Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamJean Pierre Rawie
Geboortedatum20 april 1951
Geboorteplaats Scheveningen
BeroepDichter

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Jean Pierre Rawie. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Jean Pierre Rawie heeft bijgedragen aan 4 productie(s).

Jean Pierre Rawie heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Jean Pierre Rawie heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Uur U Auteur (schrijver libretto, scenario) Theater van de Verloren Tijd 2003/2004 25 april 2004 Sjon Brands
LovLab 6.0 Auteur (schrijver libretto, scenario) Theater van de Verloren Tijd 2006/2007 8 september 2006 Ludwig van Beethoven
Hier is Prins Zonneschijn! - Een avond Willem Wilmink Auteur (schrijver libretto, scenario) De Kleine Komedie, Amsterdam 2008/2009 6 oktober 2008 George Groot
Een mooie avond om de cavia te worgen - Hommage Jan Boerstoel Uitvoerende Amsterdams Kleinkunst Festival 1998/1999 28 maart 1999
Hier is Prins Zonneschijn! - Een avond Willem Wilmink Uitvoerende De Kleine Komedie, Amsterdam 2008/2009 6 oktober 2008 George Groot

Jean Pierre (oorspronkelijk: Jan Pieter) Rawie (Scheveningen, 20 april 1951) is een Nederlands dichter en vertaler.

Rawie werd geboren te Scheveningen. Drie jaar na zijn geboorte, in 1954, verhuisde het gezin Rawie naar Winschoten. In 1970 verhuisde Rawie naar de stad Groningen om daar talenstudies te gaan volgen. In 1975 werd hij medewerker van het tijdschrift De nieuwe Clercke, onder het pseudoniem Albert Zondervan dat hij deelde met Driek van Wissen.

In 1976 publiceerde hij, samen met Driek van Wissen, het duo-debuut De match Luteijn-Donner. Dit werk had als subtitel een schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten. Verzorgd door Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen. Door beide auteurs wordt dit werk niet genoemd in hun verzameld werk.

In 1979 maakte hij zijn solodebuut met Het meisje en de dood waarna in 1982, na een korte maar intensieve ziekenhuisopname, Intensive care volgde. In datzelfde jaar werd hij nationaal bekend door zijn optredens in het televisieprogramma van Sonja Barend.

De bundel Kwade trouw kwam uit in 1986, en in 1989 werd hem de Wessel Gansfortprijs toegekend. Met Woelig stof uit datzelfde jaar verdiende hij algemeen erkenning bij de literaire kritiek.

In 1990 verscheen sonnetten, een bibliofiele uitgave. In 1992 verscheen Onmogelijk geluk, zijn grootste verkoopsucces. in 1997 verscheen de vertaling van Vier gedichten van Aleksandr Blok. In 1999 verschenen Geleende tijd en Gedeeld verleden (bibliofiel) en in 2004 Verzamelde verzen.

In zijn woonplaats Groningen, maar ook daarbuiten, staat Rawie bekend om zijn flamboyante levensstijl. In 1987 werd hij met een kapotte alvleesklier door overmatig drankgebruik en een longontsteking opgenomen in een ziekenhuis en verkeerde drie maanden op de grens van leven en dood. Hierna leek Rawie aanvankelijk zijn leven enigszins te hebben gebeterd, wat volgens sommige critici zijn werk zeker ten goede kwam.

Hoewel sommigen zijn werk saai noemen is het een vaststaand feit dat hij, met Annie M.G. Schmidt, Nel Benschop en Toon Hermans, tot de best verkopende dichters van Nederland behoort. Zinnen uit zijn werk duiken steeds vaker op in rouwadvertenties.

Charlotte Köhler Prijs

In 2008 ontving hij de Charlotte Köhler Prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor auteurs, bestaande uit 18.000 euro. De prijs wordt afwisselend toegekend aan een auteur van toneelwerk, poëzie en proza. De jury schreef over zijn werk: "De milde toon, doortrokken misschien van ironische momenten, kan de ernst van de eeuwige thema’s niet verhullen (…) en past naadloos binnen de tijdloze, klassieke thematiek, die vanaf het begin de poëzie van Rawie heeft beheerst: liefde, dood, ontzegging en gemis. Het getuigt ook van moed om als dichter zulke door de eeuwen heen zogenaamd platgetreden paden te gaan. Klassiek, tijdloos, zeker, maar hij verwoordt die thema’s in een keur van nieuwe en somtijds verrassende variaties."

Bibliografie

  • De match Luteijn-Donner: een schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten (samen met Driek van Wissen), 1976
  • Het meisje en de dood, 1979
  • Intensive care, 1982
  • Dartele dactylus; ollekebollekes nieuwste verzameling metrisch plezier (met Driek van Wissen,Drs. P en Ivo de Wijs), 1984
  • Kwade trouw, 1986
  • Oude gedichten. Het meisje en de dood. Intensive Care. Kwade trouw. Liederen in opdracht. Vertalingen, 1987
  • Woelig stof, 1989
  • Sonnetten, 1990
  • Onmogelijk geluk, 1992
  • Gene zijde, 1997
  • Geleende tijd, 1999
  • Gedeeld verleden, 1999
  • We hebben alles nog te goed - de mooiste liefdesgedichten, 2001
  • Verzamelde verzen, 2004

Rawie op muziek

De Nederlandse zanger Maarten van Roozendaal zette de gedichten 'Sterfbed', 'Ritueel' en 'na jaren' van Rawie op muziek.

Externe link

fy:Jean Pierre Rawie

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen