Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamSonja Barend
GeboortedatumAmsterdam, 29 februari 1940

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Sonja Barend. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Sonja Barend heeft bijgedragen aan 1 productie(s).

Sonja Barend heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Sonja Barend heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Stuff Happens Uitvoerende Stichting Carré Theaterprodukties 2006/2007 6 mei 2007 Eddy Habbema


Sonja Barend in 1985

Sonja Maria Barend (Amsterdam, 29 februari 1940) is een voormalig Nederlands televisiepresentatrice, die ook wel de Koningin van de Talkshow wordt genoemd. Meer dan veertig jaar was ze op televisie te zien. Eind 2006 hield ze op met het maken van televisie. Naar haar is de jaarlijkse Sonja Barend Award vernoemd, een prijs voor het beste tv-interview.

Loopbaan

In 1964 won het duo "Les Shalom", bestaande uit Irene Pisa en Sonja Barensen (Barend), een talentenjacht in Zandvoort.

In 1966 was Sonja Barend voor het eerst op televisie te zien als omroepster bij de Nederlandse Televisie Stichting. Nadien presenteerde zij programma's bij de VARA zoals Fenklup - geregisseerd door Ralph Inbar met wie zij op 5 december 1968 trouwde[1] - Uit Bellevue en Dagje Ouder.

In 1972 maakte zij de overstap naar de AVRO waar ze Sterallures, Sonja 's avonds en Een leven in beeld presenteerde. Bij het spel Wie van de Drie? zat zij in die tijd in het panel.

Na haar comeback bij de VARA presenteerde zij goed bekeken praatprogramma's als Sonja's goed nieuws show en Sonja op maandag, Sonja op dinsdag (enzovoort).

Na Mies Bouwman in de jaren '60 en '70 met programma's waarin amusement en spel de overhand hadden, groeide Sonja Barend uit tot Nederlands bekendste vrouwelijke presentator. In haar programma's speelden opinie en actualiteit een belangrijke rol. Ze ontving opinion leaders uit de politiek, kerk en samenleving als kardinaal Simonis en vele mensen uit de wereld van de cultuur, zoals de omstreden schrijver-moordenaar Klinkhamer. Barend tekende ook voor andere programma's, maar maakte vooral met haar Sonja-reeks naam. Ze zette er een nog jonge traditie mee voort die was begonnen met Voor de vuist weg... van Willem Duys, zij het dat de aanpak van Barend kritischer en soms ook duidelijk meer sociaal bewogen was.

Tussen 1997 en 2002 presenteerde ze met Paul Witteman de talkshow Barend & Witteman (later kortweg B&W). Een van de recentere programma's is Sonja, de meester en de leerling.

Op 22 augustus 2006 maakte Barend bekend dat ze, na het voltooien van een 9-delige serie over vijftig jaar televisie, zou stoppen met het maken van televisieprogramma's. Tijdens de laatste aflevering van Sonja op 30 december 2006 ontving Barend uit handen van burgemeester Job Cohen van Amsterdam een onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten voor de Nederlandse televisie.

Trivia

  • De bekende slotzin van haar praatprogramma's was: "Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op."
  • In 2004 eindigde ze op nr. 126 tijdens de verkiezing van De grootste Nederlander.
  • In de laatste uitzending van Sonja op 30 december 2006 introduceerde ze Frits Barend als haar grote broer. In werkelijkheid is Frits een volle achterneef van Sonja.
  • Ze is gehuwd met architect Abel Cahen.

Bibliografie

  • Gezond weer op (1984) met Ellen Blazer
  • Hollands Dagboek (19 mei 2002)

Films

  • VD (1971)
  • Trouble in Paradise (1987)

Prijzen

  • Nederlandse Academy Award (1998)
  • Nederlandse Carrière Award (1999)
  • Officier in de Orde van Oranje-Nassau (2006)
  • Ere)zilveren Nipkowschijf (2007)

Interviews

  • Coen Verbraak (1996, kerstnummer) in Vrij Nederland en Humo Zonder Schmink
  • Liddie Austin (juni 1999) in Opzij
  • Hans van der Beek (28 oktober 2000) in Het Parool
  • Hanneke Groenteman (2002), nr 25 in VARA TV Magazine
  • Coen Verbraak (15 juni 2002) in Vrij Nederland
Bronnen, noten en/of referenties
Wikiquote Wikiquote heeft een collectie citaten gerelateerd aan Sonja Barend.

Sjabloon:Navigatie presentatoren Kinderen voor Kinderen

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen