Gebruiker:Lauravanbussel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tekst is overgezet naar Zilveren sigarettenkoker gegraveerd met diverse handtekeningen (Milcof (overleg) 23 okt 2020 14:19 (CEST))


Zilveren sigarettenkoker gegraveerd met handtekeningen van actrices

In de jaren ’20 van de vorige eeuw was het gebruikelijk om iemand, een sporter of artiest, ter ere van een jubileum een zilveren sigarettendoos te schenken. Recentelijk nog ontving Simone Kleinsma van Joop van den Ende een zogenaamde ‘wisselkoker’, een zilveren sigarettenkoker die al sinds 1919 wordt doorgegeven. Oorspronkelijk was die in het bezit van Louis Davids, en ondertussen is de koker al in een groot aantal bekende handen geweest.

Deze sigarettenkoker komt uit 1920. In dat jaar vierde Louis Bouwmeester zijn diamanten jubileum. Hij zat al 60 jaar in het vak en ter ere van die gelegenheid werd er op 1 mei 1920 een receptie georganiseerd in Koninklijk Theater Carré. Dit was een bijzondere en grootse gebeurtenis: de heer Bouwmeester kreeg zelfs een onderscheiding van de toenmalige koningin Wilhelmina. Hij zou ongetwijfeld nog talloze andere geschenken hebben gekregen van vrienden en collega’s. Mede daarom zouden we kunnen vermoeden dat deze sigarettenkoker van Louis Bouwmeester is geweest, maar dit is weten we echter niet zeker.

De koker is van zilver, en bevat negen rode steentjes die verdeeld over vijf gegraveerde lijnen zijn geplaatst. Het materiaal van de steentjes is onbekend, maar diamanten zouden erg toepasselijk zijn voor dit diamanten jubileum. De vijf lijnen zouden wellicht een muzieknotenbalk kunnen voorstellen; het merendeel van de actrices die de koker gesigneerd hebben waren muzikaal begaafd en tevens werkzaam als zangeres.

De handtekeningen

In het zilver zijn acht handtekeningen geëtst, namelijk die van Beppie de Vries, Julia Cuypers, Fie Carelsen, Caroline van Dommelen, Mien Duymaer van Twist, Lily Bouwmeester, Meina Irwen en Lola Cornero. Allemaal actrices en/of operettezangeressen die werkzaam waren in die tijd en een verbinding hebben met Louis Bouwmeester. Deze connecties zal ik hieronder verder toelichten.

Beppie de Vries (1893-1965), ook wel de operettediva van Nederland genoemd, zat in het toneelgezelschap van Louis Bouwmeester Jr., de zoon van Louis Bouwmeester Sr.. Verder speelde ze samen met Lola Cornero in de film Amerikaansche meisjes.

Lola Cornero (1892-1980) was ook een operettezangeres en zat bij het cabaret van Jean-Louis Pisuisse, waar ze haar hartsvriendin Fie Carelsen had ontmoet. Zij kwamen regelmatig met Beppie de Vries, Cor Ruys en andere toneelvrienden samen in Hotel Américain op het Leidseplein. Ook speelde Lola samen met Lily Bouwmeester in de film Het Goudvischje, met Mien Duymaer in De kroon der Schande en met Caroline van Dommelen in Oorlog en Vrede.

Fie Carelsen (1890-1975) had een joodse moeder en moest tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het bevolkingsregister. Hier kwam ze erachter dat ze de dochter van Frits Bouwmeester Jr. was en dus nichtje van Louis Bouwmeester. In 1919 speelde ze samen met Lily Bouwmeester, haar nichtje, en Theo Bouwmeester, haar tante, in het gezelschap van Eduard Verkade. Daar kreeg Fie haar eerste grote rol waarna er nog velen zouden volgen.

Buitenkant sigarettenkoker

Lily Bouwmeester (1901-1993) was de dochter van Ludovicus Adolphus “Louis” (Adolf) Bouwmeester, nichtje van Louis Bouwmeester Sr.. Lily was verbonden bij het Haarlemsch Toneelgezelschap en bij Eduard Verkade waar ze Mien Duymaer van Twist had leren kennen. In 1918 vertolkte Lily de rol van dochter van Louis Bouwmeester in de film Pro Domo.  

Binnenkant sigarettenkoker

Mien Duymaer van Twist (1891-1967) was geboren in Gainsville, Florida en verhuisde met haar familie naar Nederland. Hier ging ze naar de Rotterdamse Toneelschool en maakte ze na haar afstuderen deel uit van Verkade’s toneelgezelschap. In 1920 speelde ze naast Lily en Theo Bouwmeester in de film Helleveeg en zodoende kwam ze steeds meer in contact met de Bouwmeester familie.

Ook Meina Irwen (1878-1941) was zowel werkzaam in het gezelschap van Eduard Verkade als actrice in speelfilms. In 1916 speelde ze naast Louis Bouwmeester in de film Diamant.

Caroline van Dommelen (1874-1957) groeide op aan het Amstelveld in Amsterdam, dat bekend stond als een centrum voor toneelkunsten. Naast Bart Kreeft was ook Louis Bouwmeester hier woonachtig. Van Dommelen en Bouwmeester organiseerden samen in 1913 het ‘grote artiestensportfeest’. In 1919 maakte Caroline van Dommelen onderdeel uit van het Bouwmeester Tooneel onder leiding van Adolf Bouwmeester. Het is plausibel dat Caroline nauw contact had met het Bouwmeester-geslacht.

Julia Cuypers (1871-1952) maakte aan het begin van haar carrière deel uit van het gezelschap van de gebroeders van Lier en vertolkte glansrollen. Ze speelde samen o.a. Caroline van Dommelen en Louis Bouwmeester. In 1903 heeft ze zich verbonden aan het Haarlemsch Tooneel onder directie van Louis Bouwmeester. Ze werkte ook regelmatig samen met Louis’ zus Theo en broer Frits Bouwmeester. Van alle actrices die op de koker staan, weten we dankzij oude krantenartikelen zeker dat Julia Cuypers bij de receptie in Carré aanwezig was.

Het curiosum is in 1980 overgekocht van Chris Albers door Theater Instituut Nederland voor een bedrag van 600 gulden.


Bronnen