De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Barmhart 245083.jpg

Egon Kracht, Maarten van Roozendaal en Marcel de Groot in Barmhart, 2005. Foto: Ben van Duin. Collectie TIN.

Biografie

Maarten van Roozendaal (1962 - 2013) was een Nederlands zanger en liedjesschrijver. Hij werd in 1994 bekend bij het grote publiek toen hij de jury- en publieksprijs won van het Kleinkunst Festival. Sindsdien heeft hij 20 theaterprogramma's gemaakt.

Jarenlang hield hij zich in leven door zijn muzikale activiteiten te combineren met zijn werk als barman. Hij schreef muziek voor onder meer Teleac en Schooltelevisie, speelde piano, drumde in een punkband en regisseerde en adviseerde andere artiesten.

Halverwege de jaren 90 besefte hij dat het theater definitief zijn bestemming moest worden met zelfgeschreven liedjes. Samen met bassiste Kim Soepnel maakte hij de eerste avondvullende theaterprogramma’s: Nacht (1994-1996) en Adem uit (1996-1998). Halverwege Adem uit wordt Egon Kracht zijn bondgenoot op de contrabas.

Sinds 2000 maakte Van Roozendaal nog zo’n tien voorstellingen. In zijn programma’s bracht hij vooral eigen werk, maar ook teksten van zangers als Cornelis Vreeswijk en Bram Vermeulen. Terugkerende thema’s in zijn shows waren leven, liefde, dood en drank. Zijn werk werd soms als melancholisch omschreven en dan weer als cynisch.

In 2019 verscheen bij Nijgh & Van Ditmar een bigrafie over van Roozendaal van Patrick van den Hanenberg onder de titel 'Het leven heeft zin, maar ik wel'

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Vrolijke treurnis - Amsterdams Kleinkunst Festival - 1994-03-21
Hulde aan de jubilaris - Cabaretfestival Cameretten - 1995-11-19
Zij kwamen overal vandaan, een stoet plezierdichters - Postbank Kleinkunst Festival - 1997-03-16
Aan gezelligheid ten onder - Maarten van Roozendaal & Egon Kracht - 2000-11-11
Hommage aan Jacques Brel - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2003-03-16
Niks dan rottigheid - Stichting Moerasgras - 2003-07-24
Maarten van Roozendaal verzamelt werk - Maarten van Roozendaal - 2004-10-06
De laatste ronde. Hommage aan Bram Vermeulen - Koningstheaterakademie - 2005-04-22
Avond van het nieuwe lied - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2005-04-25
Nog meer rottigheid - BoomBlauw Produkties - 2005-08-06
Barmhart - Maarten van Roozendaal - 2005-11-30
Storm*gek - Huis aan de Amstel - 2007-03-03
Het wilde westen - Maarten van Roozendaal - 2008-03-03
Late Night 2009 - Lebbis - 2009-12-15
Zonder vrienden - Maarten van Roozendaal - 2010-02-05
Zwartekat Deluxe - Richard van Bilsen - 2011-05-29
De gemene deler - Maarten van Roozendaal - 2012-04-19
Mokum in Carré - van Breero tot Shaffy - Stichting Carré Theaterprodukties - 2012-06-08

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxx2205.0002a&b=400

Maarten van Roozendaal in Verzamelt werk, 2004. Foto: Enno Keurentjes. Collectie TIN.

Overig

Discografie
Met Paul de Munnik

  • 2011 Heimwee naar de hemel

Met Egon Kracht , Marcel de Groot, Wouter Planteijdt , Richard Heijerman en Nico Brandsen

  • 2010 En noem het maar vrienden in levende lijve
  • 2009 En noem het maar vrienden

Met Egon Kracht en Marcel de Groot

  • 2008 Het Wilde Westen
  • 2006 Barmhart

Met Egon Kracht, Jeffrey Bruinsma, Michiel van Dijk en Marcel de Groot

  • 2005 Maarten van Roozendaal verzamelt werk

Met Egon Kracht

  • 2003 Tijdelijk Tekort Aan Chronisch Geluk
  • 2000 Aan Gezelligheid Ten Onder (première)
  • 2001 Red Mij Niet (single)
  • 2000 Trouw zijn (single)
  • 1999 Kerstmis in april

Met Kim Soepnel

  • 1997 Adem uit
  • 1995 Nacht

Boeken & DVD's

  • 2009 Tot hier en verder (CD "Maarten van Roozendaal en Noem Het Maar Vrienden", DVD "Het Wilde Westen", DVD "Barmhart"; Verkrijgbaar bij Volkskrant)
  • 2008 Barmhart (DVD en boek over gelijknamige voorstelling, Uitgeverij Nijgh & Ditmar)
  • 2005 Red mij niet (bundeling liedteksten, Uitgeverij Nijgh & Ditmar)

Prijzen

Bronnen