De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Josephine van Gasteren 368800.jpg


Josephine van Gasteren, 1955. Foto: Godfried de Groot.

NaamJosephine van Gasteren
Geboren22 maart 1917
's-Gravenhage
Overleden1 maart 1989
Amstelveen
BeroepActeur, Vertaler, Regisseur, Journalist
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Josephine van Gasteren (1917 – 1989) was een Nederlands toneelspeelster.

Josephine van Gasteren als Berthe Aronius in Theodoor een total loss, Nieuw Rotterdams Toneel, 1970. Foto: Particam Pictures/MAI.

Josephine van Gasteren was de dochter van de acteur Louis van Gasteren en zangeres [Ménagé Challa]. Deze afkomst bepaalde haar verdere loopbaan. In 1935 maakte zij haar toneeldebuut bij het gezelschap van Louis Saalborn en zij ontwikkelde zich vervolgens tot een veelzijdig en eigenzinnig actrice, die voor alles gedreven werd door liefde voor het toneel.

Cabaret, solotoneel, klassiek en eigentijds repertoire, op al deze terreinen voelde zij zich thuis. In 1970 werd zij onderscheiden als de beste Nederlandse actrice voor haar rol in Theodor, een total loss van Eric Schneider.

Josephine van Gasteren maakte ook naam als journalist, vertaler en regisseur. In 1986, bij haar 50-jarig jubileum, werd zij - bij bevordering - benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau. Bovendien was zij ereburger van de gemeente Amstelveen.

Actrice Josephine van Gasteren moest enkele maanden voor haar overlijden haar tournee met het stuk "Vaarwel zuster George" beëindigen wegens een slopende ziekte. Zij overleed 1 maart 1989 op 71-jarige leeftijd.

Zij is ereburger van Amstelveen waar ook een laan naar haar is genoemd.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Bronnen