John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - Musicals en revue's

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:

Musicals en revues

Jan Nelissen en John Kraaijkamp sr. in Oliver! (1963) Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

In zijn jeugd was Kraaijkamp regelmatig te zien in revue's in Amsterdam. Helaas hebben we slechts beschikking over één gedocumenteerd voorbeeld: Laatste Nieuws! uit 1938. Maar ook in de jaren vijftig en zestig trad Kraaijkamp nog enige malen op in revues en musicals.

Zo trad hij op als het duo Johnny & Rijk naast Snip & Snap in de Sleeswijk Revue Dit is theater in 1966. Producent René Sleeswijk was op zoek naar opvolgers voor het succesvolle duo Snip & Snap (Willy Walden en Piet Muijselaar) en dacht Johnny & Rijk daarvoor in te kunnen zetten. Piet Muijselaar dacht er inderdaad serieus over om te stoppen, maar Willy Walden niet. De revue werd een strijd, met name tussen de komieken Johnny Kraaijkamp en Willy Walden. Kraaijkamp had er vanaf het begin af aan een slecht gevoel over gehad. "We moeten dit niet doen, Rijk", bleef hij zeggen. Kraaijkamp dronk steeds meer en kwam steeds later of helemaal niet meer opdagen met repetities. Uiteindelijk ontsloeg producent Sleeswijk Johnny Kraaijkamp. Rijk de Gooyer bleef en Rien van Nunen, bekend van de tv-serie Stiefbeen en Zoon, werd aan de voorstelling toegevoegd. Het werd geen succes, de magie ontbrak. (Bron: Rijk. De negen levens van De Gooyer van Stijn Aerden en Klaas Vos, Amsterdam 2005)

Daarna maakte Kraaijkamp in 1967 zijn opwachting bij het circus van Boltini. Circussen hadden het moeilijk in deze tijd. Om publiek te trekken haalden ze daarom graag grote sterren uit het theater. Kraaijkamp, die in deze tijd juist in een conflict met zijn oude werkgever Sleeswijk verzeild was geraakt, greep de kans met beide handen aan. Bij de aankondiging dat Kraaijkamp in een circus zou gaan werken vond hij het wel nog een beetje spannend. "Ik doe dit werk voor het eerst. Ik geloof wel dat ik me in het begin als een kat in een vreemd pakhuis zal voelen". En over zijn rol op de piste: "Ik wil geen clown zijn. Ik denk er juist hard over steeds ongeschminkt binnen te komen. (...) Ik zal me, denk ik, presenteren als een pias in een smoking." (persbericht 1967?)

Hieronder vindt u een (niet geheel compleet) overzicht van de musicals en revue's waarin Kraaijkamp optrad.

Foto's

Johnny Kraaijkamp (in het midden achteraan, met stok met bloemen), waarschijnlijk in de revue ‘Laatste Nieuws!’ door het Theater Der Prominenten, 1938. Fotograaf onbekend. Herkomst: privécollectie. Affiche Klaar is Kees, 15 juli 1957. Ontwerper onbekend. Collectie TIN. Affiche Irma la Douce, 1962. Ontwerper onbekend. Collectie TIN.

V.l.n.r.: Johnny Kraaijkamp (in het midden achteraan, met stok met bloemen), waarschijnlijk in de revue ‘Laatste Nieuws!’ door het Theater Der Prominenten, 1938. Fotograaf onbekend. Herkomst: privécollectie; Affiche Klaar is Kees, 15 juli 1957. Ontwerper onbekend; Affiche Irma la Douce, 1962. Ontwerper onbekend. Collectie TIN.

Oorlog is zo n aardig spel 98187.jpg Oorlog is zo n aardig spel 198304.jpg

Links: V.l.n.r. Ton van Duinhoven, John Kraaijkamp sr., Henk Molenberg, John Leddy in Oorlog is zo'n aardig spel. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: V.l.n.r. Geert Thijssens, Cor van Rijn, John Kraaijkamp sr., Huib Rooymans in Oorlog is zo'n aardig spel. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Oliver! 100209.jpg De man van La Mancha 100191.jpg

Links: Jan Nelissen, rechts: John Kraaijkamp sr. in Oliver!, 1963. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: o.a. Guus Hermus en John Kraaijkamp sr. in De man van La Mancha, 1968. Foto: Combi Press Service. Collectie TIN.

Guus Hermus en John Kraaijkamp sr. in De man van La Mancha, 1968. Foto: Combi Press Service. Collectie TIN. Carry Tefsen en John Kraaijkamp sr. in De man van La Mancha, 1968. Foto: Combi Press Service. Collectie TIN.

Links: Guus Hermus en John Kraaijkamp sr. in De man van La Mancha, 1968. Rechts: Carry Tefsen, John Kraaijkamp sr. in De man van La Mancha, 1968. Foto's: Combi Press Service. Collectie TIN.

Overzicht

  • 1938: Laatste Nieuws!. Gezelschap: Theater Der Prominenten. Het 'Theater Der Prominenten' of 'Die Prominenten' was een kleinkunstensemble met voornamelijk Duits-joodse artiesten, maar waar ook Wim Sonneveld, Conny Stuart en Jopie Koopman enige tijd geëngageerd waren tijdens het seizoen van 1939/1940. In 1938 trad de dertienjarige Johnny Kraaijkamp op in de revue Laatste Nieuws!.
  • 15 juli 1957: Klaar is Kees Revuevoorstelling waarin Rijk de Gooyer en Johnny Kraaykamp sr samen met Cees de Lange en het Cocktail Trio optraden.
  • 6 september 1962: kroegbaas in Irma la Douce
  • 3 oktober 1963: Fagin in Oliver!
  • 1 januari 1965: onbekend welke rol in Oorlog is zo'n aardig spel (muzikale satire)
  • 22 juli 1966: met Rijk de Gooyer als het duo Johnny & Rijk in Dit is theater
  • april-mei 1968: optredens in de Embassy Club. Op de zaterdag voor Pasen 1968 begint Johnny Kraaijkamp aan een komisch programma in de Rotterdams Embassy Club. Hij zal er een maand te zien zijn tussen Spaanse danseressen en stripteases.
  • 23 december 1968: John Kraaykamp nam de rol van Sancho Panza over van Lex Goudsmit in De man van La Mancha
  • 2 januari 1969: Dokter Niks in Spelletjes met vuur