffie!!!! als ze danst, swingt ze de pan uit!!! Ging helemaal uit haar dak, Heerlijk!"
 • En Frank Polak (1964/65) zegt over Panchita de Peri: "Panchita is nog steeds een mooie vrouw. Onbegrijpelijk dat zij in 1938 is geboren en dat zij al 9 kleinkinderen heeft. Echt onbegrijpelijk!"
 • Johan Greben over Myriame Schoenmaeckers: "Lieve Myriame, we hebben elkaar heel kort gezien maar ik herkende je meteen. Ik had je altijd al een leuk mens gevondenen en ook jij kwam op mijn lijstje voor van mensen, waarvan ik het leuk vond om ze weer eens na al die jaren te zien, hoe kort dan ook..."

Naast de vele geschreven reacties werden er uiteraard foto’s geplaatst door o.a. Martin Meng, Piet Hooftman (1964/68), Frank Polak, Leonie Jolly, Kathleen Smith en videotjes van Eduard Greyling. Maar ook links naar fotoseries op Youtube, gemaakt door o.a. Nicolette Langestraat en o.a. op Flickr: faun070's Photostream (van Peter Koppers (1985/87)). Natuurlijk van de reünie zelf, maar ook van de mini reünie voor 'de mensen achter de schermen', die op de 16e ‘s avonds in de Schreierstoren door Dhian Siang Lie was georganiseerd, evenals de rondleidingen en lunch in Stadsschouwburg en in het Muziektheater overdag op de 17e.

Tot veel gespreksstof leidde ook de grote groepsfoto van Angela Sterling en de diverse deelfoto’s die anderen (o.a. Leonie Jolly) plaatsten en de vraag wie waar precies zaten.

De foto’s waren aanleiding tot velerlei soorten reacties, maar o.a. ook over collega’s die men had gemist en waarvan er sommigen blijkens de foto wel degelijk aanwezig waren. Zo zegt Ans Lublinkhof op 18 september 2011: " Wat leuk Reni. Ik heb je jammer genoeg niet gezien wat een prachtavond" En Nicolette Langestraat: "Ahhhh mooi! Jammer Reni dat ik je niet heb gesproken! Zoen"

 • Sylva Bakker (1962/71) ziet een foto waar ze op staat met haar vroegere collega’s en verzucht op 20 september 2011: "We worden een dagje ouder! Het was een geweldige avond."
 • Kathleen Smith reageert ook op een foto, die duidelijk alle gevoelens weer terug brengt: "An unforgettable and unique evening in my life. Thanks for posting!" en plaats vervolgens op de 25ste september de foto’s die haar echtgenoot had gemaakt. "Thanks to my husband, Howard, who decided in advance to document the reunion as best he could. Unforgettable evening. I only wish I could have spoken with everyone I had worked with!"
 • Ook voor degenen die helaas niet aanwezig konden zijn waren de foto’s toch een klein beetje plezier. En Gisela Reinhold (1961/71) zegt: . "Lieve allemaal. Ben JALOERS!!!! Leuk al die positieve reacties op het feest van het jaar. Leuke foto's ook. Geniet zo ook een beetje mee. Goed, tot over 25 jaar? Ha, ha, ha."

Nog meer reacties: wie waren er niet?

Mede door de foto’s ontstaan discussies over wie er nu wel of niet waren en het blijkt dat de lijst die Het Nationale Ballet in het programmaboekje had laten drukken van de oud-medewerkers die zich hadden aangemeld, niet door iedereen in het prorgamma-boekje werd opgemerkt. Het hielp trouwens ook niet echt dat de lijst geen voornamen gaf en diverse oud-medewerkers, die inmiddels getrouwd waren soms met een niet voor iedereen herkenbare naam in de lijst stonden. En wat zou het fijn geweest zijn wanneer voor verdere contactmogelijkheden ook e-mail adressen in die lijst hadden gestaan.

