De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rob Klinkenberg fotografie Annaleen Louwes Toneelgroep Oostpool.JPG


Rob Klinkenberg. Foto: Annaleen Louwes.

NaamRob Klinkenberg
Geboren25 november 1953
Vlaardingen
BeroepDramaturg, Vertaler/bewerker
DisciplineToneel

Biografie

Rob Klinkenberg (1953) is dramaturg, en vertaler/bewerker. Hij was acht jaar als dramaturg aan Toneelgroep Oostpool verbonden en was vanaf 2008 vier jaar de artistiek directeur van dit gezelschap.

Na een start van zijn carrière als hulptechnicus in het Mickery Theater van Ritsaert ten Cate, werd hij begin jaren tachtig aangenomen als dramaturg bij het Zuidelijk Toneel Globe van Gerardjan Rijnders en Paul Vermeulen Windsant. In de jaren negentig was hij artistiek leider van het productiehuis F Act in Rotterdam, en tussendoor werkte hij als free-lance dramaturg, vertaler en schrijver van reisverhalen voor het tijdschrift Avenue.

Samen met Hanna Oberman schreef hij het ‘monologenboekje’ Nu ben ik alleen, gevolgd door het 'dialogenboekje' Eerst u dan ik en in 2005 schreef hij alleen Drie kluiten op een hondje, een klein lexicon van het theater. Van 2000 tot 2008 werkte hij als dramaturg bij Toneelgroep Oostpool onder leiding van Rob Ligthert.

Theater/Dans

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen waar Rob Klinkenberg als dramaturg bij betrokken was, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Dramaturgie Rob Klinkenberg

Een alfabetisch overzicht voor wat betreft de Vertaling

Idem voor wat betreft de voorstellingen waar hij als Auteur betrokken was

Externe Links

Bronnen