De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamJan Linkens
Geboren1958
Amby (Maastricht)
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Jan Linkens was van 1977 tot en 1994 een Nederlandse danser bij Het Nationale Ballet, waar hij zich al snel ook als choreograaf ontwikkelde, eerst in 1979 in de workshop van HNB, maar vanaf 1980 ook in de reguliere programma's en vanaf 1982 ook voor andere gezelschappen.

Als danser danste hij in een breed en veelzijdig repertoire en diverse solistische rollen. Hij werkte daarbij met alle belangrijke choreografen.

Als choregraaf creeërde Jan Linkens inmiddels meer dan 50 balletten voor gezelschappen over de hele wereld. Zijn balletten worden behalve in Europa ook gedanst in landen als Israel, Turkije, Japan, Canada, Cuba, Venezuela, de Nederlandse Antillen, de Phillipijnen, Puerto Rico en Australië.

Na zijn vertrek bij Het Nationale Ballet in 1994 werd Jan Linkens benoemd tot artistiek leider en huischoreograaf van het Tanztheater van de Komische Oper in Berlijn samen met zijn partner Marc Jonkers, die de zakelijke leiding op zich nam. Zij vertrokken daar na vijf jaar in 1999, waarna Jan Linkens zich als free lance choreograaf en gastdocent vestigde.

Sinds 1 maart 2011 is Jan Linkens benoemd tot artistiek intendant van het Het Internationaal Danstheater, sinds 1 september 2014 combineert hij deze functie met directeur van de dansvakopleiding van het Koninklijke Conservatorium te Den Haag.

Jan Linkens, geboren in Maastricht, volgde zijn opleiding aan dit conservatorium waar zijn belangrijkste leraren Marten Molema en Job Sanders waren. Zowel het Scapino Ballet als het Nederlands Dans Theater boden hem aansluitend aan de opleiding een contract aan; hij koos Het Nationale Ballet. In 1983 ontving Jan Linkens een beurs van de Nederlandse overheid voor verdere studie aan de School of American Ballet, waar hij o.a. werkte met befaamde dansleraar Stanley Williams.

Zie verder de bio op de website van Swan Producties, zijn organisatie en die van zijn partner de Nederlandse dansorganisator Marc Jonkers.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Onderscheidingen

Met zijn choreografieën won Jan Linkens diverse prijzen:

  • In 1983 won hij de 1e prijs met zijn ballet: For a close Friend in de 14e Internationale Choreografie Competitie in Keulen
  • In 1991 behoorde zijn ballet For you tot de prijswinnaars op de 1ste Internationale Choreografie Competitie in Tokyo
  • In 1997 werd zijn ballet Nuevas Cruzes genomineerd voor de Benois de la Danse voor beste choreografie.

Bronnen