Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Boccaccio - Franz von Suppé

(Aantal:0)
Unknown.png

OndertitelBoccaccio, oder Der Prinz von Palermo
Overige inspiratiebronnenDe Decamerone van Giovanni Boccaccio.
Libretto (met teksten van)Friedrich Zell, Richard Genée
ComponistFranz von Suppé
Wereldpremière op1 februari 1879
Wereldpremière teCarl Theater, Wenen
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

1ste bedrijf – Kerkplein voor de kerk Santa Maria Novella

De geschiedenis speelt zich af in Florence in het jaar 1331. De student Leonetto wordt in een romantisch samenzijn met Beatrice gestoord als haar man, de barbier Scalza, onverwacht thuiskomt. Dankzij de dichter Boccaccio, die als afleidingsmanoeuvre een vechtpartij ontketent, kan Leonetto zich uit de voeten maken. Boccaccio’s grote liefde is Fiametta, de pleegdochter van Lambertuccio en Peronella, die regelmatig van een onbekende een grote som geld ontvangen voor haar opvoeding. Een van de enthousiaste lezers van Boccaccio’s novellen, prins Pietro van Parlermo, krijgt eindelijk de gelegenheid mat de dichter kennis te maken. Boccaccio stelt de prins een paar avontuurtjes, zoals die in zijn boeken staan, in het vooruitzicht. Het gelukt Boccaccio als bedelaar vermomd met Fiametta te praten en haar zijn liefde te verklaren. Intussen besluiten Scalza, de kuiper Lotteringhi, de kruidenverkoper Lambertuccio en andere burgers iets te ondernemen tegen Boccaccio, wiens aanstootgevende verhalen de vrouwen de hoofd op hol brengen. Helaas houden ze prins Pietro, die juist op het punt staat een avontuurtje met Lotteringhi’s vrouw Isabella te beginnen voor Boccaccio, zodat deze een flink pak slaag oploopt. Wanner de prins herkend wordt, koelen de mannen hun woede op Boccaccio’s boeken; ze worden verbrand.

2de bedrijf – Plein voor de huizen van Lotteringhi en Lambertuccio

Prins Pietro maakt Isabella’s man wijs dat hij een vat van hem wil kopen en krijgt zodoende gelegenheid het net begonnen avontuurtje voort te zetten. Boccaccio, ditmaal als boerenjongen verkleed, weet Lambertuccio om de tuin te leiden zodat ook hij met zijn geliefde, Fiametta, kan minnekozen. Scalza is met een paar medeburgers opnieuw op zoek naar Boccaccio en weer krijgen ze de verkeerde te pakken; de afgezant van de hertog van Florence, die opdracht heet gegeven Fiametta naar het hof te brengen. Fiametta blijkt de natuurlijke dochter van de hertog te zijn. Hij was het die voor haar opvoeding heeft betaald, Nu wil hij haar uithuwelijken aan prins Pietro. Deze benoemt Boccaccio niet alleen tot hofdichter, maar schenkt hem tenslotte Fiametta als vrouw.

3de bedrijf – Rond het hertogelijk paleis

Verdere informatie

Boccaccio is een Duitse operette in drie bedrijven van Franz von Suppé op een libretto van Friedrich Zell en Richard Genée, gebaseerd op het toneelstuk van Jean-François Bayard, Adolphe de Leuven, Léon Lévy Brunswick en Arthur de Beauplan.

Wereldpremière: 1 februari 1879, Carltheater, Wenen.

Zie verder Wikipedia in het Engels.

Voor Nederland zijn de volgende nieuwe producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen

Overzicht titel

Producties met de titel 'Boccaccio '