Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Oude Luxor na renovatie 2014.jpg

NaamOude Luxor Theater, Rotterdam
PlaatsRotterdam
TypeTheatergebouw
ArchitectP. Vermaas
Openingsdatum1946
 Website


Informatie

Het oude Luxor aan de Kruiskade werd in 1917 gebouwd en is wat kleiner van omvang (ca 900 stoelen) dan het Nieuwe Luxor Theater. Het biedt een podium aan cabaret, theaterconcerten, kleinere musicalprodukties, toneel- en jeugdvoorstellingen.

Omdat in 2001 het "Nieuwe Luxor Theater" werd geopend aan de voet van de Erasmusbrug, maakt men na 2001 onderscheid tussen het "Oude Luxor Theater" en het Nieuwe Luxor Theater.

Bouwgeschiedenis Oude Luxor Theater

Gebouwd als bioscoop, 1917. Verbouwd tot theater in 1945, opening als theater in 1946.

Architect: P. Vermaas

Het Luxor Theater, gebouwd naar het voorbeeld van het Gaumont Palace in Parijs, was één van de weinige gebouwen die het bombardement in 1940 overleefden. Twee jaar later kwam het in Duitse handen, en later in die van de ‘vertiergigant’ UFA. Omdat Rotterdam vlak na de oorlog, mede door het verlies van de schouwburg, te weinig toneellocaties had, werd het Luxor zodanig verbouwd dat het ook geschikt was voor toneelvoorstellingen. Zo functioneerde het vanaf 1946 als bioscoop én als theaterzaal. Een jaar na de opening van het Luxor als theater, was de Rotterdamse Schouwburg (zie aldaar) gereed, waarna het Luxor uitgroeide tot één van de belangrijkste kleinkunsttheaters van Nederland.

In 1972 begon men aan een grondige verbouwing. Het balkon verdween, de kleedruimtes kregen betere voorzieningen, het toneel werd verbreed door aan beide zijden de trappenhuizen te verwijderen. De orkestbak werd hydraulisch gemaakt, zodat hij, wanneer hij niet gebruikt wordt, kan dienen als uitbreiding van hetzij de zaalvloer hetzij het toneel. In 1974 werd het Luxor heropend in de staat zoals het nu nog is.

In 2001 kreeg het Luxor een nieuw theater aan de Kop van Zuid, het Nieuwe Luxor Theater (zie aldaar). Het was aanvankelijk de bedoeling het oude Luxor Theater vrij snel te vervangen door nieuwbouw. Uitstel bleek echter noodzakelijk. Zo werd de exploitatie voortgezet tot in 2004, waarna een dringende opknapbeurt plaats had. Op 25 januari 2006 werd het theater heropend ter gelegenheid van het Rotterdam Filmfestival, waarna de theaterprogrammering werd voortgezet.

Het oude Luxor Theater is in 2014 acht maanden gesloten geweest voor een grootschalige verbouwing van de gevel, foyers en faciliteiten. Op zondag 7 december 2014 zette het Oude Luxor Theater haar nieuwe deuren open voor publiek.

Zaal oude Luxor Theater

Premieres

Voor een overzicht van de voorstellingen die in het Oude Luxor Theater na 2001 in premiere zijn gegaan, zie Premieres Oude Luxor Theater, Rotterdam

N.B. Vóór de bouw van het Nieuwe Luxor Theater, sprak men gewoon van het Luxor Theater. Voor een overzicht van de voorstellingen die in dit (oude) Luxor Theater van 1946 tot 2001 in premiere zijn gegaan, zie Premieres Luxor Theater

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007