Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDolf Smith
Geboren25 juli 1958
Zeist
BeroepKleder


Biografie

Dolf Smith (1958) is een Nederlandse kleder. Hij studeerde modevormgeving aan de Akademie van Beeldende Kunsten Arnhem (ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Na een meningsverschil met Elly Lamaker, Hoofd afdeling brak hij zijn opleidng af in 1982. Hij reisde af naar New York, waar hij in eerste instantie werd aangenomen als Costume Assistant en vervolgens als Costume Manager bij de off-Broadway productie ‘Manhattan Rhythm’, geproduceerd door Jon Devlin en Barbara Moore. Bij deze productie werkte hij nauw samen met David Toser, ontwerper voor vele on- en off-Broadway producties.

Na zijn terugkeer in Nederland werkte Dolf voornamelijk als freelance kleder voor diverse ad hoc producties en gezelschappen in Nederland en de U.S.A, waaronder De Nederlandse Opera, Holland Festival, Gastprogrammering Het Muziektheater, The Studio, Multi-media productions, Sarasota, Fla, U.S.A. en PBS-WEDU-tv, Channel 3, Tampa, Fla, U.S.A.

Na korte tijd te zijn ingehuurd als kleder bij Het Nationale Ballet, werd Dolf in 1988 een contract aangeboden, aanvankelijk als kleder en vervolgens als 1e kleder. In 2003 kwam aan deze samenwerking een einde als gevolg van een ernstige burnout die tevens het einde betekende van zijn theaterloopbaan.

Na jarenlange afwezigheid op de arbeidsmarkt reïntegreerde Dolf bij de overheid en maakt op dit moment deel uit van het kabinet van de Gedeputeerde Cultuur, Recreatie, Milieu, Bestuur en Europa in de Provincie Utrecht. Hij blijft beschikbaar voor een functie in de culturele sector.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij hij geregistreerd werd voor het ontwerpen van de kostuums, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
...U man? - Het Nationale Ballet - 1995-05-19
2 Tango's - Het Nationale Ballet - 1995-05-19
Here We Are - Het Nationale Ballet - 1995-05-19
Crow - Het Nationale Ballet - 1995-05-19
Detail IV - Het Nationale Ballet - 1995-05-19
Quetzalcoatl - Het Nationale Ballet - 1995-05-19
No Exit - Het Nationale Ballet - 1995-05-19
Spread Your Wings - Het Nationale Ballet - 1995-05-19

Bronnen