Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Fairlady1994 gr.jpg


Vera Mann en Paul van Vliet tijdens de productie uit 1994

TitelMy Fair Lady
Gebaseerd opPygmalion - George Bernard Shaw
Libretto (met teksten van)Alan Jay Lerner
LiedtekstenAlan Jay Lerner
ComponistFrederick Loewe
DisciplineMusical
Wereldpremière op15 maart 1956
Wereldpremière teNew York
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1912 in Londen.

My Fair Lady vertelt het verhaal van Eliza Doolittle, een bloemenmeisje met een sterk Cockney-accent uit de lagere rangen van de samenleving. Ze komt in aanraking met Professor Henry Higgins, die met zijn vriend Kolonel Pickering een weddenschap afsluit dat hij het voor elkaar kan krijgen om haar te doen voorkomen alsof ze een echte dame is. Als Eliza op haar beurt op zoek blijkt naar spraaklessen, om zodoende in de bloemenwinkel te kunnen werken, kan de weddenschap ingaan.

Na verschillende methodes te hebben geprobeerd, slaagt Higgins erin Eliza beschaafd te doen spreken. Als test neemt hij haar mee naar een renbaan. Voor een moment lijkt Eliza erin te slagen als een dame over te komen, maar uit fanatisme voor de wedstrijd vervalt ze in haar Cockney-accent.

Verdere scholing volgt, en een nieuwe proeve van bekwaamheid vindt plaats op een bal op de ambassade. Ze slaagt voor de test, maar zodra Eliza erachter komt dat ze 'gebruikt werd' voor de weddenschap tussen Higgins en Pickering, vertrekt ze woedend en keert ze terug naar haar voormalige omgeving. Door haar transformatie, valt ze daar echter ook niet meer in de smaak. Higgins krijgt spijt van zijn opmerkingen en vraagt Eliza of ze terug wilt komen. In eerste instantie weigert ze, maar uiteindelijk staat ze toch in de deuropening.

De voorstelling kent enkele bekende nummers, waaronder The Rain in Spain, I Could Have Danced All Night, On the Street Where You Live en Get Me to the Church on Time.

Informatie

Affiche My Fair Lady 2006-2007

Al halverwege de jaren 1930 ontstond bij filmproducent Gabriel Pascal het idee om een adaptatie te maken van het stuk Pygmalion van George Bernard Shaw. Vanwege slechte eerdere ervaringen hield Shaw dit af. Na het overlijden van Shaw in 1950, vroeg Pascal aan Alan Jay Lerner om, samen met zijn partner Frederick Loewe, muziek en liedteksten bij het werk te schrijven. Dit ging moeizaam, en voor enkele jaren bleef het werk rusten. Na aanleiding van het overlijden van Pascal, besloten ze opnieuw naar het stuk te kijken, en vielen de puzzelstukjes op zijn plaats.

Na een jarenlang ontwikkelingsproces, begonnen de try-outs van My Fair Lady in het Shubert Theatre in New Haven (Connecticut) en het Erlanger Theatre (Philadelphia). Na de try-outperiode verhuisde de productie naar het New Yorkse Broadway, waar het op 15 maart 1956 in het Mark Hellinger Theatre in première ging. De hoofdrol van Eliza Doolittle werd gespeeld door Julie Andrews; Rex Harrison speelde Henry Higgins.
De voorstelling speelde 2,717 voorstellingen, en verhuisde tijdens deze speelperiode naar het Broadhurst Theatre en het Broadway Theatre. Op 29 september 1962 was de laatste voorstelling te zien.

Op 30 april 1958 opende de voorstelling in het Theatre Royal in Londen, waar het meer dan 5,5 jaar te zien was. Julie Andrews en Rex Harrison vertolkte ook hier de hoofdrollen.

Wereldwijd is de productie in vele landen te zien geweest en kent het, bijvoorbeeld in New York, Londen en Nederland, meerdere revivals.

Overzicht titel

Producties met de titel 'My Fair Lady '

Film

In 1964 werd er een film uitgebracht van My Fair Lady. Audrey Hepburn speelde de hoofdrol van Eliza Doolitlle, met Rex Harrison als Henry Higgins aan haar zijde. De film won acht Academy Awards, waaronder de Oscar voor 'Beste Film'.

Producties in Nederland

My Fair Lady was de eerste Nederlandse succesmusical en wordt zodoende veel gezien als de 'start van de musical in Nederland.' Wim Sonneveld, die groot fan was van de voorstelling en de musical al negen keer had gezien in verschillende talen, maakte in 1960 zijn musicaldebuut als Henry Higgins; een rol die sindsdien vaak door mensen van 'buiten de musical' wordt vervuld (waaronder Paul van Vliet, Thom Hoffman, Chris Tates). Eliza Doolittle is door de jaren heen onder meer gespeeld door Margriet de Groot, Vera Mann, Céline Purcell en Esmée Dekker.

Zie voor een uitgebreidere Nederlandse productiegeschiedenis het artikel 'Hoe My Fair Lady musicals op de kaart zette' van Sanne Thierens in de Musicaldatabase.

Bronnen