Wijnberg Scenografieprijs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

TIN-Theaterprijzen.jpg

De Wijnberg ScenografiePrijs is een jaarlijkse prijs voor de beste scenografie en is vernoemd naar Nicolaas Wijnberg (1918-2006); een van Nederlands belangrijkste en meest vernieuwende scenograaf van na de oorlog. De Wijnberg ScenografiePrijs is in 2009 in het leven geroepen (toen eenmalig als oeuvreprijs) als één van de TIN TheaterPrijzen. De andere zijn de TheaterAffichePrijs en de TheaterFotoPrijs.

Winnaar 2011

De Wijnberg Scenografieprijs 2011 is gewonnen door Rieks Swarte (decor en rekwisieten/poppen/maskers), Jacqueline van Eeden (rekwisieten/poppen/maskers), Carly Everaert (kostuums) en Floriaan Ganzevoort (licht) voor De Storm van De Toneelmakerij & Firma Rieks Swarte.

De jury: "Een samenwerking met een verbluffende uitkomst. De ontwerpers pakken flink uit: elk vormelement heeft een betekenis in het geheel. Met een grenzeloze fantasie hebben de scenografen een toverachtige voorstelling tot stand gebracht waar het plezier van afspat."

Genomineerden 2011

Winnaars

2009: Jan Joris Lamers voor zijn hele oeuvre

2010: Marc Warning, Gé Wegman en Arien de Vries voor Van de brug af gezien

2011: Rieks Swarte (decor en rekwisieten/poppen/maskers), Jacqueline van Eeden (rekwisieten/poppen/maskers), Carly Everaert (kostuums) en Floriaan Ganzevoort (licht) voor De Storm van De Toneelmakerij & Firma Rieks Swarte