 • Jeanny van Bergen, zegt hierover o.a.: "Ik heb begrepen dat er een lijst is met alle aanwezige oud dansers en medewerkers. Ik heb hem niet en zou het graag willen bewaren. Is er misschien iemand die hem zou kunnen scannen en op de site kan zetten?" Deze lijst bleek acterin het programmabiekje te staan, maar zonder e-mail adressen en voor wie het prorgammaboekje niet meer heeft, kan bij HNB een nieuw exemplar vragen.
 • Van degenen die er niet waren meldt Zoltan Peter (1972/79), mede namens Carmela Zegarelli (1971/79), het volgende op de Facebook-pagina: "We have so enjoyed all the wonderful photos and correspondance. Have a fantastic reunion. Wish we were there, but this time of the year is very busy for us. Love to you all." Waarop Jeanette Vondersaar reageert: "I'm so sorry you two won't be there tonight. I would love to see you sometime. All the best. Love"
 • Nicolette Langestraat licht nog nader toe: "Zoltan en Carmie hebben geschreven op deze site dat ze niet konden komen. Het is begin seizoen voor hun company en ze hadden premiere." En over Jaime (Petty) kon ze nog melden: "Jaime kon tot zijn echt echt grote spijt ook niet. Was voor hem te duur. Hij vindt het vreselijk jammer schreef hij." Nicolette heeft duidelijk ook haar best gedaan om zo veel mogelijk oud-collega’s naar de reünie te brengen, want ze vervolgt: "Pierre Althof hebben wij geprobeerd hierheen te krijgen maar hij wilde/durfde niet."
 • Esther Protzman komt echter met een lange lijst van namen van collega’s uit haar 20 jarige loopbaan bij HNB, die ze gemist heeft en die door anderen wordt aangevuld."Ik miste nog zoveel dansers... of zagen jullie ze wel???? Wisten zij van de reunie?" En hierna volgt een lijst met meer dan 50 namen.
 • Danny de Leeuw merkt op: "Gemist!? Tja... er waren ook zoveel mensen... maar toch vind ik het ontzettend jammer alsnog een aantal mensen gemist of niet ff gesproken te hebben. Van een aantal mensen heb ik pas achteraf uit het boekje bemerkt dat ik ze gemist (moet) hebben."

En specifiek reagerend op de lijst van Esther: "CHAPEAU voor Esther Protzman ! Ik ken op een enkeling van naam - absoluut niemend uit die lijst. Maar ik vind het zo jammer dat ik niet wist wie wel of niet zou komen en nog erger, wie wel of niet bereikt was." Danny wijst daarmee op de wens die velen al veel eerder hadden uitgesproken dat HNB reeds tevoren een lijst had kunnen vrijgegeven met namen van degenen die zich voor de reünie hadden aangemeld.

 • Als aanvulling op de lijst komt Pascale Eyk met: Wayne Eagling en Esther antwoordt: "ABSOLUUT waar, WAYNE EAGLING stond bovenaan mijn lijst...want toch...laten we eerlijk zijn...hij zwaaide ten slotte ook 12 jaar de scepter!!!!! (maar vond hem misplaatst staan tussen DANSERS)"

En reagerend op de reactie van Danny, zegt ze nog: "...Dank je Daniel. Door de reunie en het samenzijn met ex-dansers tot 6.30 u. in de ochtend (de hele nacht van de reunie) kwamen ze gewoon terug in ons geheugen....bijzondere mensen ....ALLEMAAL...stuk voor stuk!"

 • Hein Hazenberg, graaft ook in zijn geheugen en kom met nog een aantal namen van collega’s die hij graag had gezien op de reünie. Blijkt dat een enkeling toch wel aanwezig was en dat hij, net zoals zo veel anderen, hen gewoon is misgelopen in de drukte en de hoeveelheid reünisten. Ook Leo van Emden vult de lijst verder aan.
 • De reactie van Gisela Reinhold op de lijst was een beetje anders:"Was er niet. Sta niet op de lijst van 'vermisten'. Deert me niet, ergens een beetje wel, maar snap het wel. Te oud!!!!!!!!!!!!"
 • Maar Frank Polak maakt dat weer een beetje goed door een lijst te presenteren van collega’s uit de beginjaren van HNB en begint met de woorden: "Ik miste ook veel mensen die ik graag had willen omhelzen, maar je kunt aan de lijst (van Esther) zien dat het dansers zijn uit een andere periode." En vervolgens volgen nog ruim 25 namen.
 • Ja, jammer dat niet nog meer oud-collega’s aanwezig waren, maar Uko Gorter merkt op: "Als iedereen zou opdagen hadden wij het Ajax Arena stadion moeten boeken".

Ajax Arena zou wellicht wat overdreven zijn. Een nadere berekening laat zien dat HNB in 50 jaar iets meer dan 1000 mensen in dienst heeft (gehad), inclusief de niet dansers. Helaas zijn daarvan inmiddels rond de 85 oud-collega’s overleden. Wanneer iedereen ook met zijn/haar partner was gekomen, dan was inderdaad het Muziektheater met ± 1500 plaatsten te klein geweest.

Tot slot van deze bundeling van reacties naar aanleiding van de reünie ter gelegenheid van het 50 jarige jubileum van Het Nationale Ballet, een commentaar van Nicolette Langestraat. Zij noemt daarin niet alleen een van de belangrijkste afwezigen, maar geeft tevens uitdrukking aan wat ongetwijfeld alle reünisten bindt, aanwezig of niet aanwezig. Zij merkt op: "The only down-part of the evening was the fact that our dearest Rudi was not able to be there:(( I spoke to him and he wants me to tell everyone that he was thinking of all of us and the increadible time he had with the company and the people. He represents for me the love I have for ballet."


Terug naar 50 jaar Het Nationale Ballet