De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamAnnaleen Louwes
Geboren24 september 1959
Nieuw-Schoonebeek
BeroepFotograaf
 [www.annaleenlouwes.nl/ Website]

Annaleen Louwes (Nieuw-Schoonebeek, 1959) is een Nederlandse fotograaf en beeldend kunstenaar.

Biografie

Annaleen Louwes studeert in 1984 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam, in de richting fotografie. Naast het werken in opdracht voor diverse culturele instellingen en tijdschriften, is zij werkzaam als autonoom beeldend kunstenaar. Haar werk wordt regelmatig tentoongesteld in musea en galeries in binnen- en buitenland en zij wordt daarbij onder andere vertegenwoordigd door Van Zoetendaal Collections Amsterdam. Daarnaast is zij lange tijd verbonden als docent op de afdeling fotografie aan de Rietveld Academie.

Theaterfotografie

Naast haar vrije werk fotografeert zij acteurs, auteurs en maakt scènefoto's voor diverse theatergezelschap, zoals Toneelgroep Oostpool, Toneelgroep Amsterdam, Nederlandse Dansdagen, cabaretière Lenette van Dongen, schrijfster Connie Palmen, regisseur Gerardjan Rijnders, actrice Marjon Brandsmaen regisseur Alex van Warmerdam. Ook werkt zij veel samen met grafisch ontwerpers voor affiches. Zo heeft zij jaren samengewerkt met Marten Jongema, vaste ontwerper van De Parade.

Voor een (onvolledig) overzicht zie: Voorstellingen met fotografie Annaleen Louwes

Prijzen

  • In 2011 wordt zij, samen met Esther Noyons, genomineerd voor de TheaterAffichePrijs voor het affiche Hamlet, Een kleine zeemeermin, Till the fat lady sings (afficheserie) van Toneelgroep Oostpool.
  • Zij wint in 2011 de Nationale Portretprijs van de Zilveren Camera.

Externe Links