Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gebaseerd opDer Weise und der Narr

Koning Salomo en de schoenlapper is gebaseerd op Der Weise und der Narr van Sammy Gronemann. Sammy Gronemann (1875) werd geboren in West-Pruisen en groeide op in Hannover. Hij was jurist van beroep maar zijn roeping lag bij schrijven. Hij schreef zowel theaterteksten als romans, waarvan Tohuwabohu (1920) zijn bekendste is. In de jaren dertig emigreerde Gronemann naar Israël waar hij tot aan zijn dood in 1952 president was van het Zionistische Congres. In het nationalistische klimaat van de net gestichte staat Israël was men niet erg te spreken over zijn “scherpe geest en bijtende humor”. In de loop van de jaren nam de populariteit van Gronemann in Israël wel toe en is zijn musical Koning Salomo en de Schoenlapper meer dan vierhonderd keer opgevoerd.

Verhaal

Koning Salomo en de Schoenlapper volgt het verhaal van Koning Salomo (gespeeld door Ramses Shaffy), die hoort van de alcoholistische schoenlapper Salaman (eveneens gespeeld door Ramses Shaffy) die enorm op hem lijkt. Salomo wil deze schoenlapper graag ontmoeten. Bij deze ontmoeting stelt hij voor om van kleding en identiteit te wisselen. Salaman aanvaardt het voorstel en komt na een serie door hem te beantwoorden vraagstukken en ceremonies waar hij aan deel moet nemen tot de het besef dat hij - ondanks alle lof en voordelen die de koning geniet - hij gelukkiger zou zijn in zijn oude leven. Koning Salomo komt op eenzelfde manier tot inkeer. Door de rol van de schoenlapper aan te nemen leert hij wat er werkelijk onder het volk leeft en realiseert hij zich dat in het geval van de koning, kleren de man maken.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Ramses Shaffy (Koning Salomo / Salaman)
Mary Dresselhuys (Bathsheba)
Adèle Bloemendaal (Nofrit)
Jenny Arean (Naämah)
Lucas Wensing (Joram)
Jos Knipscheer (Chanoen)
Henk Molenberg (Ascher)
Arnold Gelderman (Lemach)
Huib Rooijmans (Ruben)
Mimi Kok jr. (Beruria)
Jaap Maarleveld (Mago)
Tim Beekman (Twee gezeten burgers)
Joop Hart (Twee gezeten burgers)
Annabet Tausk (Twee meisjes / Twee slavinnen)
Vera Bergman (Twee meisjes / Twee slavinnen)


    Bronnen