De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

AlexandraRadius-fotoANP.jpg


Alexandra Radius, 1990. Foto: ANP.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamAlexandra Radius
'Overleden3 juli 1942
Amsterdam
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel
'IBDB-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Alexandra Radius

Eenlevenlangtheater: Alexandra Radius

Alexandra Radius treedt op tijdens een schoolvoorstelling bij Nel Roos op de Koninginneweg in Amsterdam, ca. 10 jaar. Collectie Alexandra Radius. Alexandra Radius (15 jaar) tijdens balletles, 1957. Collectie Alexandra Radius. Alexandra Radius op balletles bij Nel Roos. Collectie Alexandra Radius.

Alexandra Theodora Maria (Lex) Radius (Amsterdam, 3 juli 1942) is een Nederlandse oud-ballerina.

Toen Alexandra Radius in 1990 afscheid nam, had zij 33 jaar gedanst, waarvan 28 jaar als eerste solist. Op achtjarige leeftijd ging ze op balletles. Sonia Gaskell 'ontdekte' haar waarna ze in 1957 bij het toenmalige Nederlands Ballet debuteerde. Daarna danste ze onder andere bij het Nederlands Dans Theater, het American Ballet Theatre en Het Nationale Ballet.

Bijna dertig jaar vormde zij met haar man Han Ebbelaar Nederlands beroemdste danspaar.

Samen hebben ze op alle grote podia in binnen- en buitenland gestaan. Daarnaast danste Alexandra Radius ook met onder andere Rudolf Nurejev, Henny Jurriëns en Alan Land. De veelzijdige ballerina schitterde in klassieke stukken als Giselle en Het Zwanenmeer, maar danste ook belangrijke rollen in eigentijdse choreografiën van Hans van Manen en Rudi van Dantzig. De laatste jaren van hun carrière dansten Radius en Ebbelaar veel eigen programma's.

Via het menu links boven vindt u een overzicht van leven en werk van deze bijzondere, getalenteerde prima ballerina.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

Logo eenlevenlangtheater2.png