Norman de Palm
Naam | Norman de Palm |
---|---|
Geboortedatum | 2 maart 1948 |
Geboorteplaats | Oranjestad (Aruba) |
Beroep | Producent, Schrijver, Acteur |
Discipline | Toneel, Dans |
Externe databases: | |
IMDb | |
VIAF |
Biografie
Norman de Palm (1948) is schrijver voor film en theater, regisseur en producent. Hij studeerde klinische psychologie in Nijmegen en haalde een M.A. degree in Educational Theatre aan de universiteit van New York. In 1976 gaat De Palm werken bij de kort daarvoor door Felix de Rooy opgerichte stichting Ilushon Kosmiko (Cosmic Illusion). Vanaf dan werken ze samen aan deze multiculturele stichting, die theater, film en dans maakt, maar ook boeken uitgeeft en festivals en tentoonstellingen organiseert. De gespeelde stukken zijn meestal geschreven door De Palm en geregisseerd door De RooyFelix de Rooy
De Palm speelt in 1979 mee in Equus van P. Shaffer, onder regie van Herman Broesterhuizen, in de net opgerichte groep The Theatre Players Curaçao – een experimentele taboedoorbrekende voorstelling. In 1981 maken De Palm en De Rooy de succesvolle Engelstalige voorstelling Desirée, een monoloog over een vrouw die in de klauwen van een sekte belandt, gebaseerd op een New Yorks krantenberichtje over een vrouw die haar kind in een brandende oven stopte om de duivel uit te drijven. Na de succesvolle tournee van Desirée vestigen De Rooy en De Palm in 1983 zich in Amsterdam, en richten daar ook een Cosmic Illusion op – later Cosmic Theater.
Binnen Cosmic wordt in 1997 het theaterschrijversfestival Hollandse Nieuwe opgericht - sinds 2009 ondergebracht bij MC (de samenvoeging van Cosmic en Made in da Shade). De Palm schrijft veel voor Cosmic, in Nederland én Curaçao, ook voor andere regisseurs zoals John Leerdam Lust, (1997).
Vanaf midden jaren ’80 richten De Palm en De Rooy zich, net als veel anderen, op film en televisie. Onder de vlag van Cosmic maken ze meerdere films, waaronder een verfilming van Desirée in 1984. Ook bekend zijn de veelvuldig bekroonde films Almacita di Desolato (1986) en Ava & Gabriel (1990). Ava & Gabriel is een liefdesdrama waarin de zwarte schilder Gabriel Goedbloed voor een kerk op Curaçao een muurschildering moet maken. Hij kiest de zwarte onderwijzeres Ava Recordina uit als model voor de Maagd Maria. Dit brengt heel wat opschudding teweeg. Daarnaast lopen de spanningen onder de minnaars van Ava hoog op. De film kreeg in 1990 een Gouden Kalf, en de prijs voor beste film op filmfestivals in Puerto Rico, Havana, Curaçao, Amiens, Martinique en Buenos Aires.
De Palm produceerde daarnaast de films Papa’s Song (2000) en de jeugdfilm Zulaika(2003). In 2000 start De Palm met Pim Wiersinga en Willy Westermann in samenwerking met Stichting Schrijven de werkplaats Grenzeloos Schrijven, die tot 2005 zal duren. Door de Stichting Aves worden hier geschreven stukken als bundels ‘Grenzeloos Toneel’ uitgegeven. Stichting Aves is medeproducent van Zulaika.
In 1997 richt De Palm op Curaçao de stichting Luna Blou op. In 2002 komt hij definitief terug naar Curaçao en begint met de bouw van het Teatro Luna Blou in Otrobanda, Willemsstad. Het is bedoeld als een aanvulling op de programmering van Sentro Pro Arte, maar met de onverwachte sluiting van de schouwburg in 2001 is Teatro Luna Blou bij opening in 2003 het enige theater op het eiland. Zonder coulissen, een gordijn en een podium blijkt de kleinere toneelzaal voor zowel theatermakers als publiek toch wennen. Na een jaar met voornamelijk Nederlandse subsidie en grote Nederlandse producties, gaat De Palm strategisch een nauwere samenwerking aan met Curaçaose theatermakers. Eligio Melfor’s Hulanda mi ta bai (2003) is het eerste grote succes - dat overigens niet meer geëvenaard wordt. Naast volksvoorstellingen (van Melfor en Juny Aniceta) wordt het schema van Luna Blou gevuld met bezoekende groepen uit Nederland, aangevuld met Curaçaose acteurs en/of musici, zoals in de productie De Dood en de Zee (Morto i Laman) (2010) van het Volksoperahuis in 2010. De samenwerking tussen Curaçaose makers en Nederlandse makers is moeizaam, maar wel groeiend. De Palm doet in eerste instantie veel zelf: pr en marketing, het regelen van een centrale kassa, administratie. Inmiddels heeft hij meer personeel in dienst. Op 28 november 2005 wordt de jeugdtheaterwerkplaats van Luna Blou geopend: La Tentashon Performing Arts Acadamy (La Tentashon), een plek waar jongeren worden opgeleid tot acteurs en makers, of klaargemaakt voor een kunstopleiding.
In 2013, het jaar dat hij 65 wordt, zal De Palm een aantal taken overdragen.
Theater CV
Norman de Palm heeft bijgedragen aan 22 productie(s).
Norman de Palm heeft gewerkt in de volgende functies:
- Bewerking - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Vertaling - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Productie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Norman de Palm heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Bronnen