De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Catherine Cuykens studeerde in 1990 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Voordat Catherine naar Nederland vertrok was zij werkzaam bij toneelgezelschappen in Antwerpen, Brussel en Gent. In Nederland werkte ze voor Toneelgroep Amsterdam en het Noord Nederlands Toneel.

Zij was vaste kostuumontwerpster bij De Trust / De Theatercompagnie en werkte daar van 1992 – 2009 aan o.a. Faust, De Kersentuin, Hamlet, De Meeuw en Gilgamesj.

Recent werkte zij bij het Nationale Toneel waar zij de kostuums verzorgde voor de toneelstukken Drie Zusters, De Ideale Man en Madame Rosa. Catherine was verantwoordelijk voor het kostuumontwerp bij Soldaat van Oranje - De Musical en verder assisteerde zij bij het kostuumontwerp voor verschillende films waaronder Karakter, Op Afbetaling en Kaas.

Catherine laat zich inspireren door de acteurs waar ze mee samen werkt; ze is daarom vaak bij repetities aanwezig en probeert daarna verschillende mogelijkheden uit. Zij legt de kostuums op het laatste moment pas vast. Een kostuum is wat haar betreft pas goed als het bewust wordt opgepikt door de acteur en de acteur helpt te transformeren.

Prijzen

Catherine Cuykens (kostuums) is samen met Rob Snoek (rekwisieten & vormgeving}, Bernhard Hammer (decor), Margriet Procee (kostuums), Marita Ruyter (videoproductie) Peter Wilms, (audiovisueel ontwerp), Gerhard Fischer (licht) en Pilo Pilkes (grime en kapwerk) genomineerd voor de Wijnberg Scenografieprijs 2011 voor de vormgeving van Soldaat van Oranje - De Musical - NEW Productions

Theater/Dans

Voorstellingen met kostuums van Catherine Cuykens, zie: Kostuums Catherine Cuykens

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen