John Kraaijkamp: Repertoire - Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:

Theater

Guus Hermus (links) en John Kraaijkamp sr. in De man van La Mancha, 1968. Foto: Combi Press Service. Collectie TIN.

Als jonge jongen begon Jan Hendrik Kraaijkamp zijn artiestencarrière als jongenssopraan. Vervolgens werkte hij samen met een acrobaat, was zanger bij het showorkest van Joop Seegers en werkte hij als bassist-entertainer in 'Place Pigalle' aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam en in het Café Chantant 'Café de Paris' van Bettina en John in de Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Johnny Kraaijkamp zong daar o.a. het bekende lied 'Aan de Amsterdamse grachten' dat Pieter Goemans speciaal voor hem gemaakt had. In de 'Place Pigalle' leerde hij Rijk de Gooyer kennen. Ze traden op in zaaltjes in Amsterdam en maakten als het duo Johnny & Rijk met de plaatopname "Twee jongens en een gitaar". Daarna ging het snel met hun populariteit. In de jaren zestig werkten ze als duo op de televisie en ook op radio samen. Al deze werkzaamheden speelden zich af in de wereld van het amusement. Toen Kraaijkamp in 1979 op 54-jarige leeftijd door het RO Theater werd gevraagd voor de titelrol van Koning Lear, ging een al langer gekoesterde wens voor hem in vervulling: de overstap van het lichte amusement naar het serieuze theaterwerk.

"Die overstap maakte ik, min of meer toevallig, op het goede moment. In de amusementswereld, waar ik altijd toe had behoord, ging het langzamerhand zo slecht dat de meesten in deze branche niet meer op een behoorlijk inkomen konden rekenen. Dat kwam vooral doordat het met de feestavonden in fabrieken en bedrijven de verkeerde kant op ging. Vroeger kwamen er voor zo'n feestavond een karavaan auto's met variété-artiesten voorrijden, maar tegenwoordig heeft men genoeg aan één busje met een discoman die platen draait en, als het meezit, een juffrouw die met begeleiding van een muziekband een paar liedjes zingt. Ook in de theaters kwam de klad erin. Afgezien van nu en dan een revuetje, zorgen in Carré en dat soort zalen alleen mensen als Freek de Jonge en Herman van Veen nog voor de lichte toets; de tijd van de grote variété-voorstellingen is voorgoed voorbij. Voor iemand die van jongs af aan laten we zeggen, onderste-boven op een ladder met sabels heeft staan balanceren, is dat heel erg. Zo'n artiest heeft nu waarschijnlijk het gevoel dat hij beter iets anders had kunnen gaan doen en voelt zich gedesillusioneerd, maar ja - mij raken die veranderingen nu natuurlijk niet meer zo." (NRC, 22 juni 1984)

Hieronder vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van al het theaterwerk van Johnny (later: John) Kraaijkamp, zowel het lichte amusement als de zwaardere toneelrollen.

Diverse (vrije) producties

Johnny Kraaijkamp, Neerlands Jeugdige Tenor, ca. 15 jaar. Foto Godfried de Groot. Herkomst: Privécollectie.

In de beginjaren van zijn carrière trad Johnny Kraaijkamp sr. op als Neerlands Jeugdige Tenor.

Halverwege de Tweede Wereldoorlog werd hij opgepakt en naar Duitsland gestuurd. Na de bevrijding ontmoette hij in Groningen de acrobaat Dolfie de Kikker.


Lees meer: John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - Diverse (vrije) producties

Ensemble (1959-1965)

John Kraaijkamp sr. en Marja Habraken in Duizend clowns van Ensemble (1964). Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Tussen 1959 en 1965 werkte John Kraaykamp sr. mee aan vijf voorstellingen van theater- en televisiegezelschap Ensemble, onder leiding van Karl Guttmann. Hij werd juist door het gezelschap gevraagd voor een rol in De getemde feeks op het moment dat hij even genoeg had van de televisie. Hij vond het gemakkelijk amusement en stond liever op de planken.

Lees meer: John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - Ensemble

Musicals en revue's (1938 en 1962-1968)

Jan Nelissen en John Kraaijkamp sr. in Oliver! (1963) Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

In zijn jeugd was Kraaijkamp regelmatig te zien in revue's in Amsterdam. Later zou hij ook in musicals optreden, zoals in Oliver! en De Man van La Mancha.

Lees meer: John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - Musicals en revue's

RO Theater (1979-1984)

John Kraaijkamp sr. in A,B,C,D,E,F,G van het RO-theater (1980) Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN.

Bij het RO Theater kon John Kraaykamp het altijd goed vinden met de artistiek leider, de Belg Franz Marijnen.

"Ik ben erg van die man gaan houden. Hij is een groot theaterman, in de omgang niet altijd even makkelijk, maar een goudeerlijk mens. Ik kan het heel goed met hem vinden, al lig ik geregeld met hem in de clinch. Toen ik hoorde dat hij weg zou gaan, heb ik even overwogen om er na dit seizoen ook een punt achter te zetten.

Lees meer: John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - RO-Theater

Publiekstheater (1983-1987)

V.l.n.r. Paul Hoes, John Kraaijkamp sr., Margo Dames in Wat u wilt, Publiekstheater 1986. Foto: Kees de Graaff. Collectie TIN.

John Kraaykamp sr. speelde tussen 1983 en 1987 in zes stukken van het Publiekstheater. Het gezelschap kende een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Na de roep om vernieuwing van Aktie Tomaat werd men het in Amsterdam eens dat de Stadsschouwburg een andere invulling moest krijgen na jarenlang huistheater van de Nederlandse Comedie te zijn geweest.

Lees meer: John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - Publiekstheater

John van de Rest Producties (1987-1989)

Affiche De Fantast, 1987. Ontwerp Bert Muller. Collectie TIN.

Producent en regisseur John van de Rest werkte voor televisie regelmatig samen met Johnny Kraaijkamp sr. Ook maakten ze samen drie succesvolle theatervoorstellingen, in de jaren 1987-1989: De Fantast, De Humorist, en Zondagskinderen.


Lees meer: John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - John van de Rest Producties

Joop van den Ende Theaterproducties

Affiche Hoog Tijd, 1992. Ontwerp: Bert Muller. Collectie TIN.

Johnny Kraaijkamp sr. speelde gedurende dertien jaar, van 1992 tot 2004 zeven maal in een theatervoorstelling van Joop van den Ende. Hier vindt u een overzicht.


Lees meer: John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - Joop van den Ende Theaterproducties