Ramses Shaffy: Repertoire - Opera, musical en circus

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ramses Shaffy:


Opera, musical en circus

Naast zijn vele tours de chants en toneelrollen, werkte Ramses Shaffy ook enkele malen mee aan een musical-, opera- en circusproductie. Hier vindt u een overzicht daarvan.

Olé la Margarita (1955)

14 juli 1955: de musical Olé la Margarita. Al op de toneelschool bedacht Ramses Shaffy deze musical, maar de directie keurde zijn plannen af. Hij besloot daarop de voorstelling zelf te produceren. Vrienden en vriendinnen hielpen mee, en hij stak er al het geld dat hij had en had kunnen lenen in. Het werd zijn eerste financiële flop. In opzet was Olé la Marguérita een voorloper van de latere Shaffy Chantant-voorstellingen uit 1964. Sigrid Koetse, die met hem op de toneelschool zat, herinnert zich:

"Dat was allemaal die onzin van Ramses. En uit die onzin is ook Olé la Marguérita ontstaan. Hij had van die leuke, gekke liedjes, en dat is later uitgegroeid tot het grote Chantant."

Koning Salomo en de schoenlapper (1966)

1 maart 1966: rol in de musical Koning Salomo en de schoenlapper. Auteur: Sammy Gronemann. Gezelschap: Ensemble. Regie: Samuel Bunim.

Rol: Koning Salomo. Met o.a.: Jenny Arean, Adèle Bloemendaal, Mary Dresselhuys en Lucas Wensing.

Musical naar een blijspel van S. Gronemann.


Reconstructie (1969)

9 juni 1969: rol in de opera Reconstructie. Auteur: Hugo Claus en Harry Mulisch. Gezelschap: Nederlandse Operastichting. Regie: Hugo Claus en Harry Mulisch.

Rol: Bill. Met o.a.: Pieter van den Berg, Jérôme Reehuis en Siem Vroom

Opera van Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw, Misha Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen, opgevoerd tijdens het Holland Festival.

Circus Grand Variété Saltarino (1981/1982)

Eind 1981, in zijn Baghwantijd, werd Ramses Shaffy benaderd door het circus Grand Variété Saltarino met de vraag of hij met hen op toernee wilde. Hij kreeg een clownsact te spelen, een bellenblaasnummer van een Zwitserse clown die zijn hele leven aan het nummer had gewerkt. Ramses kreeg drie weken de tijd om het nummer in te studeren. Het werd een flop. Bij de kinderen had hij wel succes, met een lied over Joris, een soort rattenvanger van Hamelen.

Bron: Kick van der Veer en Hilde Scholten, 'We zullen doorgaan. Ramses Shaffy, een leven in liedteksten' (Amsterdam 1994)

Pol (1988)

14 april 1988: rol in de opera Pol. Auteur: Jos Thie, Antoine Uitdehaag, Herman van Veen en Erik van der Wurff. Gezelschap: RO Theater. Regie: Jos Thie.

Rol: Rechter Simon Stuimel. Met o.a.: Huub van der Lubbe, Lex Goudsmit en Ryan van den Akker.

Man van La Mancha (1993)

21 september 1993: rol in de musical Man van La Mancha. Auteur: Dale Wasserman. Gezelschap: Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Regie: André Ernotte.

Rol: Cervantes / Don Quichote.Met o.a.: Hans Peter Janssens, Janke Dekker en Daan van den Durpel.

Musical waarin Ramses Shaffy de veel geprezen dubbelrol van Cervantes / Don Quichote speelt. Uit een recensie van Frans Verhalen in Trouw, 25 september 1993:

"De grootste verdienste van deze nieuwe De man van La Mancha is het feit dat juist Ramses Shaffy de hoofdrol zingt en speelt. Van het eerste tot het laatste moment overtuigt hij als de man die de onmogelijke droom koestert dat hij de wereld mooier kan kleuren dan zij is. Als gaandeweg het verhaal de dramatiek steeds nadrukkelijker in het stuk en zijn eigen spel binnensluipt, maakt hij van De Man van la Mancha een werkelijk aangrijpend schouwspel."