John Kraaijkamp: Repertoire - Theater - RO-Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater John Kraaijkamp:

RO Theater

John Kraaijkamp sr. in A,B,C,D,E,F,G van het RO-theater (1980) Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN.

Bij het RO Theater kon John Kraaijkamp het altijd goed vinden met de artistiek leider, de Belg Franz Marijnen.

"Ik ben erg van die man gaan houden. Hij is een groot theaterman, in de omgang niet altijd even makkelijk, maar een goudeerlijk mens. Ik kan het heel goed met hem vinden, al lig ik geregeld met hem in de clinch. Toen ik hoorde dat hij weg zou gaan, heb ik even overwogen om er na dit seizoen ook een punt achter te zetten. Maar het theatervak is er toch een van: de koning is dood, leve de koning. Dat bedoel ik niet onhartelijk, maar het is in deze situatie toch de beste opstelling. Ik zou meer verdriet hebben gehad al door het vertrek van Franz Marijnen het RO-theater nietmeer zou mogen doorgaan op de door hem uitgestippelde lijn." (AD, 20 september 1982)

Zijn rol in 1979 als Koning Lear in het gelijknamige stuk betekende een keerpunt in Kraaijkamps carrière. Na jaren geschitterd te hebben in de wereld van het amusement, liet hij nu zien nog meer talent in huis te hebben. De voorstelling werd niet goed ontvangen, maar Kraaijkamp wist voor zichzelf hoe hij verder wilde.

"Dat ik het heb gedaan, was de overmoed van de onkunde. Ik wist toen echt nog niet wat toneelspelen was. Iedereen zei 'hoe durft ie dat', en nu, na zo'n zes jaar bezig te zijn, zou ik dat ook zeggen. De voorstelling is afgekraakt, maar voor mijn gevoel zaten er mooie, spannende en ontroerende momenten in. Daarom zou ik die rol graag nog een keer willen spelen. Revanche nemen." (onbekend dagblad, 25 oktober 1984)

Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen van het RO-theater waarin Johnny Kraaijkamp sr. speelde.

Foto's

Koning Lear 106948.jpg Pinocchio 106945.jpg

Links: Lou Landré en John Kraaijkamp sr. in Koning Lear, 1979. Rechts: Paul Röttger en John Kraaijkamp sr. in Pinocchio, 1980. Foto's: Leo van Velzen. Collectie TIN.

Paul Röttger en John Kraaijkamp sr. in Jacques de fatalist en zijn meester, Ro Theater 1984. Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN. Paul Röttger en John Kraaijkamp sr. in Jacques de fatalist en zijn meester, Ro Theater 1984. Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN.

Paul Röttger en John Kraaijkamp sr. in [[Jacques de fatalist en zijn meester|Jacques de fatalist en zijn meester]], 1984. Foto's: Leo van Velzen. Collectie TIN.

Overzicht