Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Siegfried - Richard Wagner

(Aantal:0)
Unknown.png

Oorspronkelijke titelDer junge Siegfied
Overige inspiratiebronnenNoordse en Germaanse sagen, zoals de Edda, Hortsage, Sigurd-lied en het Duits-Middeleeuwse Nibelungenlied.
Libretto (met teksten van)Richard Wagner
ComponistRichard Wagner
Wereldpremière op16 augustus 1876
Wereldpremière teFestspielhaus Bayreuth
Bekijk alleop deze pagina!

Synopsis

Sinds de vorige Ring-dag (Die Walküre) heeft Brünnhilde liggen slapen op de door vuur omsloten Walkürenrots. De door haar geredde Sieglinde heeft een kind gebaard, maar is daarna zelf gestorven. Onwetend van zijn afkomst is haar zoon, Siegfried, opgegroeid bij de dwerg Mime. Deze wil de oersterke knaap gebruiken om de schat van de Nibelungen te bemachtigen, waarover de draak Fafner in zijn hol in de rotsen waakt.

Mime krijgt het niet voor elkaar de stukken van het gebroken zwaard Nothung aaneen te smeden. Siegfried lukt het wel en hij gaat op weg naar het goud dat bewaakt wordt door de draak Fafner, waar ook de dwerg Alberich op dat goud loert; deze wekt Fafner en Siegfried verslaat de draak, proeft zijn bloed, waardoor hij de 'Waldvogel" kan verstaan die Siegfried vertelt van de kracht van de ring en de tarnhelm en wijst hem de weg naar de door vuur omringde rots waar Brünhilde rust.

Wotan weet niet hoe hij Siegfried moet tegenhouden en vraagt advies bij Erda. Hij verspert Siegfried de weg, maar deze slaat zijn speer aan stukken. Siegfired loopt door het vuur en kust Brünhilde wakker, die wanneer zij begrijpt wie hij is bezingt zij haar liefde voor hem bezingt, zich verzoent met haar verlies van onsterfelijkheid en wenst de de andere onsterfelijken de ondergang toe.

Verder informatie

Siegfried is de titel van een opera van Richard Wagner die wordt opgevoerd op de derde dag van Wagners tetralogie Der Ring des Nibelungen, die bestaat uit een vooravond (Das Rheingold) en drie dagen (respectievelijk Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung).

Zie verder wikipedia in het Nederlands of uitgebreider over de ontstaans-, opvoeringsgeschiedenis en achtergronden op wikipedia in het Engels.

Voor specifieke toelichting op alle personages en objecten uit de Ring des Nibelungen van Wagner zie de website

Overzicht titel

Producties met de titel 'Siegfried '

...meer