De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Maria Goos (Breda 1956) is auteur en regisseur van toneelstukken, televisieteksten, en films. Ze studeerde aan deToneelacademie Maastricht, waar ze ook haar echtgenoot, acteur Peter Blok, ontmoette. Zij bleven tot 2014 getrouwd. In 1986 en 1987 schreef ze met veel succes een drietal stukken voor De Scholengroep Toen Toneelgroep Centrum fuseerde met het Publiekstheater ging de groep enige jaren door als Toneelgroep De Kompaan en werd Goos de artistiek leider samen met Arie Kant. Goos werd bekend als de auteur van succesvolle tv-series, toneelstukken en films als Pleidooi, Oud geld, Familie en Cloaca. Haar werk komt vaak tot stand in nauwe samenwerking met een regisseur, de acteurs en/of het gezelschap dat het werk gaat uitvoeren. Zo schreef ze Cloaca voor vier vrienden die ze van de Toneelschool kende, en werkt ze vaak nauw samen met toneel- en filmregisseur Willem van de Sande Bakhuyzen.

Goos' werk gaat over zeer herkenbare, hedendaagse mensen die niet geworden zijn zoals ze hadden willen zijn. Met levensechte dialogen zet de schrijfster versleten yuppen neer; mannen en vrouwen van rond de veertig die op jacht naar geld, roem en status hun emotionele leven volledig hebben verwaarloosd. En ze kunnen net zo min overweg met de emoties van anderen. Ze zijn in een levensfase beland waarin ze hun gevoelsarmoede, hun maatschappelijke mislukking, hun verlopen ambities niet meer kunnen ontkennen. Dit leidt tot tegelijkertijd lachwekkende en pijnlijke taferelen.

De dialogen zijn op het scherpst van de snede geschreven, met veel vaart, humor en een dramaturgie die feilloos afstevent op de onherroepelijke teloorgang van illusies en vriendschappen. Goos werd meerdere malen bekroond, en de acteurs in haar toneelstukken genomineerd voor prestigieuze prijzen. Ze slaagt er als een van de weinige Nederlandse toneelschrijvers in om publiekshits te schrijven die avond na avond uitverkochte zalen trekken.

Maria Goos is één van Nederlands meest vooraanstaande dramaschrijvers. In de jaren 90 breekt ze definitief door met de televisieseries Pleidooi en Oud Geld, die beide goed zijn voor een prestigieuze Nipkowschijf. Voor het toneelgezelschap Het Toneel Speelt schrijft ze de theaterhits Familie, Cloaca en De Geschiedenis van de Familie Avenier. De eerste twee worden bovendien met succes verfilmd. Sinds 2004 wordt haar toneelstuk Cloaca wereldwijd op de planken gebracht. Andere titels uit haar omvangrijke oeuvre zijn Nu even niet, Nu even wel, Leef! en Smoeder, waarin zij zelf speelt.

Marcel Musters en Maria Goos in Smoeder. Foto: Ben van Duin.

In 2005 ontvangt ze de culturele onderscheiding De Gouden Ganzenveer. Najaar 2010 verschijnt de door haar geschreven film Vreemd Bloed van regisseur Johan Timmers. In 2010/2011 spelen Loes Luca en Peter Blok haar voorstelling Doek!, die de AVRO Toneel Publieksprijs 2011 kreeg.

Promo DOEK! Met Loes Luca en Peter Blok. Regie: Aat Ceelen

In 2011 is Nasrdin Dchar te zien in de monoloog Oumi, die zij speciaal voor hem heeft gemaakt.

Van december 2011 tot en met maart 2012 is De Hulp, een nieuw toneelstuk met Sieger Sloot en Michiel de Jong, te zien, dat ze bovendien zelf regisseert.

De toneelstukken van Maria Goos gaan over zeer herkenbare, hedendaagse mensen. Met levensechte dialogen zet de schrijfster versleten yuppen neer; mannen en vrouwen van rond de veertig die op jacht naar geld, roem en status hun emotionele leven volledig hebben verwaarloosd. Maria Goos slaagt er als een van de weinige Nederlandse toneelschrijvers in om publiekshits te schrijven die avond na avond uitverkochte zalen trekken. Cloaca wordt ook in verschillende landen met succes gespeeld.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Bronnen