De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gijsbrecht van Aemstel 221113.jpg


Johan Schmitz in Gijsbreght van Aemstel, Nederlandse Comedie, ca. 1955. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

NaamJohan Schmitz
Volledige naamJohannes Barte Schmitz
Geboren27 december 1909
Batavia
Overleden31 oktober 1991
Arnhem
BeroepActeur, Dramadocent

Johannes Barte Schmitz (Johan) Schmitz (Batavia, 27 december 1909 - Arnhem, 31 oktober 1991) was een Nederlandse acteur en dramadocent.

Biografie

Johan Schmitz kwam op vierjarige leeftijd naar Nederland. Hij doorliep de HBS in Den Haag, werkte twee jaar op een kantoor en kreeg als amateurtoneelspeler les van Louis van Gasteren.

Zijn loopbaan begon in 1932 bij Jan C. de Vos jr.. Naar aanleiding van zijn Christus-rol in "Het geding van onze Heer" werd hij geëngageerd door Cor van der Lugt Melsert, bij wie hij speelde tot hij in januari 1935 naar Wenen vertrok. Daar studeerde hij spel en regie aan het Burgtheater en het Reinhardt-Seminar. Hij speelde o.a. verschillende Shakespeare-rollen en deed in juni 1936 examen.

Bij het Centraal Toneel hervatte hij zijn Nederlandse loopbaan. Vanaf 1940 was hij jarenlang als docent verbonden aan de toneelschool in Amsterdam, later ook in Maastricht. Ook na zijn pensionering heeft hij regelmatig gastrollen gespeeld, o.m. bij de Nederlandse Operastichting. In de loop der jaren verleende hij bovendien zijn medewerking aan talrijke hoorspelen en televisiestukken.

Hij is gehuwd geweest met Reny Knufman. Na hun scheiding is hij hertrouwd met Wil Buijs.

v.l.n.r. Rob Goedhart, André van den Heuvel, Johan Schmitz, Ellen Vogel in Gijsbreght van Aemstel, Nederlandse Comedie 1957. Foto: Lemaire en Wennink. Collectie TIN. Johan Schmitz en Ellen Vogel in Gijsbreght van Aemstel, Nederlandse Comedie 1959. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle premièrevoorstellingen zie: Premières van Johan Schmitz

Video

Gijsbreght van Aemstel

Auteur: Joost van den Vondel. Gezelschap: Nederlandse Comedie, 1 januari 1957. Met: Johan Schmitz als Gijsbreght, Ellen Vogel als Badeloch. Collectie TIN.

Externe Links

Bronnen