Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJulia Cuypers
Volledige naamRosalie Cuypers
Geboren4 september 1871
Sint Jans Molenbeek
Overleden12 april 1952
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Julia Cuypers (1871 - 1952) was een uit België afkomstige Nederlands actrice in theater en film.

Biografie

Cuypers werd met de voornaam Rosalie geboren in België. Al op 7-jarige leeftijd maakte ze haar debuut in het theater. Ze speelde in verschillende toneelstukken in Antwerpen en groeide al snel uit tot een publieksfavoriet. Ze moest regelmatig rollen spelen die haar niet lagen. Zo speelde ze op 12-jarige leeftijd een vrouw van 35 jaar oud. Op een gegeven moment kreeg ze uitnodigingen te acteren in Amsterdam. Ze was kort te zien in het toneelstuk Bedelaar, maar wilde al snel terug naar België. Ze besloot later toch te werken in Nederland, toen de gebroeders Van Lier haar een contract aanboden. Voor een periode speelde ze zowel in België en Nederland, maar verhuisde later voorgoed naar Nederland.

Cuypers trouwde met een van deze gebroeders en trad dan ook regelmatig op onder de naam Julia van Lier-Cuypers. Aan het begin van de eeuwwisseling groeide ze uit tot een van de grootste theaterspelers van Nederland. Ze speelde de hoofdrollen in verschillende bekende toneelstukken, waaronder Zaza, Roze Kate, Het Arendsjong en Silvia Silombra. Ze bleef decennia lang actief in het theater en ging pas in 1948 met pensioen. Gedurende de jaren 10 speelde ze ook in enkele films en kreeg daarvoor veel lof van recensenten. Ze stierf op 80-jarige leeftijd.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Barnes van New York - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1889-03-13
Belsama - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1893-05-13
Het drama uit de Rue de la Paix - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1893-05-31
De fabriekssmid - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1893-07-01
Hendrik III - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1893-07-30
Anna Boleyn - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1894-05-26
A basso porto - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1894-06-30
Een zondares - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1896-05-03
Asra - Haarlemsch Tooneel - 1903-12-10
Schakels - Haarlemsch Tooneel - 1903-12-24
Een sociale misdaad - Haarlemsch Tooneel - 1904-04-23
Eva - Amstels Tooneelgezelschap - 1906-04-18
Haar thuis (Heimath) - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1906-08-17
Heel Amsterdam naar den Harem (Tout-Paris au Harem) - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1906-09-12
Eerzucht - o.l.v. Van Lier Hollandsch Tooneelgezelschap - 1908-04-26
Die in duister leven - N.V. De Tooneelvereeniging - 1912-09-28
De lijfgarde - N.V. De Tooneelvereeniging (1912-1923) - 1912-10-09
Op Hoop van Zegen - N.V. De Toneelvereeniging (1912-1923) - 1912-10-26
De sphinx - N.V. De Tooneelvereeniging (1912-1923) - 1912-12-24
Asra - N.V. De Tooneelvereeniging - 1914-05-23
Blank en bruin - Gelegenheidscombinaties - 1916-11-26
Salome - Gezelschappen Henri Brondgeest - 1917-06-09
Het offer van Abraham - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1920-12-13
'n Schoon avontuur - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-05-10
De groote Don Juan (The great lover) - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-08-02
Zaken zijn zaken - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1922-09-09
De fakkelloop (La course du flambeau) - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1923-04-11
De hofslachter - Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) - 1923-04-21
Allerzielen - Gezelschap Grand Théâtre - 1924-12-03
Alles voor vader - (1922-1930) NV Het Rika Hopper Tooneelgezelschap - 1927-10-15
De koningin had bezoek - (1922-1930) NV Het Rika Hopper Tooneelgezelschap - 1927-11-27
De medailles van een oude vrouw - Ensemble Herman Heijermans - 1928-07-14
De medailles van een oude vrouw - Ensemble Herman Heijermans - 1928-07-17
De medailles van een oude vrouw - NV Het Nieuw Rotterdamsch Tooneel (1925-1929) - 1928-10-05
'n Jongen of 'n meisje - (1922-1930) NV Het Rika Hopper Tooneelgezelschap - 1929-05-18
De Paradijsvloek (10-jarig jubileum) - Het Schouwtooneel - 1929-09-17
Jim Cinders - Gezelschap Grand Théâtre - 1930-02-22
De medailles van een oude vrouw - De Dietsche Spelers - 1932-05-18
Jongedames in uniform - Vereenigde Schouwspelers - 1932-08-27
De familie Lehmann - Het Hollandsch Tooneel - 1933-02-04
Eindelijk alleen! - Ensemble Julia de Gruyter - 1934-04-01
Vier dagen uit het leven van een onfatsoenlijk meisje - Het Hollandsch Tooneel - 1935-09-14
Kinderen van één vader - Het Hollandsch Tooneel - 1935-09-28
Kinderen van één Vader - Het Hollandsch Tooneel - 1935-09-28
De despoot - Het Hollandsch Tooneel - 1936-02-27
Het getrouwde schoolmeisje (Die Unentschuldigte Stunde) - Gezelschap Saalborn en Parser - 1936-12-12
Mijn zoon de minister - Gezelschap Saalborn en Parser - 1937-03-16
De arme millionair - Gezelschap Saalborn en Parser - 1937-07-02
Parkstraat 13 - Gezelschap Saalborn en Parser - 1938-11-01
Het sprookje der rechtvaardigheid - Gezelschap Saalborn en Parser - 1938-12-20
Als het je tijd is...! - Gezelschap Saalborn en Parser - 1939-04-15
Het geheim van de cottage - Gezelschap Saalborn en Parser - 1940-02-29
De spooktrein - Het Tooneel - 1940-08-31
De ooievaar geeft een rondje - Sylvain Poons - 1940-11-23
Walcheren - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-03-09
Lysistrata 1946 of De vrouwenstaking - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1946-04-04
Rosmersholm - Toneelgroep Comedia - 1946-09-03
Van ander ras - Stichting Amsterdamsch-Rotterdamsch Tooneelgezelschap - 1947-05-17
De wacht aan de Rijn - Stichting Het Nederlands Volkstoneel - 1947-10-04
Havenkwartier - Stichting Het Nederlands Volkstoneel - 1947-11-15
Lentewolken - Stichting Het Nederlands Volkstoneel - 1948-09-30

Filmografie

  • 1913 Silvia Silombra - Silvia Silombra
  • 1914 De Zigeuneri] - Zus van professor Mortman
  • 1915 Koningin Elisabeth's Dochter - Julia Berna
  • 1936 Lentelied - Waardin van Hotel 'De Zon'
  • 1937 Amsterdam bij Nacht

Bronnen