Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLola Cornero
Volledige naamHelena Dorothea Catharina Rasmussen
Geboren30 maart 1892
Kiel
Overleden6 mei 1980
Amsterdam
BeroepZangeres, Cabaretier, Acteur
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel

Biografie

Lola Cornero (1892 — 1980) was een Duits actrice en zangeres die gedurende de jaren 10 en 20 van de twintigste eeuw werkzaam was in Nederland. Zij was een kind van een Deense vader (scheepskapitein) en een Duitse moeder. Zij bezocht scholen in Finland, Duitsland, Schotland, Frankrijk en Engeland en kwam in 1915 naar Nederland, waar zij haar loopbaan begon als zangeres van internationale liederen. In die hoedanigheid werkte zij o.m. bij het cabaret van Jean Louis Pisuisse.

H. Binger ontdekte haar als actrice voor zijn films, met het resultaat dat zij in tal van zwijgende films kwam te spelen, meestentijds als dame uit de betere kringen.

Zij bleef als zangeres optreden bij van Gelder en Nap de la Mar, maar maakte ook naam als operettediva bij het gezelschap van Jacques van Bijlevelt.

Na haar huwelijk in 1925 met de diamantair Henri Tas (1888-1961) trad zij nog slechts sporadisch op. Het laatst in een gastrol bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel o.l.v. Louis Saalborn en Dirk Verbeek.

Zie ook haar biografie op de website van Resoures Huygens.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

  • Ouders: Hans Detlev Rasmussen en Auguste Maria Magdalena Fahrenkrug.
  • Gehuwd met Henri Tas (Amsterdam, 26-7-1888-1961) op 24-12-1925 te Amsterdam.

Bronnen