De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamSanne Wallis de Vries
Volledige naamSanneke Marjolijn Wallis de Vries
Geboren12 februari 1971
Amsterdam
BeroepCabaretier
IMDb-profiel
 Website

Interview met Sanne Wallis de Vries, 1999. Herkomst: De toekomst verteld/t, Theater Instituut Nederland, 1999

Biografie

Sanne Wallis de Vries (1971) is een Nederlandse cabaretière en actrice. Zij groeide op in Alphen aan den Rijn. Na het gymnasium volgde ze drie verschillende universitaire opleidingen in Amsterdam en Utrecht en had ze vele bijbaantjes, waaronder het werven van figuranten voor een televisieserie.

Vanaf 1991 volgde ze kleinkunstlessen bij Selma Susanna, onder wier vleugels ze tevens (met anderen) voorstellingen maakte. Begin 1995 mocht ze toetreden tot de in 1990 door Raoul Heertje opgerichte Comedytrain en in 1996 won ze zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival. Ze presenteerde voorts samen met Thomas van Luyn het VPRO-televisieprogramma Waskracht en heeft vier jaar een relatie met Van Luyn gehad.

In september 1996 richtte ze samen met Selma Susanna en vier medeleerlingen een kleinkunstopleiding op (Studio S T & M: Stem, Theater en Muziek). Na het eerste jaar studeerde ze in juni 1997 vervroegd af met haar avondvullende voorstelling onder de titel Sop.

In voorjaar 1999 begon Sanne te werken aan haar tweede avondvullende programma. In het seizoen erna verleende ze haar medewerking aan het onderdeel cabaret in het TV-programma Kopspijkers. Ze schreef mee en was onder meer te zien als Tineke Netelenbos, prinses Laurentien en Koningin Beatrix.

In 2003 speelde ze haar derde soloprogramma, getiteld Stuk.

Sinds Sanne Wallis de Vries het Leids Cabaret Festival won, heeft ze vier cabaretvoorstellingen gemaakt (SOP, ZIN, STUK en VIER, gevolgd door een compilatie daarvan: BEST) die alle vier op de televisie werden vertoond. Daarnaast speelde ze een hoofdrol in de musical Foxtrot en bracht zij in het satirische televisieprogramma Kopspijkers vele typetjes tot leven. Bovendien was zij co-auteur van Rinus aan de Rekstok, een boek met interviews en brieven, en verschenen er vele columns van haar hand in diverse media. Ze speelde verschillende typetjes in het satirische programma Koefnoen en in Van Zon op Zaterdag.

Voorstellingen (archief)

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de kostuums

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Trivia

  • Op 11-jarige leeftijd won zij als jongste deelneemster een wedstrijd Rubik's kubus oplossen (tijd: 54,25 seconden).
  • Tevens is zij de stem die wekelijks de Bonus-aanbiedingen van supermarktketen Albert Heijn aankondigt.
  • Zij trouwt op 28 december 2006 met Jacko van 't Hof, cameraman. Ze hebben samen een dochter, Teuntje, geboren in 2004. Op 25 augustus 2008 krijgen ze een tweede dochter, Cato.

Bronnen